Sistemul
Cea de a 29-a ediție a J.O. abia a început. Bilanțul ei, ca și în celelalte ediții, va prilejui motiv și argument de analiză și învățăminte. Materializarea la timpul potrivit, de către specialiști, se va petrece în interiorul sistemelor. A macrosistemelor (țări ”“ teritorii membre ale CIO), dar și a sistemelor cu dimensiuni mai mici (federații, arealuri locale, cluburi ș.a.). Decibelii cei mai pregnanți se vor auzi în media.
De ce raportul cauzalitate-efect se evaluează cu bune concluzii numai în analiza de sistem? Pentru că astăzi, mai mult ca oricând, performanțele se obțin aproape fără excepție numai în echipă și sistem. Acesta din urmă, mai este numit uneori și „școală”. Adică un ansamblu de elemente (materiale și ideale), care sunt în interdependență, alcătuind un întreg organizat, funcțional și „productiv”.
Fostul antrenor al Nadiei Comăneci și al României, Bela Karoly, într-un interviu acordat cotidianului ProSport face o mărturisire șocantă vis-a-vis de întrebarea: „De ce credeți că e România în declin?” (la gimnastică, probabil, se referă interogația). Răspunsul este direct și fără echivoc: „Pentru că a dispărut acel sistem organizat, centralizat, acela era secretul”¦” și „Nu cred, sau cel puțin nu acesta este motivul (privitor la plecarea cuplului Belu-Bitang n.n.). Este un alt regim, totul s-a schimbat”. Și noi am adăugat: n-am pus nimic în locul devenit vacant. Și repetăm, rezultatele sportive de performanță se obțin în sistem! Un sistem de dimensiuni naționale. Pentru că el „montează” ansamblul talent (sportiv cu aptitudini de excepție) + metodă de pregătire (antrenor versat și creativ) + investiții materiale + informații asupra progresului mondial și aplicarea câștigurilor valoroase + management absolut profesionist.
Se vorbea cu ani în urmă de școala românească de handbal, de gimnastică, de caiac-canoe ș.a. Există la Bistrița, sub ochii noștri, o tânără școală de tenis de masă. Avem la Bistrița și în țară unele „centre olimpice”, școli în formare-maturare: haltere (Bistrița), arte marțiale (Cluj), handbal (Sighișoara) ș.a. Dar nu conving ca „laboratoare” care se impun pe plan internațional. Și asta pentru că noi, românii, nu ducem până la capăt un angajament, ne facem treaba cu jumătăți de măsură, spunem cu ușurință „merge și așa!”. Rezultatele? Înainte să apară fără o muncă sistemică ori suntem descurajați, ori adoptăm șmecheria de a scăpa de responsabilitate, propunând să schimbăm soluția deja în derulare.
Dacă lumea politică manifestă voința de a-și vedea poporul înflorind (fizic și spiritual), căci nimic nu este mai prețios pentru om decât sănătatea și demnitatea, atunci așezați în sistemul ce trebuie cultivat oameni potriviți, stabiliți obiective fără echivoc, dați mijloace, controlați, ajutați și apoi culegeți”¦ roadele!
Este greu să începi, dar și mai greu să termini. Nu la îndemâna oricui”¦
Ultimele comentarii