Sferturi academice, avancronica zilei de la Campionatul Mondial, de Mihai Oprea

Ieri am dat niște pronosticuri de o calitate incredibilă și îmi asum toate meritele pentru calificările Franței și Belgiei în semifinale. Bineînțeles, modestia e singura care îmi depășește frumusețea și inteligența. Și pentru că sunt chiar așa de priceput, să purcedem cu încredere la analiza zilei de 7 a 7-a din anul domnului 2018, să vedem ce semifinală a doua Anglia – Croația o să avem.

Cu cât mergem mai departe în turneu, cu atât mai puțin putem spune că avem mai puține echipe slabe…. ai zice, în general, la campionate mondiale de orice. Nu e cazul și azi, când avem Suedia și Rusia, două echipe ce au jucat un fotbal mai sub acoperire decât cei mai acoperiți agenți SRI și SIE. Chiar puteam să confundăm jocul lor cu o pictură de-a lui Picasso: te uiți la ea și nu pricepi nimic, dar rămâi impresionat că a ajuns în sferturi de finală, mama naibii de fotbal. Nu că Elveția sau Spania ar fi jucat ceva mai gâdilitor la ochi, dar totuși…

Ne apucăm să surfăm pe internet să găsim lucruri interesante de zis despre meciurile de azi. Să compari ziua de ieri cu ziua de azi de la mondiale e ca și cum ai compara CNN cu Antena 3, micii de vită-oaie cu cei de la Zilele Bistriței de câine semi-proaspăt, Fernando de la Caransebeș cu Justin Timberlake sau blana de samur cu blana de marijuana. În afară de Croația și câțiva jucători englezi (Kane, miezul din dodoașcă), ce promit să ne ajute să trecem cu bine ziua și să ne concentrăm pe o semifinală corectă și corespunzătoare, cum ne place nouă.

Sferturi de finală

Ora 17.00 Suedia – Anglia, Samara

Găsim puține lucruri să spunem despre acest joc, pentru că Suedia nu a ieșit cu nimic în evidență, iar Anglia nu e o echipă spectaculoasă. Golgheterul Cupei Mondiale, Harry Kane, are 6 goluri din 6 șuturi pe poartă, din care 3 din penalty, plus alte 3 șuturi pe lângă poartă. Ceea ce arată că e foarte eficient, dar trage foarte puțin la poartă. Spre deosebire de atacanții suedezi, care au împreună un număr impresionant de 1 gol la acest campionat din 28 de șuturi la poartă. 4 oameni. Niște ratalăi!

Suedia a avut posesie mai slabă decât aproape fiecare adversar din turneu până acum, incluzând deci, pe lângă Elveția în optimi, Coreea de Sud sau Mexic, echipe ce trăiesc văzând mingea doar la televizor. Cu Coreea de Sud au fost aproape egali, dacă e să fim cinstiți. Măcar noi, că ei cam păcălesc fotbalul de zici că e 1 aprilie. Dar, cu toate astea, au câștigat grupa cu 7 puncte. Iar apoi au trecut de elvețieni cu un gol dintr-o deviere, deci noroc chior. Ce-i drept se apără bine de tot, primind doar 2 goluri în 4 jocuri, ambele de la nemți.

Anglia este aproape campioană mondială, după victoria nespectaculoasă la 11m cu Columbia. Asta în ochii presei britanice. Presă care este „așpră la mânie și iute la giudeț” precum Ștefan cel Mare și îi urcă în slăvi după un meci mediu în care câștigă sau îi coboară să se ducă în origini după un meci mediu în care pierd. Acum au șansa la o nouă semifinală de mondial, după cele din 1966, când au luat titlul, și 1990, când nu au luat titlul.

Se anunță un meci cam de 6 beri, dacă e să măsurăm spectacolul după frumusețea gagicilor în discotecă. Adică trebuie să bei cam 6 beri să pară fain. Estimăm o afacere monotonă cu rezultat final favorabil englezilor, poate chiar la 11m dacă avem antibulanul să dureze atât. Dar, dacă ajungem acolo, Anglia e favorită pentru că a câștigat cu Columbia primul ei joc la lovituri de departajare din istorie, după drame și sfinți coborâți pe la mondiale și europene zeci de ani la rând.

Ora 21.00 Rusia – Croația, Soci

Terenul propriu ajută foarte multe echipe de fotbal să facă lucruri de care nimeni nu le credea capabile, exemplul cel mai bun fiind Coreea de Sud, cu semifinala din 2002. Nu este și cazul Rusiei, una din cele mai puternice echipe naționale la momentul de față, în ciuda poziției din clasamentul FIFA – este cea mai slab clasată din cele 32 de participante la mondial. Sigur, acest clasament sub orice critică este cauzat de intervențiile lui Soros, Iluminati, familiei Rothschild, ale masonilor și boschetarilor din lumea întreagă, care conduc de fapt existența noastră efemeră pe acest pământ.

Nu vreau să zic că Rusia este cea mai slabă echipă națională calificată în sferturi la mondiale, dar zicea un prieten odată: nu numai că nu joacă în aceeași ligă cu restul, nici măcar nu joacă același sport. Pentru că ce a jucat Rusia cu Spania seamănă mai degrabă cu un joc sofisticat de poker – necesită bulan în cantități colosale, oțâră de știință și mult, mult stat și așteptat. În ultimele 2 jocuri de la mondial, cu Spania și Uruguay,  au avut 2 șuturi pe poartă, spre deosebire de primele 2 meciuri, cu plebea din Arabia Saudită și Egipt.

Bine, exagerez acum.  În meciul cu Spania au avut peste 200 de pase încercate, spre deosebire de pământenii spanioli, care au înregistrat peste o mie. Niște numere nesemnificative, având în vedere că spaniolii achiziționează concedii last minute mai repede decât se așteptau, iar rușii sunt tot acasă, tot cu campionatul ăsta, tot cu scheme și speranțe să facă o semifinală. Care, trebuie să punctez, ar fi o surpriză mai mare decât dacă s-ar descoperi că Scooby-Doo era de fapt pisică și Shaggy nu se droga ca Maradona. Istoric vorbind, din 1990 încoace, toate gazdele care îi spun „fotbal” la jocul ăsta (deci nu SUA 1994 sau Africa de Sud 2010) s-au calificat în semifinale. Deci e locul perfect să rupem tradiția.

Spun asta pentru că Croația este mult superioară și are și formă mai bună. Iar când rușii au de-a face cu echipe din astea, pierd. Se pierd. Croații controlează mijlocul terenului nu așa steril ca Spania, iar atacanții știu să profite de orice mișcare greșită. Plus că se și apără bine, au doar 2 goluri primite în 4 meciuri. Și au ambiția aia să îi dovedească pe cei din 1998, despre care se vorbește mai mult în Croația decât despre proteste în România.

În consecință, în mod normal Croația ar trebui să se califice în semifinale și să îi lase pe ruși să se desfășoare la ei la mare, la Soci. Meciul ar trebui să se finalizeze în timpul regulamentar, un 2-0 scurt, după care putem să ne apucăm liniștiți de cules roadele campionatului, adică semifinalele cu cele mai în formă echipe de la acest campionat mondial și Anglia.

Ne vedem pe terasa de la Casa EMA sau la Căsuța EMA înăuntru de plouă cumva. Așa putem fi siguri că putem asigura puțină distracție la așa meciuri.

 | 3.340 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *