Sfârșitul nu-i aici! Un editorial de Adrian Linca

În istoria de 90 de ani a Gloriei, ultimele două decenii au o însemnătate maximă. Clubul s-a întins spre vârful fotbalului românesc și s-a agățat acolo în ciuda tuturor previziunilor și contraargumentelor care o plasau mult mai jos. Însă, această perioadă reprezintă, în fond, mai puțin de un sfert din viața acestui club. În ceilalți 70 de ani, Gloria a jucat în campionatul județean, în C sau în B și, surprinzător, a fost mult mai iubită de localnici. Bistrițenii veneau în număr mult mai mare la stadion, chibiții aveau un loc special unde se întâlneau zi de zi și vorbeau despre fotbal, iar fotbaliștii care intrau pe teren erau printre simbolurile orașului. 

  Cu alte cuvinte, nu se va clătina biserica sașilor și nici nu vor crăpa Sugăletele dacă Gloria nu va mai juca în prima ligă. Și nici în a doua. Important ar fi să nu dispară, să nu moară de tot. Atunci am fi cu toții niște proști, o generație de tembeli, care am rade un simbol important din monografia acestor locuri. Dac-o ținem în viață, chiar și la aparate, mai avem șansa de a prinde vremuri mai bune, în care cineva să o resusciteze.

Simion Sbârcea a înființat-o și a trecut-o prin războaie, comuniștii au preluat-o, i-au făcut un stadion mai frumos și au dat-o pe mâna lui Pădureanu, care a trecut-o de revoluție și dus-o în prima ligă. Probabil, vom face acum câțiva pași înapoi. Astea-s vremurile. Și ce dacă, nu contează. Ne repliem și revenim peste ani, mai dornici de fotbal, mai puternici.

Poate că nu e rea deloc o resetare generală. Bistrițenii au alte priorități acum, iar dacă cineva le bagă Gloria pe gât o s-o urască veșnic. Deja există mulți care-o scuipă fără s-o înțeleagă. Pe sărăcia asta cruntă, Gloria va fi arătată mereu cu degetul, ca o tichie de mărgăritar, exact ce lipsește când n-ai ce pune pe masă. Banii se strâng greu la buget și nu mai pot fi împrăștiați ușor. Era ideal dacă Pădureanu se descurca singur, dar nu mai poate, e firesc să fie așa. Să-i dăm respectul cuvenit, să ne bucurăm de amintirile pe care le-a lăsat. Și să depășim odată faza asta de smiorcăială, de ciorovăială, de incertitudine. Curată și cinstită, Gloria poate începe o nouă eră, chiar din liga a 5-a dacă e nevoie.

 

 | 1.142 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *