Sandu Borș, despre fotbal, la 33 de ani! Un interviu interesant cu bistriteanul care antrenează în Austria!

Sandu Borș împlinește astăzi 33 ani, ocazie cu care a acordat un interviu pentru „Sportul bistritean”.

La mulți ani, Sandu…

Mulțumesc. Chiar azi îmi serbez ziua de naștere și mă bucur că încă mai sunt oameni, în România, care nu au uitat de ziua mea și îmi ureză „La mulți ani”.

Puțină lume știe că te-ai stabilit în Austria. De cât timp ești acolo?

Am plecat din țară în vara anului 2010, cu gândul de a mă stabili în Austria și sunt convins că am făcut o alegere foarte bună pentru mine și familia mea.

Ce face Sandu Borș în Austria?

Momentan activez la un club profesionist de lângă Linz, FC Pasching, club ce se află pe primul loc în liga a III-a a campionatului austriac. Sunt antrenor la echipa a doua, formată din juniori născuți în anii 1995-1996, care activează în liga a VI-a, în competiția seniorilor. Antrenez această echipă de peste un an și jumătate, obiectivul echipei fiind formarea și promovarea de jucători pentru prima echipă. Dețin licența UEFA A și sunt tatăl unei fetițe care luna viitoare va împlini un an.

Cum ai reușit să te integrezi în fotbalul austriac?

Am început cariera de antrenor încă de când eram în România, când am antrenat în liga a III-a, pe Voința Livezile. Am hotărât să mă stabilesc în Austria și, la puțin timp de când am ajuns aici, mi s-a oferit șansa să antrenez o grupă de copii. Nu puteam să dau cu piciorul acestei șanse, mai ales că era vorba despe un club profesionist. După un an de muncă cu acea grupă de copii de 14 ani, am preluat echipa a doua a clubului, pe care o antrenez și în prezent. Între timp am antrenat chiar și prima echipă, patru etape, ca interimar, în perioada sepembrie-octombrie 2011. Ca să vă faceți o idee asupra clubului la care lucrez, vă pot spune ca echipa a fost pregătită de antrenori mari ai acestei țări, printre care și fostul selecționer al Austriei.

Poți să faci o comparație între fotbalul românesc și cel austriac?

În Austria echipele din primele trei ligi, pentru a primi licența, trebuie să facă dovada că au în cont banii necesari pentru întreg campionatul încă de la începerea acestuia, în timp ce în România se lucrează cu bani fictivi, ceea ce de multe ori te pune în dificultate.

La nivel de echipă națională, fotbalul austriac se află momentan destul de jos, nu s-au calificat de mult nici ei la vreun campionat mondial, dar în schimb se investește foarte mult în centrele de juniori, lucru care începe să-și arate roadele. Pot să spun că aici sunt zece academii de fotbal, care sunt susținute în special de federație și comunitățile locale și unde se strânge toată crema fotbalului juvenil austriac,  în comparație cu țara noastră, unde cred că există o singură astfel de academie. Obiectivul principal al acestor academii este acela de a forma și promova jucători pentru echipele din prima ligă și, mai departe, pentru echipa națională. Ca să vă dau un simplu exemplu, Academia de Fotbal din Linz a avut în 2012 un buget de 600.000 de euro pentru trei grupe. Aceste academii participă într-un campionat destinat doar academiilor, spre deosebire România, unde toate echipele de juniori sunt la grămadă. Antrenorii care lucrează la aceste academii trebuie să dețină cel puțin licența UEFA A sau chiar UEFA PRO.

Spune-ne câteva cuvinte despre echipa pe care o antrenezi.

La începutul campionatului am format un lot de jucători foarte tineri pe care, împreună cu conducerea clubului, am hotărât să-i promovăm în echipa de seniori care participă în campionat în liga a VI-a, considerând că vor avea o creștere în valoare mult mai mare decât într-un campionat de juniori. La început multă lume a fost sceptică în ce privește succesul acestei participări în campionat, dar rezultatele obținute ne-au arătat că nu ne-am înșelat. La finalul turului echipa se află pe locul patru, la șase puncte de ocupanta locului întâi, cu doar 14 goluri primite, în condițiile în care zece jucători sunt la primul sezon într-un campionat de seniori. Obiectivul meu la această echipă este promovarea a doi-trei jucători la prima echipă, proiectul având o durată de minimum doi ani.

Care sunt condițiile de pregătire de care dispune echipa ta?

În ce privește condițiile de pregătire, cred că suntem mult peste cele ale unei echipe de liga a II-a din campionatul românesc. Dispunem de trei terenuri de pregătire, două cu iarbă naturală și unul de dimensiuni normale cu iarbă  artificială, iar jocurile oficiale le disputăm pe terenul unde joacă prima echipă. Dispunem de o sală de forță ultra modernă, condiții foarte bune de refacere și recuperare. Fiecare jucător are stabilit un program individual de pregătire, conceput în urma unor teste fizice și de laborator, iar aceste teste se repetă la un anumit interval de timp, putându-se astfel face o evaluare corectă a progresului făcut de fiecare jucător.

Ce părere ai despre actuala situație a Gloriei?

Urmăresc fotbalul bistrițean cu multă atenție, toată lumea știe de problemele existente la club, dar nimeni nu numește cauzele care au generat această situație și asta reprezintă o mare problemă. Din punctul meu de vedere, problemele Gloriei sunt vechi, ele s-au acutizat în timp. Să le luăm pe rând, Gloria la începutul fiecărui sezon ar trebui să-și fixeze două obiective: rămânerea în prima ligă și creșterea și formarea de jucători tineri. În ultimii șapte ani, Gloria a avut mai mulți antrenori, unii dintre acești antrenori au reușit să îndeplinească ambele obiective, unii doar un obiectiv, iar alții n-au reușit nici un obiectiv.

Concret?

Un club ca Gloria ar trebui să se autofinanțeze. După plecarea lui Ioan Ovidiu Sabău acest lucru nu s-a mai întâmplat, Sabău și Șumudică fiind singurii antrenori care au menținut echipa în prima ligă și au adus și foarte mulți bani clubului. De asemenea, centrul de copii și juniori a produs foarte puțin în ultimi zece ani, vinovați de acest lucru fiind oamenii din club care n-au avut curaj să spună adevărul în față. Actuala situație a Gloriei o văd ca pe un punct zero, de unde, cu răbdare și multă muncă, alături de un pic de știință și, bineînțeles, cu suport financiar, clubul poate reveni la nivelul pe care și-l doresc bistrițenii.

Ce crezi că a lipsit Gloriei în ultimii ani?

În fotbalul profesionist de afară există o ierarhie bine stabilită, președintele numește o persoană care răspunde de întreaga activitate a echipei. La Gloria acest om nu a existat, deși cred că sunt oameni în fotbalul bistrițean care să îmbrace acest rol. Dacă Gloria va găsi acest om, care să fie dedicat 100% și să urmărească doar interesul echipei, clubul va avea de câștigat pe termen mediu și lung. Această persoană ar trebui să fie un liant între președinte și antrenori (inclusiv antrenorul primei echipe), să aibă un proiect foarte bun, să aibă posibilitatea să-și numească antrenorii cu care să lucreze și, în final, să răspundă direct de finalizarea proiectului.

Ai putea propune o persoană care ar putea face acest lucru?

Din punctul meu de vedere, sunt câțiva oameni care ar putea să facă acest lucru, dar cred că persoana cea mai potrivită este Constantin Sava. Aș mai adăuga aici că fotbalul bistrițean ar trebui să profite la maximum de cea mai bună generație de jucători pe care a avut-o Bistrița, jucători care în curând își vor agăța ghetele în cui și care ar trebui să fie aduși acasă, în postura de antrenori sau conducători.

Ce crezi că îi recomandă pe jucătorii din această generație?

În primul rând îi recomandă caracterul, sunt oameni de valoare, care prin multă muncă au reușit să-și facă un nume în fotbal și sunt convins că ar putea aduce un suflu nou și un elan tineresc, creând o concurență mai mare în rândul antrenorilor și conducătorilor bistrițeni.

Ce părere ai despre tinerii fotbaliști bistrițeni?

Nae Manea este unul dintre puținii antrenori care au promovat jucătorii tineri la nivelul ligii a II-a, păcat că nu a continuat acest drum și după ce echipa a promovat în prima ligă. Acum Gloria este obligată să meargă pe drumul creșterii și promovării tinerilor cu potențial și să investească mult mai mult în centrul de copii și juniori.

Te-ai stabilit în Austria. Te-ai întoarce vreodată la Gloria?

Am început o carieră de antrenor, sunt la început de drum, acumulez experiență și îmi doresc să ajung un antrenor profesionist. Normal că m-aș întoarce cândva acasă, dar în această meserie trebuie ca să te și dorească cineva.

Ce părere ai despre numirea lui Alexandru Hatfaludi ca președinte al Gloriei?

Cu siguranță că nu e ușor să vii să conduci Gloria, după ce aceast club a fost condus de cel mai longeviv conducător din fotbalul românesc. Cred că, dacă a fot ales în această funcție, Alexandru Hatfaludi este un bun organizator, dar pe linie sportivă, după cum spuneam mai devreme, clubul Gloria ar trebui să fie condus de un specialist. Dacă va fi sprijinit de toată lumea, cred că noul președinte va avea rezultate.

Câteva cuvinte de final pentru iubitorii fotbalului bistrițean…

Chiar dacă multă lume o să spună, după citirea materialului, „cine e Sandu Borș, să ne dea nouă sfaturi?”, cei care mă cunosc știu foarte bine că îmi pasă mult de fotbalul bistrițean, aici am crescut și m-am format ca om și jucător și că tot ceea ce am realizat până acum am realizat doar prin muncă.

 

 

Cine este Sandu Borș

Născut la Bistrița, pe 3 februarie 1980, Sandu a început fotbalul la juniorii Gloriei. În anul 2000 câștigă Campionatul Național de Tineret Speranțe, după care este împrumutat la mai multe echipe care activau în liga a II-a și a III-a. După un sezon jucat la o echipă dintr-un eșalon inferior din Germania, sezonul 2002-2003 joacă pentru Unirea Dej, apoi la Gaz Metan Mediaș în sezonul 2003-2004, după care se întoarce la Gloria, în sezonul 2004-2005, facându-și debutul în prima ligă la meciul disputat în deplasare la CFR Cluj. Este împrumutat din nou la Gaz Metan Mediaș, pentru sezonul 2005-2006, apoi la Apulum Alba Iulia în sezonul 2006-2007, FCM Reșița în sezonul 2007-2008, încheindu-și cariera în 2008, după un tur de campionat jucat pentru Avântul Reghin. A antrenat echipa de liga a III-a Voința Livezile în sezonul 2009-2010, după care s-a stabilit în Austria.

Leon Buhai / sportulbistritean.ro


 | 581 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *