ROMÂNIA – MAROC : 5-0 ! Clujul e cu noroc pentru tenisul românesc!

CUPA DAVIS –7-8 aprilie 2018 – EPILOG

Ce mai poți să spui? Până și „haterii”, cârcotașii, răuvoitorii cei mai ai naibii!, cu coastă de diavol nedepistată nici la RMN,toți ar trebui să tacă! Nu a fost 3-2, nici 3-1…ci scurt, 5-0!!! Adică, vorbesc pentru neinițiați, România a „spulberat” Marocul!

A fost nu bine, foarte bine pentru tenisul românesc ! Băieții au jucat cum trebuie. Au dat dovadă de ambiție, încredere și curaj. Ce bine este să joci acasă! Chiar dacă momentul nu a fost unul tocmai bun, să nu scoatem din ecuație Sfintele Sărbători ale Paștilor noastre, ortodoxe…Și totuși au fost spectatori! Nu atât de mulți câți ar fi vrut FRT-ul și chiar și noi, cei din presa sportivă, dar asta este. La nivel ATP sau WTA nu se judecă lucrurile după sărbători ( vezi Australian Open –un Grand Slam, că începe imediat după Anul Nou). Sper că la meciul fetelor din 21-22 aprilie participarea iubitorilor tenisului să fie infinit mai numeroasă!

Să revenim dar la ce ne-a oferit echipa noastră de  Cupa Davis, în formulă semi-nouă. M-a surprins absența lui Horia Tecău, „piesă de rezistență” în fața celor mai titrați adversari. Gabriel Trifu, căpitanul nejucător al țării noastre, a anunțat cu regret „accidentarea lui Horia” și, scurt,  înlocuirea sa cu bobocul EDRIS FETISLEAM de 18 ani – debut 100% în Cupa Davis! Nu a fost defel simplu. Celălalt tânăr, DRAGOȘ DIMA, tot fraged încă, are un pic de experiență, dar niciodată nu se știe…

Tocmai de aceea Gabi Trifu a judecat corect, deschizând partida cu MARIUS COPIL. Acesta și-a făcut conștiincios treaba, cum să vă spun, ca la „tăiat la lemne cu barda”, sau, și mai bine, ca „la prima coasă”. Dai și dai, una într-una, constant, până când bietul marocan strigă Alah, Alah! Oponent: Amine Ahouda; Scor: 6-0;6-1…și 1-0 pentru România! A urmat, cu și mai mult curaj, ADI UNGUR – în general, mult prea timid – cu un 6-0; 7-6(3) în fața lui Lamine Ouahab…2-0 pentru România!(prima zi).

Duminică la dublu, o primă surpriză, și pentru mine, MARIUS a făcut cuplu cu FLORIN MERGEA! O altă mutare neașteptată, inspirată,  surprinzătoare pentru marocani! Băieții se potrivesc. Se înțeleg în teren și se completează excelent, dovada: 6-0; 6-4 contra perechii din Maroc: Yassine Idmbarek și Lamine Ouahab! Aici s-a rupt filmul și pot spune că meciul s-a terminat: 3-0 pentru România!

Dar, nu! Marocanii au vrut să mai joace și atunci tinerii noștri outsiders (luați termenul ca „debutanți”, deoarece nu au vechimea și experiența lui Marius sau Horia) le-au arătat de ce Gabriel Trifu i-a selectat în echipa României! Au fost nu buni, ci FOARTE BUNI!  DRAGOȘ DIMA a făcut 6-0; 6-4 cu Soufiane El Mesbahi, iar bobocul care promite – o să revin imediat – EDRIS FETISLEAM de numai 18 ani împliniți, l-a terminat rapid pe mai experimentatul Yassir Kilani cu 6-2;6-0!!! Și uite așa, ROMÂNIA a bătut, bătut MAROCUL cu 5-0!!!

BRAVO BĂIEȚI! HAI ROMÂNIA!

Următorul nostru adversar, în prag de toamnă, în septembrie, va fi POLONIA. Aceasta înseamnă, pe rând: turul III al Grupei a II-a, Zona Europa/Africa, teren de zgură și adversari mai puternici și foarte dârzi. Nu-i nimic. Timp e suficient pentru o bună pregătire a întâlnirii.

Până atunci, dați-mi voie să vă mai rețin atenția cu trei aspecte:

Primul: Acest copil – EDRIS FETISLEAM / nu știu prea multe despre el, dar promit că am să mă/vă/ informez la primul material ce urmează să-l scriu despre tenis!/ are acel „nu știu ce” vorbind despre un potențial de mare campion, dacă se ține de treabă, este serios și, firește ajutat și promovat…Are ceva din Shapovalov de la canadieni! Nu știu, vom vedea. Să dea Domnul! că la băieți e cam pustiu, din păcate! Mă gândesc la anii 2020-2025…

Al doilea: Cel mai înfocat suporter, cu tricolor și fără, când sus, când jos, un adevărat „speedy gonzales”, urlând din toți bojocii „Hai România”, a fost…cine credeți? Nimeni altul decât Emil Boc! Bravo domnule! Așa primar mai rar! Se aude?!

În fine, al treilea: În 21-22 aprilie, imediat e aici, ne revedem tot la Cluj-Napoca, la FedCup –ul cu ELVEȚIA, unde le vom susține pe cele mai bune fete ale noastre SIMONA HALEP & Comp.

De abia aștept și vă aștept să umplem tribunele și să le încurajăm pe cele mai bune românce din sportul alb: HAI FETELE! HAI ROMÂNIA!

Ce bine e că avem asemenea sportivi, campioni de talie internațională! Este un prilej  de mare bucurie pentru mult încercata noastră națiune română. Doamne ajută! și Tot înainte! Să strângem  rândurile și să fim aproape de ei ca să se simtă cu adevărat apreciați și încurajați! Să le arătăm la toți că suntem o Țară, un Popor, o Națiune –ROMÂNIA!

Mircea Seleușan

 

 

 

 | 1.253 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *