Repere olimpice

Repere olimpice

-           Primele femei au participat la Jocurile Olimpice la cea de-a doua ediție a competiției, la Paris, în 1900, în timp ce primul Sat Olimpic a fost amenajat 12 ani mai târziu, la a cincea ediție a JO de vară, la Stockholm.

-           Steagul cu cinci cercuri și jurământul olimpic au fost inaugurate în 1920, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Anvers, a șaptea ediție a competiției.

-           La JO din 1928 de la Amsterdam (ediția a IX-a) a fost introdusă flacăra olimpică, iar podiumul de premiere patru ani mai târziu, la JO de la Los Angeles (ediția a X-a).

-           Prima Olimpiadă televizată a fost cea de la Roma, din 1960 (ediția a XVII-a), iar controlul antidoping la JO s-a introdus abia în 1968, la Mexico City (ediția a XIX-a).

-           La JO din 1976 de la Montreal s-a înregistrat o situație inedită, fiind pentru prima dată când țara gazdă nu a câștigat nici o medalie de aur. Tot atunci, la gimnastică, s-a acordat prima notă maximă, 10, româncei Nadia Comăneci, chiar dacă tabela electronică a arătat nota 1.00.

-           Cele mai puține țări, 12, au participat la Jocurile Olimpice de la Saint Louis, din 1904. La Mexico City, în 1968, au participat pentru prima dată peste o sută de țări, mai exact 112.

-           România a obținut 284 de medalii în istoria participării la Jocurile Olimpice de vară, dintre care 82 de aur, 88 de argint și 114 de bronz, bilanț ce a fost realizat în urma prezenței la 18 din cele 28 de ediții ale JO moderne.

-           De fapt sunt numai 25 de ediții desfășurate până în prezent, dar istoricii Jocurilor Olimpice le socotesc și pe cele trei ediții care nu s-au disputat din cauza celor două războaie mondiale (1916, 1940 și 1944).

-           Cea mai bună participare a României la JO s-a consemnat în 1984, la Los Angeles, unde sportivii români au obținut 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz. România a ocupat locul al doilea în clasamentul general pe medalii de aur și locul al treilea în clasamentele întocmite pe puncte și după numărul total de medalii. Sportivii români au profitat totuși de boicotarea JO de către țările comuniste, în frunte cu URSS, care au invocat manifestările antisovietice din Statele Unite și au refuzat invitația de participare la Olimpiada de la Los Angeles. URSS și încă 17 state, printre care Cuba, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia, Etiopia și RDG, au refuzat participarea la JO din 1984, pe motiv că sportivii nu ar fi suficient de bine păziți la Los Angeles.

-           Prima ediție a JO la care România a avut reprezentanți a fost cea de la Paris, din 1900. George A. Plagino a fost primul sportiv român participant la JO. La ediția de la Paris, Plagino s-a înscris în competiția de tir, în proba de talere. Din cei 51 de concurenți din patru țări înscriși la start, sportivul român a ocupat locul 13, cu 11 talere lovite din 20 posibile.

-           Primele sportive din România participante la JO au fost atletele Berta Jikeli și Irina Orendi, care au concurat în probele de aruncarea discului, respectiv săritura în înălțime, la JO din 1928, de la Amsterdam. Cele două sportive au fost eliminate în calificări.

-           Cea mai numeroasă delegație a României a participat la JO de la Moscova, din 1980, fiind compusă din 239 de sportivi. România s-a mai prezentat cu delegații olimpice numeroase la JO din 1992, de la Barcelona (179 de sportivi),  din 1972, de la Munchen, (169 de sportivi), din 1996, de la Atlanta (168) și din 1976, de la Montreal (166 de sportivi).

-           Cea mai puțin numeroasă delegație a României, de 26 de sportivi, a participat la JO de la Amsterdam, din 1928, exceptând ediția din 1900, de la Paris, unde a concurat un singur sportiv român. Alte ediții cu o participare românească restrânsă au fost JO din 1924, de la Paris (51 de sportivi), JO din 1956, de la Melbourne și Stockholm (52 de sportivi) și JO din 1988, de la Seul (62).

-           Sportivii români au participat la 25 de discipline în cadrul Jocurilor Olimpice, cinci dintre acestea fiind sporturi de echipă: rugby, handbal, polo, fotbal și volei.

-           Trei sportivi dețin recordul de participări la Jocurile Olimpice pentru România. Atleta Lia Manoliu, Sorin Babii la tir și canotoarea Elisabeta Lipă au participat la câte șase ediții ale Jocurilor Olimpice, prima între anii 1952-1972, iar ultimii doi la edițiile dintre 1984-2004.

-           Prima medalie olimpică pentru România a fost obținută în 1924, la Paris, de reprezentativa de rugby. Sportivii români au fost învinși în ambele meciuri disputate în cadrul turneului olimpic, de către Franța și SUA, devenită campioană olimpică, dar au primit totuși medaliile de bronz, deoarece la competiție au participat doar trei echipe.

-           Prima medalie olimpică pentru România, într-un sport individual, a fost obținută în 1936, la Berlin, în competiția hipică, de Henri Rang, care a cucerit argintul în proba individuală a ”Marelui premiu al națiunilor”. Pentru desemnarea câștigătorului a fost nevoie de o probă suplimentară de baraj, între sportivul german Kurt Hasse și românul Rang. Hasse a obținut un timp mai bun decât Rang, devenind campion olimpic.

-           Primul campion olimpic român a fost Iosif Sârbu, care a cucerit medalia de aur în competiția de tir a JO de la Helsinki, din 1952, în proba de armă liberă calibru redus. Sportiva din România care deține cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice este Nadia Comăneci, cu nouă astfel de trofee (5 de aur, 3 de argint și un bronz). România a cucerit medalii la 16 ediții ale Jocurilor Olimpice, la 14 dintre acestea câștigând și aur. De la ediția din 1952 a JO, de la Helsinki, România a cucerit constant medalie de aur.

-           Gimnastica, cu 67 de medalii, a fost disciplina care a adus cele mai multe trofee pentru România, 23 dintre acestea fiind de aur, 20 de argint și 24 de bronz. Pe locul doi la disciplinele care au adus medalii pentru România se află canotajul, cu 35 de trofee (18 de aur, 10 de argint, 7 de bronz), urmat de atletism și kaiac-canoe, cu câte 34.

-           România ocupă locul al 13-lea în clasamentul general al medaliilor obținute la Jocurile Olimpice, cu cele 284 de medalii cucerite. Pe primul loc în acest clasament se regăsește naționala Statelor Unite ale Americii, cu 2.199 de medalii, urmată de Rusia (al cărei palmares cuprinde și rezultatele fostelor URSS și CSI), cu 1.373 de medalii și Germania (al cărei palmares cuprinde și rezultatele fostelor RDG și RFG), cu 1.219 de medalii. România mai este întrecută în clasament de Marea Britanie, Franța, Italia, Ungaria, Suedia, Australia, Japonia, China și Finlanda.

 | 335 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On