Războinicii luminii! Povestea unei victorii istorice cu Steaua, în mai 2006! Rădoi însângerat, MM și Becali scoși din minți!

Un meci de poveste s-a jucat în 6 mai 2006 la Bistrița, cu 5 etape înainte de finalul campionatului. Steaua se lupta pentru titlu cu Rapid și voia să sărbătorească 20 de ani de la Sevilla cu o victorie pe terenul bistrițean. Numai că, jucătorii antrenați pe atunci de Ioan Ovidiu Sabău au luptat eroic împotriva campionilor.

Matei a marcat unicul gol în minutul 12 iar Albuț a apărat incredibil de bine. Steliștii au acuzat atunci arbitrajul lui Ionică Serea,  Iacob și Ghionea au fost eliminați în finalul meciului, iar Dică a avut un gol anulat.

Victoraș Iacob și Mirel Rădoi au ajuns la spital, după ce au spart cu pumnii două geamuri de la vestiare iar MM Stoica a sărit să-l lovească pe Jean Pădureanu la finalul meciului.

La echipa bistrițeană au evoluat atunci Albuț, Arbănaș, Dan Matei, Alin Rus, Aștilean, Păcurar, Abrudan, Mureșan, Pădurețu, Negrean, Târnăvean. Au mai intrat: Chibulcutean, Nalați, Iftodi.

Iar la Steaua, antrenată de Cosmin Olăroiu, au intrat pe teren Cernea, Ogăraru, Goian, Ghionea, Petre Marin, Nicoliță, Paraschiv, Rădoi, Boștină, Oprița, Dică. Au mai jucat: V. Iacob, Cristocea și A. Cristea.

Gruparea condusă de Jean Pădureanu a ţinut prima pagină a ziarelor în acele zile şi a deschis toate buletinele de ştiri după victoria în faţa echipei din Ghencea.

Jocul propriu-zis a fost unul de mare angajament, mai ales de partea bistriţenilor. Jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău s-au dăruit cum n-au făcut-o nicicând în acel sezon şi au câştigat în faţa semifinaliştilor UEFA.

Cu un portar în zi mare (Albuţ), cu o linie de apărători în care Alin Rus şi Dan Matei au excelat, cu un mijloc mai truditor ca altădată şi cu un atac în mare poftă de joc, Gloria a câştigat pe merit.

Nicicidecum pe mâna arbitrului Serea, aşa cum s-a „înfierat” de către adversari. Cele două faze incriminate de stelişti, un fault la Bănel Nicoliţă şi un gol anulat la Dică, nu pot fi elocvente într-un joc în care şi Gloria ar putea aduce în discuție destule situaţii în care a fost dezavantajată.

Ocaziile bistriţene au prevestit golul ce avea să vină în minutul 13, un minut ce i-ar putea costa campionatul pe stelişti. Păcurar a executat impecabil o lovitură liberă de pe dreapta, aşezându-i mingea pe cap lui Matei, care a reluat puternic spre poartă, peste mâinile portarului Cernea.

O performanţă memorabilă, în faţa unei echipe ce şi-a dovedit valoarea în multe meciuri internaţionale din acea vreme.

 

Presa înghesuită de partidul lui Becali

Masa presei a fost neîncăpătoare la acest meci. Numărul mare de ziarişti veniţi la acest meci nu i-a impresionat pe oamenii lui Becali. Aceştia şi-au trimis gărzile din firma de pază care avea grijă de echipă să reţină un rând întreg din cele 3 rezervate jurnaliştilor.

Pe acele locuri au stat, alături de Becali şi de locotenentul său Tea Sponte, reprezentanţii de vârf ai filialei locale a PNG. Iacob Brănişteanu şi ai lui au tremurat pentru Steaua, manifestându-se clar în favoarea echipei bucureştene. „Sunt stelist de mic. Sigur că şi conjunctura de acum mă face să ţin şi mai tare cu această echipă”, a spus atunci şeful bistriţean al Partidului Noua Generaţie.

 

 

Apariţia lui Gigi Becali la tribuna a doua a stârnit o reacţie de simpatie printre spectatori. Aceştia s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat, mulţi dintre ei solicitându-i şi autografe.

 

La pauză, Becali a coborât la vestiare trecând prin mulţime şi a revenit la masa presei prin aceeaşi baie de suporteri. „Războinicul luminii” a plecat cu 5 minute înainte de finalul partidei, coborând tot la vestiare, nu înainte de a acuza „hoţia” de la Bistriţa în faţa ziariştilor.

 

Om cu om în Sportul bistrițean de a doua zi

 

Albuţ – a fost meciul vieţii lui. Nota 9

Arbănaş – a fost copleşit în câteva rânduri de miza partidei dar pe ansamblu s-a achitat bine de sarcini. Nota 7

Matei – a făcut un meci mare, chiar dacă a jucat în centru spre deosebire de meciurile precedente în care a jucat pe dreapta. A marcat unicul gol şi a încheiat partida în teren, cu capul spart. Nota 9

Rus – merita un astfel de meci, după evoluţii constant bune. Nota 8

Aştilean – nu a ieşit în evidenţă, dar nu şi-a lăsat nici adversarul lui direct, pe Bănel, să-şi facă jocul obişnuit. Nota 7

Păcurar – a fost un joc în care nu prea şi-a găsit locul, o partidă de mare angajament fizic, ce nu l-a avantajat. Totuşi, a avut un rol important la mijlocul terenului. Nota 7

Abrudan – dacă l-am criticat dur altădată, nu ezităm să-l lăudăm acum. A alergat mult, chiar dacă uneori în ritmul lui mai lent şi a închis bine jocul în faţa apărării. După pauză a fost retras în apărare, unde şi-a făcut bine treaba. Nota 7,5

Mureşan – a avut mult de muncit şi în acest meci şi nu s-a tras înapoi de la efort, chiar dacă uneori dă senzaţia că nu e bine pregătit fizic. Nota 7,5

Pădureţu – a fost acelaşi fin tehnician şi vitezist pe aripa stângă. Nota 8

Târnăvan – s-a bătut cu Goian şi Ghionea cât l-au ţinut puterile, uneori cu succes, alteori izolat, deliberat, în atac. Nota 7,5

Negrean – a fost de folos în atac, dar mai ales în faza defensivă. A coborât în linia a doua şi l-a blocat eficient pe Rădoi. Acelaşi sufletist, un jucător „fără splină”. Nota 8,5

Nalaţi –a intrat după pauză, când echipa se apăra şi nu prea mai era loc de construcţie şi totuşi i-au ieşit multe faze, unele în care s-a descurcat de unul singur. Nota 7,5

Chibulcutean – l-a înlocuit pe Aştilean, accidentat, şi a întărit linia defensivă, contribuind la păstrarea rezultatului. Nota 7,5

Iftodi – experienţa lui a fost importantă în tratarea finalului de meci. Nota 7,5

O galerie foto de la acest meci găsiți AICI!

 | 1.859 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *