PROSPORT: Statul român finanțează sportul, prin Consiliile Locale și Județene, cu peste 80 de milioane de euro. Care sunt cele mai generoase județe

Sportul românesc este finanțat de la bugetul de stat cu peste 80 de milioane de euro. În toate localitățile s-au găsit soluții legale pentru finanțarea sportului, doar la Bistrița nu. Iată un material interesant apărut în Prosport, care ne lămurește pe deplin cum stă treaba.

Capitala și județul Timiș sunt cele mai generoase cu sportul, după ce au prins în bugetele pe 2014 sume ce depășesc opt milioane de euro. 

Sportul românesc rezistă în 2014 la suprafață, în primul rând, pentru că este finanțat de la bugetele locale și județene. Pentru majoritatea cluburilor din țară, un Consiliul Local sau Județean reprezintă principala sursă de finanțare, în condițiile în care cadrul legislativ nu este prea atractiv pentru „privați“. 
 

Buget de club 90%, bani de la autorități

În general, bugetul unui club sportiv arată în felul următor: peste 90% din bani provin de la autoritățile locale, iar restul din alte surse (vânzare bilete, sponsori, acțiuni de marketing). La fotbal situația este puțin diferită, în sensul că o parte însemnată a bugetului este acoperită de drepturi TV și din bani câștigați în cupele europene, cazul Stelei București. Calculul pentru „sportul rege“ este valabil însă pentru cluburile din Liga 1. Cele din eșaloanele inferioare au aceeași soartă ca și disciplinele din „alte sporturi“, rezistă doar prin grija primarilor, a președinților Consiliilor Județene, a membrilor organelor de conducere dintr-o localitate care votează pentru alocarea unor sume dedicate sportului.

Consiliul Local Tg. Mureș acordă și bonusuri de performanță

Pe harta României sunt câteva centre sportive care beneficiază de o susținere financiară puternică din partea autorităților locale. În primul rând, acestea se găsesc în zonele mai bine dezvoltate economic, unde și bugetele proprii sunt pe măsură. Într-un top al „investițiilor“ în sport, pe primul loc a urcat Consiliul General al Municipiului București, care în acest an a prins în buget 35.580.000 de lei (aproximativ 8 milioane de lei), suma fiind destinată pentru susținerea CSM București. Județul Timiș a trecut, la rândul lui, pragul de 30 de milioane de lei: Consiliul Județean a cuprins 5.355.000 lei pentru grupările sportive cu care s-a asociat, dar „grosul“ sumei este oferit de „capitala“ Timișoara – 28.328.380 lei. Clujul și Constanța, prin însumarea banilor acordați de administrațiile publice, depășesc granița celor 4 milioane de euro, la o cotă aproximativă fiind și județul Mureș. Consiliul Local din Tg. Mureș a cuprins la buget și bonusuri de performanță pentru echipele pe care le susține financiar. Spre exemplu, echipa de fotbal ASA poate obține un bonus până la 4 milioane de lei dacă se califică într-o cupă europeană la sfârșitul sezonului 2014-2015. 

Vezi în prosport.ro lista echipelor finanțate cel mai bine de la stat

 | 468 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *