Primul aerodrom privat din Bistrița-Năsăud, pregătit pentru concurs

Un aerodrom privat, aparținându-i lui Walter Born, un cetățean german stabilit la Viișoara, va găzdui, între 14 și 16 august, o nouă ediție a Cupei Bistrița la aeromodelism la care sunt așteptați concurenți din toată țara.

Puțină istorie

În urmă cu șase ani, Walter Born a echipat trei bistrițeni cu toate cele necesare pentru practicarea aeromodelismului. Peste 45 de persoane au participat apoi la primul concurs organizat de el pe Dealul Cighirului. Tot Walter a organizat prima ediție a Cupei Bistrița la aeromodelism destinată iubitorilor zborului de toate vârstele. La competiție au participat peste 30 de persoane care s-au adunat la Sărata. Printre participanți au fost și concurenți cu automodele. Concursul a fost mai mult un pretext pentru ca iubitorii zborului să se cunoască mai bine și să devină prieteni.

Pregătit pentru concurs

Aerodromul de la Livezile se întinde pe un hectar. Proprietarii terenului, Walter și Gabriela Born, au cumpărat suprafața respectivă tocmai pentru a amenaja, aici, un „teren temporar pentru avioane”. Denumirea se regăsește în legislația actuală ce reglementează funcționarea, temporară, a unui aerodrom.

Direcția de Aviație din Ministerul Transporturilor spune că nu este nevoie de nicio autorizație specială pentru aterizarea pe un astfel de aerodrom care nu funcționează permanent, ci doar de acordul proprietarului și de respectarea strică a regulilor de zbor.

„Am făcut deja amenajări ale drumului de acces, am investit într-un pod și mai urmează să nivelăm terenul, La un moment dat o să semănăm și gazon”, a declarat Walter Born.

Cert este că, în prezent, se fac pregătiri pentru ca aerodromul de la Livezile să poată găzdui ediția din acest an a Cupei Bistrița la aeromodelism, programată la jumătatea lunii august. Apoi, proprietarii spun că, pe aerodrom, vor putea ateriza până la șase avioane ultraușoare.

La concurs sunt așteptați peste 30 de pasionați de zbor din toată țara. Organizatorul a stabilit, împreună cu un provider de internet local să amplaseze webcam-uri care să transmită, live, evenimentul.

La aerodromul de la Livezile se poate ajunge mergând pe strada Ghinzii, spre poligonul Armatei.

Ce îi face să iubească zborul

”Să se ridice în aer și să zboare ca o pasăre este dorința eternă a omului. De la Ikarus, la Leonardo da Vinci și până la Otto Liliental, oamenii au visat să zboare. Astăzi experiența zborului liber sub diferitele sale forme este permisă oricărui om apt din punctul de vedere al sănătății. Sportul aeronautic începe, de regulă, în copilărie prin exersarea aeromodelismului și conduce spre dorința ca, într-o zi, să te ridici în aer tu însuți. Aeromodelismul practicat în tinerețe duce la formarea de abilități practice, întărește spiritul de echipă, fundamentează munca în echipă și intensifică dorința de a zbura. Aeromodelismul oferă copiilor și tinerilor posibilitatea de a-și experimenta talentul creativ și practic și oferă, totodată, ca și răsplată, un sentiment de împlinire dat de succesul individual, cât și de echipă”, a declarat Walter Born.

Bistrițenilor le place să zboare cu parapanta, deltaplanul, dar și cu avioane ultraușoare. Dovadă că, în prezent, în oraș sunt 30 de pasionați de aeromodelism și tot atâția parapantiști și deltaplanori. Puțini știu că, la Bistrița, alți patru concitadini dețin avioane ultraușoare.

 | 1.406 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On