Povestea unei victorii istorice

– în noiembrie 1999, Gloria învingea Steaua cu 4-0, la numai 3 zile după ce
echipa antrenată atunci de Emerich Jenei reușea o calificare răsunătoare în turul 3
al Cupei UEFA, după o dublă cu West Ham.

Gloria lui Constantin Cârstea a avut 3 victorii mari cu Steaua între anii 1995 și 2000. Cea mai răsunătoare dintre ele a avut loc în noiembrie 1999, în etapa a 15 din Liga 1. Steaua venea la Bistrița după un parcurs foarte bun în Cupa UEFA, unde trecuse în turul 3 învingându-i pe englezii de la West Ham. În campionat însă, elevii lui Emerich Jenei nu mergeau foarte bine, aflându-se doar la 3 puncte în fața Gloriei, pe locurile 6-7. Cele două echipe erau des-părțite de golaveraj, bucureștenii fiind mai buni cu 3 goluri. Însă, la capătul unei partide de pomină, disputată miercurea ca restanță din runda în care Steaua nu fusese programată din cauza meciului din cupele europene, Gloria avea să câștige cu 4-0 și să-i ia fața în clasament.

”Trage-mi una, ca să știu că nu visez”

În fața unui stadion arhiplin, Gloria a început timorată partida cu Steaua, din care nu lipsea decât Bordeanu față de 11-le magnific de la Londra. Însă, după primul sfert de oră, meciul a intrat pe un făgaș incredibil de favorabil Gloriei. Chiar dacă nu a reușit să deschidă scorul, echipa bistrițeană a dominat prima repriză, în ciuda unui arbitraj ostil. Arbitrul Sorin Corpodean a greșit flagrant când nu i-a eliminat pe steliștii Sabin Ilie și Iordache, care meritau al doilea avertisment și când nu a va-lidat un gol corect înscris de Vasile Popa. În partea a doua, nimeni nu s-a mai putut opune iureșului bis-trițean. Velcea a deschis scorul în minutul 57 din careu, iar Minteuan a făcut 2-0 după 10 minute. Finalul a fost apoteotic, M. Alexandru marcând în minutul 87, iar Miszti transformând un penalty în ultimul minut. Steaua a rămas în 10 din minutul 67, portarul Ritli fiind eliminat după ce a lovit fără minge. Cu tot stadionul în picioare, Gloria încheia unul dintre cel mai bune meciuri ale ei în prima divizie. Cotidianul ”Mesagerul” a scris a doua

zi după meci ”Trage-mi una, ca să știu că nu visez”, parafrazând un suporter uimit de victoria Gloriei.

Gloria:
Câmpeanu ”“ Miszti, Iodi, V. Popa, Jula, Săsărman ”“ Minteuan,
Velcea, Ceaușu ”“ Turcu, D. Matei. A mai intrat: M. Alexandru (58)

Steaua:
Ritli ”“ Reghecampf, Duro, Baciu, Miu, Iordache ”“ Lincar, Dănciu-lescu, Roșu ”“ S. Ilie, Ciocoiu. Au mai intrat: Luțu, Luca și Hotoboi.

I-am făcut și la tineret-rezerve

Gloria a câștigat atunci și la tineret-rezerve, în campionatul care se juca în deschiderea meciului mare. Bistrițenii s-au impus cu 2-1, prin golurile marcate de Baciu și Zotincă (autogol)

Gloria:
Dolha ”“ Mândrean, Borș, Blând, Paica, (46 F. Pop), Haliță (70 Manea) ”“ Florin Dan, Nalați,
L. Sănmărtean (46 Titu) ”“ Baciu, Tudor (60 Drăgan)

Steaua:
Ionescu ”“ Ogăraru, Oprița,
Zotincă, Chiorean, Bordeianu ”“ Băran, P.Stoica, C. Petre (67 Gae) ”“ Paraschiv, Giuchici.

Victoriile Gloriei
asupra Stelei

Iunie 1995 Gloria ”“ Steaua 4-3

Noiembrie 1998 Gloria ”“ Steaua 2-1

Noiembrie 1999 Gloria ”“ Steaua 4-0

Martie 2002 Gloria ”“ Steaua 2-1

Octombrie 2005 Steaua ”“ Gloria 0-1

Mai 2006 Gloria ”“ Steaua 1-0

Aprilie 2007 Gloria ”“ Steaua 2-0

 | 786 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On