Pârtie de stat, program de stat! În Wonderland e liniște și pace! Nu schiem degrabă!

În plină vacanță de iarnă, cu temperaturi negative și aproape toate condițiile asigurate pentru funcționare, pârtia bistrițeană zace pustie.

Sâmbătă, weekend, ora 13.00, minus 3 grade. Administratorii pârtiilor din toată țara fac eforturi pentru a asigura condiții de schiat, încercând să profite de ultima săptămână de vacanță a elevilor.

La Bistrița, nu doar că pârtia zace închisă, dar nu găsești acolo țipenie de om. Nici un angajat al Primăriei nu a lucrat astăzi, în juruul orei 13.00.

”Au fost azi noapte, au făcut zăpadă. Și ieri noapte, și alaltăieri. Dar dacă nu ninge un pic, e greu”, spune paznicul, amabil dar speriat cumva că cineva se interesează de pârtie.

La o simplă privire, atmosfera pare de șantier părăsit. Tunurile au fost înșirate pe prima porțiune, până la lac. Și se vede, totuși, că s-a făcut un strat consistent de zăpadă. Înghețată beton, aceasta ar putea fi suficientă pentru schiat pe această porțiune.

Cu atât mai bine cu cât s-a gândit acolo instalarea unui schi lift. Care însă nu e gata. Stâlpii au fost instalați, stația de plecare la fel. Dar nu sunt finalizate toate lucrările și nimeni nu știe când vor fi.

”Nu există nicio firmă în România care să lucreze de sărbători. Nu noi instalăm teleschiul, ci o firmă specializată. Care nu lucrează de sărbători sau în weekend. Ce să facem?”, spune viceprimarul Cristi Nicolae.

Nu are el comanda la pârtie, ci direct primarul Ovidiu Crețu. Cu care ne-am obișnuit deja în anii precedenți. Nu e capabil să o administreze așa cum ar trebui, chiar și atunci când condițiile meteo sunt favorabile. Programul discreționar de funcționare și deciziile dubioase pe care edilul le-a luat în fiecare iarnă ar distra orice administrator serios de pârtie, interesat ca obiectivul lui să fie deschis și să producă, nu să piardă o avere în fiecare zi.

”Lucrăm!” Acesta e răspunsul Adrianei Antoneac, directorul direcției educație, turism. Sec și parțial adevărat, de vreme ce astăzi la prânz nimeni nu se afla la lucru.

În concluzie, condiții pentru funcționarea pârtiei ar fi. Temperaturile sunt cu minus, chiar dacă nu ninge încă. Lacul nu mai are probleme de alimentare, tunurile de zăpadă funcționează.

Măcar pe prima porțiune, dacă teleschiul ar fi fost pus în funcțiune (și a fost timp tot anul 2019!) copiii și începătorii se puteau bucura de schiat. Iar așa cum arată prognoza, din noaptea asta vom avea și ninsoare.

Însă avem o pârtie de stat, cu administratori care nu se dau peste cap să o facă să funcționeze. Ba din contră. Lasă senzația că, dacă ar deschide-o mai mult, ar avea mai multă bătaie de cap!

 | 3.904 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

6 Comments

 1. In toate noptile s-a facut zapada si astazi s-a facut dar la ora 13 erau 0 grade nu -3 cat spui tu

  Post a Reply
 2. Si in afara de produs zapada, nu mai e nimic de lucru pe acolo?

  Post a Reply
 3. De precizat și ca numărul de telefon al pârtiei e mereu închis… probabil nu au ce informații sa dea

  Post a Reply
 4. O Românie bine făcută, noul guvern o tăiat pana și zăpadă din program..
  Degeaba vreți multee când fiecare ați dat puțin tarii..

  Post a Reply
 5. au fost temperaturi de -8 și nimeni la pirție din 9 tunuri de zapada lucrează cun 4 rușine

  Post a Reply
 6. Marti o sa fie 7 grade … adio pârtie!!! Scriem macar 2 zile?

  Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *