OPINIE: Zece concluzii după zece zile de schi pe pârtia Cocoș!

Trei zile în weekend-ul inaugural, o duminică fără zăpadă suficientă și 6 zile consecutive în această săptămână. Atât s-a schiat la Bistrița până acum și vremea caldă care se anunță săptămâna viitoare ar putea pune punct sezonului pe Pârtia Cocoș.

De la pietrele din prima zi, trecând prin peretele de gheață de acum câteva zile, s-a ajuns la o pârtie foarte bună în acest weekend. În total, vreo două mii și ceva de bistrițeni au coborât Dealul Cocoșului pe schiuri în 2018 și majoritatea ar putea trage concluziile următoare:

  1. Angajații de la pârtie s-au calificat la locul de muncă. N-au avut habar cu ce se mănâncă o treabă inedită pentru ei și pentru oraș. S-au chinuit în primele zile, când nu i-a ajutat nici vremea. Dar au învățat din mers și să sperăm că până la anul o să fie docenți în ratrace, tunuri, telescaun.

2. Dacă se pricepeau mai bine, schiam mai devreme și mai mult. Iar dacă îi ajuta și suprafața de joc (ca să zic așa), nepreparată din vară, aveam toate șansele să bifăm nu 10, ci mult mai multe zile de schi.

3. Avem foarte mulți schiori adevărați în acest județ. Oameni de toate vârstele care se pricep bine la acest sport. Media celor care schiază bine e destul de ridicată pe pârtia bistrițeană în comparație cu altele. La fel și numărul absolut al celor care au venit la pârtie. Nu se mai îndoiește nimeni că avem mii de oameni care schiază în Bistrița- Năsăud, nu sute.

4. La fel de adevărat e că avem și mulți inconștienți, care se transformă în kamikaze pe pârtie. De regulă fără bețe, crăcănați și cu clăparii pe dinafară, killerii ăștia care își dau directe de sus ar trebui opriți cumva până nu fac rău și altor schiori nevinovați, nu doar lor.

5. E clar. Tunurile sunt prea puține, lacul ineficient alimentat, becurile prea chioare, gardul inutil și periculos, varianta ocolitoare prost gândită și realizată. Am mai scris despre astea și poate vor fi, cumva, remediate.

6. Locurile închiriate pentru alimentație publică ar putea fi extinse iar chiriile regândite. Chioșcarii se plâg că plătesc chirii pe un an întreg, în loc să plătească pe sezon.

7. Programul și plata trebuie regândite și ele. Ba de la 14.00, ba de la 16.00, ba de la 12.00, cum ordonă cine-i la comandă în fiecare zi. Nu merge așa. Pârtia trebuie deschisă de dimineața până seara, dacă e funcțională. Iar plata ar trebui să se facă (în cuantum la fel de mic) și pe o urcare, nu doar pe zi.

8. Chiar dacă nimeni nu și-a imaginat că 600 de locuri de parcare pot să nu fie suficiente, uite că fix așa e. Parcarea e mare, dar mai e nevoie de locuri suplimentare. Cele patru platouri ar trebui să comunice între ele și să existe o zonă suplimentară (toate tarlalele din jur sunt ale primăriei) în care să poți parca atunci când e multă lume. Parcatul pe marginea unui drum și-așa foarte îngust a produs mult disconfort.

9. Telescaunul funcționează sub așteptări de încet. Te plictisești până ajungi în vârf și îngheți de frig cu viteza unei instalații din anii 70. Am înțeles că e în rodaj, că sosirea nu a fost destul de bine gândită și oamenii pot suferi accidente acolo. Dar, totuși, viteza ar trebuie să fie conformă cu o sculă din anii 2018, care a costat mult prea mult.

10. Un teleschi pentru începători e absolut necesar. O instalație până la mijlocul pârtiei e prioritatea numărul 1. Copiii și începătorii se chinuie de sus, riscă accidentări și strică pârtia. Cu o instalație pe partea lină, am aduce la pârtie toți copiii din oraș. Și s-ar decongestiona partea grea de sus.

Dacă toate astea (și altele pe care ochiul unui amator nu le-a sesizat) se vor realiza, vom avea o pârtie excelentă. Care nu va funcționa doar 10 zile pe an, ci mult mai mult, cu siguranță.

Adrian Linca

 

 | 5.377 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *