Opinie: Șapte ani fără Gloria în Liga 1! Ce s-a întâmplat în 2013 și cine e vinovat!

Acum 7 ani pe vremea asta, Gloria era în insolvență iar Jean Pădureanu era trecut pe linie moartă. Echipa retrograda din Liga 1 după un sezon catastrofal, cu doar 3 victorii din 34 de meciuri.

Avem nevoie de 500.000 de euro ca să rămânem în Divizia A, spunea Jean Pădureanu atunci. Dacă orașul cuplează și ne ajută cu acești bani, vom reuși să rămânem în Liga 1, să luăm bani din drepturile TV și să supraviețuim. Dacă nu, echipa va ajunge în Divizia C, iar eu aș pleca din oraș fiindcă nu aș putea îndura să o văd acolo”, mai zicea Lordul, într-o emisiune cu subsemnatul la Radio Someș.

Din păcate, orașul nu a cuplat și am ajuns exact la vorbele lui nea Jean. În 2013 și 2014, Primăria a făcut toate flic-flacurile din lume pentru o pârtie contestată vehement. A făcut tot felul de târguri cu armata pentru zeci de hectare pe Dealul Cocoșului, a cheltuit bani mulți pe studii de toate felurile și a luat un credit de 10 milioane de euro pentru ceva ce nu știm dacă va putea funcționa ca lumea la Bistrița. În schimb, a lăsat să moară în chinuri un simbol vechi de 90 de ani.

Să presupunem că am da timpul înapoi și ne-am întoarce în primăvara anului 2013. Atunci, Gloria a intrat în picajul pe care l-am văzut cu toții.

S-ar fi putut oare evita dezastrul ce avea să urmeze?

La începutul returului, echipa era în coada clasamentului, dar avea un lot bun și se putea salva, așa cum o făcuse de multe ori de-a lungul timpului. Avea nevoie de un antrenor nou, ca Șumudică, de pildă, care o revitalizase cu doi ani înainte cam din aceeași situație.

Mai avea nevoie de un conducător priceput, care să-l ajute pe Jean Pădureanu, bătrân și bolnav.

Și mai avea nevoie de banii despre care vorbea Lordul, 500.000 de euro, în jur de 20 de miliarde vechi.

Trei lucruri decisive, pe care Comitetul Director nu le-a găsit.

 

Dacă era cu 10 ani mai tânăr, Pădureanu ar fi rezolvat, poate, două dintre chei. Cu siguranță ar fi adus un antrenor mai ambițios, nu așa de blazat ca Nae Manea, cel care reușea în acel sezon doar 3 victorii în tot campionatul.

Și ar fi găsit o jumătate de million, poate cheia din transferurile lui Anton și Peteleu, de pildă, cei mai prețioși jucători bistrițeni la acea dată.

În schimb, n-ar fi reușit să-și aducă un manager bun lângă el. Toată viața s-a înconjurat de slugi care nu știau decât să-i îndulcească ceaiul sau să-i taie salamul la gustarea de dimineață. Când învăța unul câte ceva, îl punea repede la colț sau îi dădea viteză.

Lucrurile astea ar mai fi ținut o vreme Gloria în Liga 1. Iar între timp se putea reorganiza! Cum? Foarte simplu! Cu un club nou-nouț, cum au făcut ulterior, însă prea târziu. Și pe care să fi trecut activitatea din prima ligă.

Toate astea sunt greșeli de management. Ale cui? În primul rând ale celor care au deținut Gloria. Un grup de oameni care și-au spus fondatori, asociați sau membri ai comitetului director. Toți s-au bazat ani mulți pe Pădureanu. Și când acesta n-a mai putut, s-au făcut de rușine. Unii au dat bir cu fugiții, alții au rămas dar nu mai vor sau nu mai sunt în stare să facă rost nici de bani pentru apă minerală.

Cot la cot cu ei, a greșit și administrația locală. Care nu s-a implicat atunci când a văzut că lucrurile o iau razna așa cum nu se implică nici acum, când se încearcă o revenire.

Ultimul meci al Gloriei în prima ligă a avut loc în 10 iunie 2013, la Bistrița. Echipa antrenată de Nae Manea a pierdut 1-3, cu Chiajna, și a terminat campionatul pe ultimul loc cu o linie de clasament jalnică: 3 victorii, 9 egaluri, 22 de înfrângeri, golaveraj 21-69, minus 33 la adevăr.

Meciul s-a jucat pe o ploaie torențială, de parcă și cerul plângea după gruparea bistrițeană.

În acel meci, Manea a folosit multe rezerve. Au jucat Bota, Guț, Iordache, Hlinca, Sâplăcan, Oprea, Feher, Jarda, Chițu, Brumă, Cubilla. Au mai intrat: Trestinicu, V. Pop și Peica

Adrian Linca

 

 | 3.999 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *