Două noi achiziții bat la poarta Gloriei, iar la cum se desfășoară lucrurile în ultima vreme, probabil nici acestea nu vor fi prezentate oficial publicului bistrițean …
Am senzația că pe undeva parcă au apus vremurile în care secția de fotbal a Gloriei anunța relativ repede schimbările ce surveneau la nivel de lot, deși asta se întâmpla doar în urmă cu câteva luni. Prima etapă a noului sezon tocmai s-a încheiat, iar pentru bistrițenii împătimiți ai acestui sport, încă nu există o sursă consolidată de unde să se poată informa cu privire la actuala componență a lotului.
Cartea de vizită digitală a oricărei entități similare Gloriei, website-ul oficial, este în continuare doar parțial completată, ca și cum ar lipsi numărul de telefon sau numele de pe ea. Spun „în continuare” deoarece, la nivelul băieților de la fotbal, așa a fost pe tot parcursul sezonului trecut. Voia omul care nu a prea fost pe la stadion să se pună la curent cu componența lotului în mai, căci venea barajul, și pe site încă apăreau „profilele” jucătorilor care nu mai aveau treabă cu echipa.
Nu mă credeți? Vă las aici linkul celor de la Wayback Machine (entitatea care se ocupă de arhivarea tuturor site-urilor, așa cum sunt ele, la momentul la care platforma desfășoară procedura). E din 13 martie, chiar la reluarea campionatului, când de regulă, cei care n-au reușit sau n-au făcut-o temeinic, se aduc la curent cu mercato-ul echipei favorite și a principalelor adversare. La data respectivă încă mai apărea Bogdan Vasile, care era plecat încă din etapa a 2-a. Luca a luat și el drumul Reghinului, parcă repede după debutul campionatului, însă tot de-al nostru era pe site. Gabi Deac… plecat și el în Liga a 2-a de ceva timp. Să nu pomenesc de achizițiile făcute în pauza competițională care lipseau.
Website-ul ar trebui să fie tocmai tot ceea ce nu este social media. O bază de date ușor accesibilă, user-friendly, de unde, din două click-uri, ajungi la informația dorită. Un consolidator de știri de interes public cu privire la club, statistici și alte asemenea chestiuni, pe care le poți accesa fără a fi nevoit să „dai scroll” o jumătate de oră pentru ceva specific.
Dar treaba cu site-ul se scuză, oarecum. Primeam totuși, cât de cât regulat, pe social media, update-urile care ne interesau, cu privire și la alte aspecte, nu doar datele de disputare și scorul final al partidelor și marcatorii.
Mai nou, tot mai puțin? Sau mă confrunt eu cu o falsă impresie?
Revenind la ultimele luni, totul parcă a intrat într-o oarecare zonă a silenzio stampei, mai ales când vine vorba de aspecte aparent „mai delicate”. Dar să fim serioși, treaba cu achizițiile de jucători și anunțarea veștii noii veniri, ca primă sursă, de către club e un fel de „standard” general valabil în industria fotbalului de performanță. În primul și primul rând pentru că orice nou transfer de regulă aduce bucurie în rândul suporterilor, optimism și, de cele mai multe ori, încredere în viitor și potențialul de a realiza performanța.
Bine, am înțeles, poate nu vrei să comunici cu exactitate cine se află la tine în perioada de probe, până nu există o oarecare certitudine cu privire la potențiala colaborare; dar când organizezi un eveniment unde precizezi că urmează să faci o prezentare a lotului cu care ataci noul sezon, iar tu pretinzi a fi un club cu pretenții ce urmărește promovarea … păi nu distribui presei și persoanelor cu adevărat interesate de aspectul acesta, o listă parțială, parcă fușerită, din care lipsește, spre exemplu, un jucător ca Buziuc, omul care se întrevede a fi unul dintre preferații publicului în acest sezon. De asemenea, nu pui pe lista respectivă un singur portar, pentru că nu s-a auzit vreodată de o formație să atace un sezon cu doar un goalkeeper. Să fim serioși: se știa, de ceva vreme chiar, că Began își dăduse acordul de a veni la Bistrița, dacă nu cumva la momentul amicalului deja era parafată înțelegerea. Și apoi, încă o treabă! Dacă anunți evenimentul cu 24 de ore înainte, ținând cont mai ales de împrejurările actuale, lumea are tot dreptul să strige că „pute a pește” și că probabil, poate nu s-a tocmai dorit o prezență decentă la stadion. Să nu aduc în discuție și faptul că Sighetul, a adus la cunoștință fanilor săi acest eveniment cu câteva ore înaintea noastră. Din postura de oaspete!
Apropo de Began! Chiar și cei de la ProSport ne-au arătat, recent, cu degetul și au spus despre cea mai nouă divulgată achiziție în presă că Gloria, probabil „nu a considerat important anunțul aducerii portarului și nu le-a comunicat informația fanilor”. Trist! E fain așa?
Gloria mea iubită, trezește-te! Fotbalul de performanță se joacă și există în mare măsură pentru și datorită fanilor și celor care iubesc fenomenul, indiferent că ne raportăm la echipe iubite finanțate, sau nu, din bani publici și indiferent dacă formația ta e în Liga 1 sau se numește „Avântul Poplaca” și joacă în ligile județene.
În încheiere: două noi transferuri?
Sper să nu mă înșel, dar ultima sosire la echipă, pe lângă cea a portarului Răzvan Began, prezent pe foaia de joc la meciul din prima etapă, a fost Taiye Abolaji Rasaq, un puști nigerian de 18 ani, adus de Apostu la Corvinul în primăvară, fără prea mult noroc pentru hunedoreni.
Francisc Cristea e un nou nume care se anunță a intra în lotul lui Pustai. Un mijlocaș de 23 de ani, care a evoluat ultima dată pentru Reșița, în Liga secundă, cu evoluții constante în prima parte a campionatului.
Totodată, din ce am înțeles, gașca „underilor” urmează a fi extinsă. Patrick Pașcalău, tânărul jucător al celor de la UT Arad, cu prezențe bifate deja în liga secundă și cu convocări în cadrul naționalei de tineret, este așteptat la Bistrița.
Închei și cu următoarele observații cu privire la acești tineri care, oarecum, au devenit cea mai mare bătaie de cap a antrenorilor din ligile inferioare.
E excelent că se aduc suficienți „underi” încât să fie evitate eventuale neplăceri precum cea din sezonul trecut, când, în cel mai important meci al anului, am utilizat cinci jucători, printre care și Zaharia, pe care mai mult l-am văzut în poze. Este, de asemenea, bine că Pustai, în cele trei meciuri oficiale, i-a introdus pe absolut toți.
Aș fi vrut să mă plâng puțin de lipsa bistrițenilor din această categorie, stindardul local fiind doar Ghiță în acest an. Dar nu pot. Anul trecut, la startul sezonului, Gloria avea zece bistrițeni, din care patru erau de categorie under. Andrecuț n-a pus piciorul pe teren. De Ciobănică nici nu am putut să ne dăm seama dacă e bun de numa’, sau rău de numa’. A jucat, cred, maxim 20 de minute la noi. Cert e că ulterior, după pauza de iarnă, a debutat în Liga secundă, ceea ce-i îmbucurător pentru bistrițeni și merită apreciat. Râpan a fost folosit în prima parte, ulterior tras pe tușă, iar pe final din nou folosit. Poate, dacă primea mai multe minute în meciurile cu avantaj mare pentru noi, nu era așa timorat spre finele campionatului. Iar Larionesi, care a confirmat cel mai mult din cei menționați anterior, a fost „forjat” de Falub până ce a intrat în concediu… medical. Săracul. Sper să-l revedem curând la alergări ușoare.
Pe o parte dintre „ai noștri” de mai sus i-am văzut și în probe, ba într-o parte, ba în alta, de nu mai știai pentru cine joacă sau dacă dau probe.
Prefațez totuși o generație mai bună de underi anul acesta și lucrez la un material în acest sens. Deci stați pe aproape.
PS: Frunză, Bodescu, Covaci, Creța rămân în anturajul echipei mari. O veste îmbucurătoare! Nu în prim-planul cuiva, dar ni s-a spus că suficient cât să cunoască, în viitorul apropiat, o maturizare serioasă și ceva mai alertă cu privire la aspectele de natură fotbalistică, iar cu siguranță vor avea un avantaj considerabil în momentul în care-și vor încheia junioratul!
Tiberiu Titieni
septembrie 2, 2024
Practic e ceva mai bine decat anul trecut. Anul trecut diriguitorii echipei au luat decizia mizerabila de a ascunde tot. Nu transmitem live ca ne fura tactica, nu mai postam pe media echipele de start, nu dam din casa ca ne spioneaza adversarii… Pana la urma deciziile imbecile s-au dovedit falimentare si echipa n-a promovat. Binenteles ca si actuala conducere prefera secretomania, ca e mai usor sa ascunzi erorile pe un fond de discretie. Oamenii incearca sa copieze Corvinul, dar ar trebui sa se uite si la relatia club-public. Acolo o conducere isteata a creat emulatia intre suporteri si echipa, la noi contabilul si subalternii ies mai greu din vechile metehne, se tem sa nu gafeze ca poate afla big-bossul de la judet si-i zboara. Poate ii invata Apostu sa devina mai apropiati de public ca n-au ce pierde, dimpotriva!