Opinie, Adrian Linca: Viva la Vidal Loca! Nu doar arbitrii viciază rezultatele!

Era minutul 84 al meciului Real – Bayern. Scorul, 1-2, îi ducea în prelungiri pe nemți, care erau pe val. A urmat, însă, o fază la mijlocul terenului, cu o alunecare energică a lui Vidal, și arbitrul l-a elimina pe chilian.

La reluare se vede clar că mijlocașul lui Bayern lovește mingea, nu piciorul adversarului dar, de la televizor, nu mai poate nimeni întoarce decizia centralului. Bayern intră în prelungiri cu un om în minus și pierde meciul cu 4-2. Evident, și calificarea în semifinalele CL.

A fost asta o viciere de rezultat? Unii susțin că, în 11 contra 11, la pragmatismul cerut de prelungiri, germanii n-ar fi avut cum să piardă. Greu de confirmat.

Însă mai e o ipoteză, cel puțin la fel de plauzibilă. Dacă Ancelotti l-ar fi înlocuit pe Vidal după primul avertisment, ar fi evitat catastrofa. S-a simțit și din fotoliu că Arturo era superinjectat cu adrenalina meciului și că nu-și putea controla intrările, multe dintre ele peste limita regulamentului. A arătat-o în mai multe situații dinaintea celei în care a fost trimis la vestiare.

Ca suporter al nemților (recunosc), mă temeam mai tare de Vidal al meu decât de marele Ronaldo al lor și-mi stătea inima în loc când îl vedeam cum își lua elan să atace, ca Balaur pe vremuri, la Gloria.

Așa că, măcar în aceeași măsură cu arbitrul, e vinovat și antrenorul italian al lui Bayern. Care, îmi permit să spun din postura de chibiț, că l-a schimbat târziu și pe Xabi Alonso. Spaniolul a făcut toate prostiile Bayernului în acest meci și își trăgea picioarele pe teren ca un puriu obosit de Liga a 4-a.

În plus, tehnicianul nu l-a simțit nici pe Douglas Costa că nu e din film, introducându-l în locul lui Ribery, deși francezul nu dădea semne că i se termină bateriile. Ba l-a scos din teren și pe marcatorul lui numărul 1, Lewandowski, care mai avea un pic și lovea bidoanele ca Alibec, simțind și el că mai poate ajuta echipa.

Am vorbit de Ancelotti, dar, îmi dau seama, că mai bine îl pomeneam la tema asta pe al nostru Reghecampf, mult mai defazat în intervenții. Face gafe de antrenor începător sau, mă rog, execută niște ordine de la oficială, cine știe. Oricum, la el se vede cel mai bine cum se poate strica un joc cu decizii tehnico-tactice aiurea.

Nu trebuie să fii vreun expert ca să vezi că insistă cu doi închizători când ar fi nevoie doar de unul sau că îl ține pe Enache în teren deși bărbosul de pe partea dreaptă a Stelei e contratimp și contraspațiu la fiecare fază.

Deci, ce vreau să zic e că nu-i normal să dăm vina doar pe arbitru, atunci când omul cu fluierul greșește pe teren. Până la el, și chiar dincolo de decizia lui, sunt multe alte erori  care pot ”vicia” un meci. Venite din partea antrenorilor sau, nu mai zic, a jucătorilor. E adevărat, nu atât de vizibile, dar la fel de importante.

Adrian Linca

 | 2.233 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *