Opinie, Adrian Linca: Numai de rău, despre imn și numele echipei de handbal

Nu-mi place imnul echipei de handbal, cu tot respectul pentru Florin Săsărman, care l-a compus. Nu mi-a plăcut niciodată, dar ne-am învățat cumva cu el, de la fotbal. ”Fiorentina, Zaragoza, au trecut și peste noi, Gloriaaa, Gloriaaa”, prea miorlăit după gustul meu.

Cred că imnul trebuie să te mobilizeze, să-ți dea un imbold la luptă, să aibă un ritm care să te bage-n atmosferă. Dacă-mi pui lălăiala asta, s-ar putea să mă-nmoi și să-mi doresc o plapumă și-o țuică, nu să strâng pumnul și să strig din toți rărunchii, Bistrița, Bistrița.

Mă rog, trecem peste asta.

N-am înțeles, însă, de ce trebuia adaptat același cântec, dacă tot avem club nou, cu altă organizare și alte culori. E ca și cum ai modifica marseilleza sau ai schimba versurile la ”deșteaptă-te române” după fiecare rundă de alegeri. Nu merge.

În plus, clubul Gloria 2018 are și alte secții și, cu siguranță, va mai avea. Ce facem, modificăm imnul pentru fiecare ramură sportivă? Cântăm  ”sunt îndrăgostit de oină, bâtă vreau să fiu în mâna lor!”

Și-apoi, clubul nu are doar secții feminine. ”Fetelor, dorința noastră,
Este să fiți cât mai sus”. Imaginați-vă că ați putea cânta asta la un meci de fotbal de liga a treia! Buahaaahhhha, hai, fetelor, pe ei pe mama lor. Nu merge, e aiurea.

Apoi, mai avem un alt club, al lui Horoba, care se numește tot Gloria. Cu el cum cântăm? El ce-ar trebui să facă, să rămână pe varianta veche?

Nu, nu merge nici așa.

Asta cred despre imn, că de-a lela,  să mă ierte Florin Săsărman, altfel admirabil.

Acum despre denumire: Clubul se cheamă Gloria Bistrița-Năsăud și nu Gloria Bistrița. Chiar dacă de la județ vin banii, numele acestuia în coada unei denumiri de club sportiv e o premieră mondială.

Peste tot în lume, grupările sportive reprezintă o localitate, nu o structură care să unească mai multe localități, așa cum e un județ. Există Bayern Munchen, nu Bayern Bavaria. Există FC Barcelona, nu FC Catalonia. Există Universitatea Craiova, nu Universitatea Dolj.

Ce s-ar întâmpla dacă toate județele din Transilvania s-ar uni și și-ar face o singură echipă? La care i-am zice Transilvania. Cu cine ar juca, în ce campionat? Sau, forțând mai mult comparația, și-ar face toată România o echipă de club și ar înscri-o în Liga 1. Nu se poate.

Dacă ar fi fost un campionat al județelor, atunci ar fi mers Gloria Bistrița-Năsăud. Altfel, un club care să reprezinte un județ e fără precedent, aberant și absurd.

Mă mir că cei din MTS și din federație au acceptat așa ceva.

IMN GLORIA 2018

"Handbalul ne curge în sânge Nu ne vindecăm în veciCu noi, Gloria învingeViaţa noastră e un meci"Sunt doar câteva dintre versurile imnului echipei de suflet a bistritenilor Cu toţii stim că imnul unei echipe nu este un cântec ca oricare altul. Este cântecul pe care-l fredonează spectatorii şi galeria. De aceea, oameni dragi nouă şi-au pus toată dragostea în imnul Gloriei 2018.El a fost compus de Florin Săsărman şi interpretat de folk-istul bistriţean împreună cu cea mai activă şi devotată galerie din Liga Florilor – Peluza Albastră."Gloria e viaţa noastrăRoşu negru-i GloriaLuptă ca să fie-n faţăNoi suntem mereu cu eaFetelor, dorinţa noastră Este să fiţi cât mai susO credinţă-n roşu negruPeste inimă ne-am pus"Ascultaţi, dati like, distribuiţi şi haideţi să îl învăţăm împreună !Pe 10 august, îl cântăm împreună, da ?#Handbal #Gloria2018 #Imn #FlorinSasarman #PeluzaAlbastra

Publicată de CS Gloria 2018 pe Joi, 2 August 2018

 

 

Versuri

Sunt copilul care bate minge-n curte
Și visează să ajungă campion
Sunt îndrăgostit de handbal și de fete
Minge vreau să fiu în mâna lor!

O nălucă pentru adversare
Să m-arunce -n plasa porții…. să fiu: goooool!
Fetele de aur să exulte
Și-n tribune toți să izbucnească-n cooooor:

Gloria, Gloria, Gloria, Gloria
Luptă și vei câștiga!

Noi cântăm o glorie, dăruiți-i aplauze!
Gloria din Bistrița, dăruiți-i inima!

Handbalul ne curge-n sânge,
NU ne vindecăm în veci
Cu noi Gloria învinge,
Viața noastră e un meci!

Gloria, Gloria, Gloria, Gloria
Luptă și vei câștiga!

Gloria e viața noastră,
În roșu-negru-i Gloria
Luptă ca să fie-n față,
Noi suntem mereu cu ea.

Fetelor, dorința noastră,
Este să fiți cât mai sus
O credință-n roșu-negru,
Peste inimă ne-am pus.

Gloria, Gloria, Gloria, Gloria
Luptă și vei câștiga!

 | 4.748 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

3 Comments

  1. ”Peste tot în lume, grupările sportive reprezintă o localitate, nu o structură care să unească mai multe localități, așa cum e un județ”
    Universitatea Cluj iti spune ceva? Numa-ntreb. 😀

    Post a Reply
    • Universitatea Cluj nu reprezintă județul, ci orașul, cu numele pe care îl avea de decenii bune înainte să adauge Ceaușescu și Napoca în coadă. Mai citește!

  2. Propaganda electorala pe banii publici pentru Molddovan-CJ, murdara .scarboasa ,lipidinoasa cum este si el si cei din jurul lui ,in frunte cu lingaul de aceeasi teapa Pasca Horatiu , un biet …… Poate e timpul sa se autosesizeze organele in drept , cum se fac sponsorizarile firmelor la comanda MOLDOVAN , si unde merg si cum banii… Surpriza …!!!

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *