Opinie, Adrian Linca: Luați-vă gândul și aveți răbdare! Nu vă fie frică, Gloria se ridică!

Dacă vă imaginați cumva că echipele Gloriei vor face minuni la handbal și la fotbal în acest an, luați-vă gândul! N-avem fețe de podium, deocamdată, la niciunul dintre cele două sporturi!

Consiliul Județean investește masiv în sport și foarte bine face. A creat un club de la zero și a ajuns, în 4 ani, cea mai puternică, performantă și bine organizată structură sportivă din județ. Construiește o sală polivalentă de excepție, poate cea mai importantă investiție în infrastructură sportivă din ultima sută de ani. Și are un centru de copii, juniori și tineret, deocamdată doar la handbal dar urmează și la fotbal, așa cum scrie la carte, cu sute de copii care fac sport gratuit.

Sigur, veți spune că nu-i greu pe bani publici. Ba da, e foarte greu, avem exemplul Clubului Sportiv Municipal, o grupare tot de stat, care moare câte puțin în fiecare zi. Sau al Primăriei, care refuză constant să bage bani în performanță.

Dar sportul nu e matematică și nimeni nu-ți garantează că dacă ai bani mulți, ai și performanțe. Depinzi de foarte multe alte lucruri. Oricine care a făcut măcar o tură de teren în viața lui știe că nu-i suficient să ai adidași buni și să fie soare afară ca să-ți iasă bine pașii.

Cu unul dintre cei mai buni antrenori din lume, Kim Rasmussen, și cu un buget în jur de 3 milioane de euro, te-ai aștepta ca echipa de handbal să tragă măcar la podium. Așa cum au și anunțat șefii clubului, obiectivul pe acest sezon fiind o clasare în primele 3, iar apoi atacarea titlului.

Însă, primele meciuri nu ne arată încă o echipă pregătită pentru așa ceva, ci doar mai multe jucătoare îmbrăcate la fel. Danezul n-a avut timpul necesar pentru a omogeniza un lot din care doar 4 jucătoare au rămas de anul trecut. Gloria a jucat prost în amicale, unde a avut multe absențe. Prost în cupă, unde a dat peste CSM București în primul tur și prost în debutul campionatului, pe terenul unei echipe în mare formă.

Noile achiziții încă nu ne-au arătat nimic, ba chiar, unele dintre ele au dezamăgit. Ar putea fi la fel în continuare, fiindcă dăm peste CSM din nou, luni, în campionat. Iar apoi cu greu ne vom echilibra, într-o serie în care nu mai puțin de 7 echipe s-au întărit și se bat la podium. N-o să vedem minuni de la Kim Rasmussen în acest an, oricâte speranțe ne-am pune.

Dar ar trebui să înțelegem că o echipă mare nu se face peste noapte și să avem răbdare cu el și cu nou venitele. Doar așa se poate. Altfel, nu, oricâți bani publici am cheltui. Pe treabă bună, cu baze solide și centru de tineret impecabil organizat, n-are cum să nu ne iasă și să nu ne bucurăm în anii următori de succese importante, într-o sală perfectă pentru un oraș ca al nostru.

La fotbal, stăm cam la fel. Fără pretenții în acest an. Salvată pe ultima sută de metri după ce Primăria a sedus-o și a abandonat-o, echipa trăiește, respiră, joacă. Prost, deocamdată! Eliminată din Cupă, bătută cu 6-1 în prima etapă și condusă cu 2-0 acasă în ultimul sfert de oră din etapa a doua. Doar o răbufnire de orgoliu a veteranilor care se mai află prin lot a adus primele 3 puncte, mai mult din întâmplare decât în urma unui joc consistent.

Cu achiziții modeste realizate din ce-a mai rămas pe piața de transferuri, fără timp de omogenizare, Gloria nu va emite pretenții la promovare în acest an. Cu atât mai mult cu cât sistemul prin care se ajunge în B este extrem de dificil.

Dar, cu liniștea pe care o dă susținerea Consiliului Județean se poate clădi o echipă bună pentru anul viitor. Avem antrenor cu Licență Pro, tineri dornici de implicare în conducerea echipei și un stadion rezonabil pe care putem juca. Și aici, cu răbdare și cu treabă bună, se poate construi un club puternic, organizat foarte bine și la nivel de pepinieră.

Așadar, nu vă fie frică, Gloria se ridică! Dar încă nu. Se mai chinuie un pic, să sperăm că doar în acest an. De la iarnă, sau de la vara următoare, putem avea pretenții. Până atunci trebuie s-o susținem, fiecare cum putem, dac-o vrem sănătoasă și puternică.

Dați-le credit oamenilor de sport care se ocupă de handbal și de fotbal în următoarea perioadă și strângeți din dinți alături de ei pentru lucruri de care ne vom bucura cu toții în anii viitori.

Sigur că au făcut, fac și vor face greșeli. Cum ar fi îndepărtarea lui Pașca, pe care eu o consider o eroare esențială. Oameni de sport ca el nu avem prea mulți la îndemână. Să-l dai la o parte, când ai putea să-l folosești, fie și pe alt post, mi se pare o mare eroare. Și mai sunt și alte greșeli, mici, mari, enervante, unele greu de explicat.

Tentația de a-i da la geoale președintelui Radu Moldovan, directorului Eugen Cosma și oamenilor care se ocupă acolo de sport va fi din ce în ce mai mare în lunile ce vin. Vor fi jocuri proaste și bani mulți cheltuiți, în vremuri în care avem destule alte priorități. Dar dacă ne dorim sport de performanță, numai așa putem avea. Cu investiții, cu muncă și cu răbdare!

 

 | 6.617 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

6 Comments

 1. un oras fara sport de performanță e ca un castel fara ziduri. Gresala cetățenilor Bistritei a fost cand au ales un primar vara viziune asupra copiilor si tinerilor de azi (exceptând asupra copiilor sai). Sper ca la următoarele alegeri oamenii sa voteze un om cu viziune asupra viitorului copiilor si a sportului de performanță care nu de puține ori ne-a adus atata cinste orasului Bistrița.
  Felicitări consiliului județean pt implicare si sustinere a sportului. Intreb doar: ce va fi cand nu va mai fi Radu Moldovan președintele consiliului județean?? cine va duce mai departe proiectele de sport si ce se va alege de timpul, talentul si investitia pt sport, performanta?? Acest lucru ar trebui sa ne îngrijoreze maj mult decat insuccesele echipelor de handbal si fotbal pt inceput.
  La handbal e trist ca am renuntat la 3-4 jucatoare bune cu contracte medi si am adus alte 3-4 cu contracte enormm de mari. In opinia personala 3 transferuri au fost reusite restu lasa de așteptat.
  La fotbal speram sa se implice Viorel Moldovan si Gabi Balint si in un an maxim doi veti vedea stadionul plin de spectatori ca alta data. indiferent de vom juca in liga a treia sau a doua.

  Post a Reply
  • Da, ai dreptate.

   Trebuia să îl alegem pe Niculae din Coșbuc.

   🤣🤣🤣🤪🤢

   Realitatea e că, la ultimele alegeri, niciun candidat nu a avut nici experiența profesională și nici maturitate politică pentru o asemenea funcție.

   Acest oraș este pierdut.

   Unii suntem mai sentimentaliști și rămânem dar realitatea e că speranțe de viitor nu prea sunt.

   O să îi plângeți și pe Crețu, și pe Radu.

 2. Bine punctat, Adi.

  Post a Reply
 3. De ce atatea pretentii de la un orasel – comuna, cu 70.000 de locuitori vai de ei?????? De ce pretentii la fotbal sau handbal (o apucatura a dobitocului de la CJ care parca da bani de la muma-sa)?? Ca sa plateasca acest porc psd-ist, jucatoare straine si zbarcite din RO, fara noima? Vedeti vreun interes din partea taranoilor din satul asta pentru handbal??? Asta e un oras construit de sasi si unguri si ocupat ulterior de tzaranoi cocliti.. La scoli, in vremea dictaturii psd-iste, profesorii de sport erau obligati sa dea „jucatoare de handbal” tinere, chiar daca nu aveau de unde.. asa se face „sport” in judetul asta agrar..

  Post a Reply
  • “Țărănoilor “ ?
   “Locuitori vai de ei”?
   “Tzarani cocliti”?

 4. Lasaneeeee…. dle Linca ! Te-au cumpărat alde R .Moldovan CJ ? Rușine

  Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *