Dan Onigoae este un tânăr din Năsăud care face sport de când se știe. A început cu handbal de performanță în Spania, iar apoi s-a dedicat fitness-ului. După ani de studiu și practică, Dan este în prezent tehnician nutriționist, instructor de fitness și are în palmares numeroase titluri: vicecampion balcanic, campion Cupa României, campion Cupa Federației și dublu campion național.
Într-o lume tot mai sedentară, inclusiv din cauza pandemiei de covid-19 care ne ține mai mult în case, Dan Onigoae ne îndeamnă să ne întoarcem la lucrurile simple și să facem mișcare zilnică, chiar dacă nu suntem fani ai sălii de fitness:
„Cum putem să ne păstrăm sănătatea? Trebuie să ne mișcăm și să avem o alimentație mai naturală. Nu trebuie să renunțăm la plăcerile vinovate, dar trebuie să găsim echilibrul. Nu mai avem timp pentru nimic, alergăm după o viață mai bună, dar pierdem bogăția cea mai mare: sănătatea. Nu este obligatoriu să mergi la sala de fitness. Te ajută să lucrezi cu greutăți, dar în primul rând să facem lucruri elementare: să mergem pe jos în fiecare zi, să urcăm scările – să renunțăm la lift.”
De asemenea, specialistul în fitness și nutriție este conștient de tentațiile zilnice, însă îndeamnă la echilibru: „O persoană care vrea să fie mulțumită cum arată trebuie să știe că alimentația e esențială. Punând pe primul loc sănătatea, va veni și forma fizică dorită. Dar trebuie să ne bucurăm și de viață. Mâncăm și prăjituri, bem și vin, dar să nu uităm de echilibru. Aici e partea interesantă. Senzația de foame e demonizată acum. Nu pățim nimic dacă facem puțin fasting, e foarte sănătos.”
Din păcate, ultimele statistici arată că 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea, iar obezitatea afectează tot mai mulți copii. Conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii , Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani sufera de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6 % sunt afectaţi.
Ultimele comentarii