OINÄ‚: Sportul național, respectat cum se cuvine la Negrilești! Număr record de echipe la Cupa Satelor!

Sâmbătă, la ora 9.00, pe terenul din Negrilești, se va da startul uneia dintre cele mai importante competiții de oină din România, Cupa Satelor.

Prin implicarea asociației sportive Venus Negrilești, care astfel își marchează revenirea în competițiile naționale, și sub înaltul patronaj al Majestatii Sale Mihai I, întrecerea va aduna 13 echipe, număr record pentru o competiție de oină în ultimii 25 de ani.

Meciurile se vor desfășura pe stadioanele din Negrilești și Giurgești iar câștigătoarea Cupei Satelor 2017 se va califica direct la Cupa Regelui la oină, ediția 2018.

„Va fi o competiție extrem de interesantă. Numărul mare de echipe înscrise dovedește că oina are capacitatea de a se reinventa și de a ajunge din nou la strălucirea de altădată”, spune președintele FR de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre.

Echipele participante, printre care se află și două din comuna Gherăești – Neamț, vicecampioană națională, vor fi impartite in 4 grupe. Capi de serie vor fi formațiile cu cele mai bune rezultate la ediția anterioară. În grupe se va juca turneu simplu, fiecare cu fiecare, iar echipele clasate pe primele 2 locuri în grupe se califică în sferturile de finală.

Astăzi, vineri, va avea loc ședința tehnică (ora 19.00) iar sâmbătă și duminică se vor juca partide începând cu ora 9.00.

Organizatori sunt Federația Română de Oină, Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Sportivă Venus Negrilești, Primăria comunei Negrilești și Radio România Antena Satelor

Oina este sportul național, iar prima atestare a jocului apare în hrisoavele din secolul al XIV-lea. Era cunoscut sub diverse denumiri: ,,de-a lunga” sau ,,lopta mica” (în Transilvania), ,,pila” sau ,,lopta mica” (în Banat), ,,hoina” (în Moldova și Muntenia), ,,ojerul” sau ,,oirul” (în Maramureș), etc.

Cel care a dat caracter sportiv oinei a fost ilustrul carturar Spiru Haret.

Primul campionat național de oina a avut loc în data de 9 mai 1899, la Bucuresti, învingatoare fiind echipa liceului Nicolae Balcescu din Braila.

Federația Romană de Oina a fost înfiintata în 1932. După 1990, acest sport a fost pe cale de disparitie, competițiile devenind din ce în ce mai rare, iar investitiile în cluburile de profil au tins spre zero. În ultimi ani, federatia de resort încearca sa-i redea oinei, la propriu, statutul de sport național. Astfel, în 2017 au fost organizate 35 de competiții. Conform site-ului oficial al federației, în momentul de fata exista 5 asociatii judetene si 42 de cluburi.

La evenimentul sportiv de la Negrilești sunt așteptați și reprezentanți ai Casei Regale!

 

Echipele participante la Cupa Satelor:

1. A.S. Venus Negrilești – județul Bistrița-Năsăud

2. C.S. Brigada Gherăești – Neamț

3. C.S. Biruința Gherăești – Neamț

4. C.S. Stejarul Parcovaci – Iași

5. C.S. Energia Rîmnicelu – Buzău

6. A.S. Autorom Pădureni – Vaslui

7. C.S. Curcani – Călărași

8. C.S. Dinamic Coruia – Maramureș

9. C.S. Juventus Olteni – Teleorman

10. C.S. Izvorul Chiuiești – Cluj

11. C.S. Spicu Horia – Constanța

12. A.S. Avântul Frasin – Suceava

13. A.S. Recea – Brașov

VEZI COMENTARIILE (0)

 | 854 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *