Off-road-ul, stil de viață

Zorin Diaconescu, cel care a pus bazele postului TV Bistrița împreună cu Viluța Mihaiela Brătfălean, are, pe lângă presă, o pasiune mai puțin cunoscută de cei care-l văd pe sticlă. Sporturile extreme, mai exact concursurile de off-road, reprezintă modalitatea lui Zorin de a evada din rutină și de stres.

La Mountain Dew, cu un ARO modificat

Zorin Diaconescu a început să practice acest sport în 2002, când a avut și prima tentativă de a participa la un Campionat Național de Raliuri, cu un grup de prieteni de la Cluj. Proiectul a eșuat însă, din lipsă de bani. Și-a îndeplinit visul trei ani mai târziu, în 2005, când, împreună cu Alin Pop, participat la Mountain Dew, concurs organizat de Off-Road Transilvania. A câștigat concursul la clasa standard, „cu un ARO 10, puțin modificat, pe care l-am făcut praf”. „A fost un concurs cu un grad mediu de dificultate, prin munții Gilău. Au participat 80 de echipaje, dintre care vreo 8 la clasa standard, pe care am câștigat-o. Concursul a durat trei zile, am avut și probă de îndemânare și probă de noapte” povestește Zorin Diaconescu. Concursul i-a costat 3000 de euro, dar a meritat experiența. „Premiul pe care l-am primit a fost un bidon de ulei de motor, un frigider de mașină, o cupă și o diplomă” spune Zorin, vrând parcă să adauge că experiența nu se compară cu nimic.

Off-road cu o Lada Niva

Off-road-ul e un fenomen de viață, nu este doar un sport, nu este un concurs și cu siguranță nu este doar un prilej de a-ți etala caii putere și de a te afișa cu noua achiziție în materie de mașini. Și important e să-ți placă. ”Am o Lada Niva, care este o mașină foarte bună de teren. Nu este elegantă și nu este căutată, în sensul că nu impresionezi pe nimeni cu ea. Cei care vor să impresioneze cu mașinile de teren caută altceva. Este o mașină modestă, dar este foarte rezistentă și în condiții de drum” spune Zorin Diaconescu. Apoi, mai e stilul de viață a celor care-l practică. Bazat pe principiul ”dacă protejezi și respecți natura te face să trăiești experiențe senzaționale”, off-road-ul ”e un stil de viață pentru că cei care se înscriu la un astfel de concurs nu o fac de dragul concursului. Ei se înscriu pentru că formează o societate care merge împreună, un fel de a-și petrece timpul împreună, vacanțele împreună și sunt oameni care au anumite opțiuni. Sunt oameni care nu înțeleg că vacanțele înseamnă doar discoteci și aglomerație și au o altă viziune, diferită de excursii de lux și cazări de lux, care iubesc natura. Sunt oameni care protejează natura, cărora le place să stea la o cabană și să mănânce mâncare la ceaun”.

Sportul celor bogați

Off-roadul este însă un sport destul de scump, practicat în general de oamenii bogați. Și asta pentru că mașina pe care o folosești, în general, numai pentru off-road trebuie echipată pentru a te putea aventura prin zone accidentate. ”Sunt destul de mari cheltuielile. Mașina are de suferit niște modificări, cauciucurile care sunt foarte scumpe, cu o serie de dotări pe care nu mai ai la ce să le folosești. În general mașinile le folosești numai la off-road. Și nu poți să ai o singură mașină, ori bugetul nostru este destul de mic și nu ne putem permite să avem mai multe mașini. Sunt oameni de afaceri prosperi, care își permit să cheltuie niște bani. Dar ei se susțin singuri, nu au sprijin din altă parte” spune Zorin Diaconescu.

Deși, din lipsă de timp și de bani, nu poate participa la marile off-roaduri, Zorin Diaconescu spune, glumind, că are parte de off-road-uri pe drumurile din județ pe care, și dacă nu vrei, ești obligat să faci off-road și atunci ai pe unde umbla cu astfel de mașini. Și în expedițiile în zonele de munte nu merge singur. Viluța Mihaiela Brătfălean, partenera de viață și de afaceri, a prins și ea puțin din gustul acestui sport. ”Am reușit să o câștig pentru genul ăsta de nebunie” spune Zorin Diaconescu.

Carte de vizită:

”¢ Absolvent al Facultății de Limbi Moderne din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (1972)

”¢ A predat limba engleză la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej

”¢ Absolvent al Universității Cardiff din Anglia ”“ radio ”“ tv (1994)

”¢ 1990 ”“ 2006 TVR Cluj, Radio Cluj

”¢ 2006 ”“ A pus bazele televiziunii TV Bistrița, pe care o conduce și în prezent, alături de Viluța Mihaiela Brătfălean

 | 318 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On