O trebuință fără de care nu se poate

Cu mulți ani în urmă, întrebat fiind ministrul sportului din China cum de a încăput în bazele sportive atâta populație angrenată în cultura corporala, domnia sa a răspuns concis: „Noi nu avem o țară așa de mare ca a dvs. (România – n.n.), în care să putem amenaja suficiente baze sportive. De aceea, o bună parte din populație practică gimnastica (de angrenare) folosind strada, parcurile, piețele ș.a.”

Cu toată gimnastica practicată la dimensiuni de masă, China nu a contat în sportul internațional. Asta numai până când au construit baze sportive, au organizat Jocurile Olimpice. Acum este prima putere sportivă mondială!

Astăzi vedem că și românii nu mai au loc pentru baze sportive, din moment ce administratorii „tinereții și ai sportului” au inventat „street ball-ul”. E adevărat, practicat rar, la zile mari.

O maximă populară spune : „lac să fie ca broaște se găsesc!” Chiar așa.

Când existau maidane, copiii le ocupau până la căderea întunericului. Și s-au născut polisportivii și fotbaliștii.

În zilele noastre nu se mai poate. Nu prea mai există acele terenuri virane. Și chiar dacă ar fi, ele nu pot satisface exigențele moderne ale instruirii și practicii sportului.

E nevoie măcar de o minimă amenajare și dotare cu instalații specifice. Iar noi dorim ca produsul unor asemenea activități să fie urmarea unui proces de instruire dirijată și a unei educații calificate. Nu în ultimă instanță activitatea copiilor noștri să fie una igienică, ferită de pericole ale sănătății.

Este de salutat programul național care în ultimii ani a determinat construirea câtorva sute de săli de sport. Mai de anul trecut, funcționează alt program prin care Guvernul susține amenajarea de baze sportive (complexe sau simple) în mediul rural. Câteva sunt demarate chiar în județul nostru. Dar singure ele riscă să rămână activități pilot. Calea de urmat și de generalizat este inițiativa public-privată. Luând ca model localitățile rurale din apusul Uniunii Europene. Chiar și fonduri nerambursabile ale UE pot fi atrase (relații la adresa fonduriue@adevarul.ro).

S-au schimbat în ultimele două decenii valuri de șefi la autoritățile județene. Putem constata vreo schimbare radicală în zestrea bazelor sportive? Cunoaștem oare vreo intervenție răsunătoare pe lângă Guvern pentru asemenea destinații?

Criză, recesiune”¦ Dar cei din Maramureș au reușit astăzi să li se aloce de la Ministerul Turismului 5,1 milioane de euro pentru construirea pârtiilor de schi și amenajarea a două instalații de transport de tip telegondolă!

Cine este brav și nu ostenește în diligențe reușește. Pentru că, fără baze sportive, sport nu există!

 | 245 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On