"Nu-mi explic ce s-a întâmplat cu calul de la Europene !"

Augustin Pop, directorul LPS și antrenor al lotului olimpic de gimnastică, spune că locul 12 la Europenele pentru juniori nu e rău pentru noi, dar că e greu de explicat cum a ratat toată echipa la cal

Cum comentați rezultatele modeste de la Europenele de juniori?

Așa cum era de așteptat, Campionatul European a fost o competiție serioasă, majoritatea țărilor participante prezentând echipe bine pregătite, cu exerciții grele. Din păcate, nu am putut alcătui cea mai bună formulă de echipă în lotul nostru, făcând improvizații, în primul rând din cauza accidentărilor. Am fost lipsiți de aportul unuia dintre cei mai buni sportivi ai noștri, Iosif Moțan, iar Claudiu Mitea, sportiv de bază, și-a încheiat cariera mai repede, din cauza unei probleme medicale. Astfel, cu o lună înainte de Europene, am fost obligați să introducem în lot un sportiv tânăr, de 16 ani, abia intrat în echipă. Cu toate acestea, am început bine concursul, după 5 aparate aflându-ne pe locul 5, dar ghinionul nostru a fost la cal, unde cei 4 gimnaști au ratat, aruncându-ne până pe locul 10. Dacă Vlad Cotuna nu rata la cal, am fi obținut o medalie la individual compus. Ținând cont că au participat 29 de țări, un loc între primele 12 nu este rău pentru noi. Dar ne-am obișnuit ca gimnastica românească să fie mereu în frunte. Totuși, locul de la Europene ne păstrează în prima grupă valorică pentru Europenele de peste doi ani.

Este calul un aparat dificil sau am fost noi slab pregătiți?

Aparatul este greu. Noi am fost pregătiți. Nu știu ce s-a întâmplat, pentru că nu se poate ca o echipă întreagă să rateze la același aparat. În competițiile anterioare de acest gen am terminat tot cu calul, toată lumea reușind note bune, ce au dus la câștigarea de medalii. Probabil că sportivii noștri s-au relaxat prea repede, considerând concursul încheiat, altfel nu pot să-mi explic această contraperformanță. Înainte de Europene am avut verificări și toți au mers perfect, fără ratări. Cu excepția calului, am avut performanțe bune la nivel de juniori la Lausanne.

Ce se mai aude de participarea lui Marius Berbecar la Olimpiadă?

Înainte de Europene am susținut la București un stagiu de pregătire. Berbecar a demonstrat că este complet refăcut din punct de vedere al sănătății. În sfârșit i-au trecut durerile de spate. Se pregătește intens alături de ceilalți gimnaști și sper ca, după competițiile următoare, cele ale maeștrilor, să facă parte din echipa României care va merge la Beijing. Ținând cont că la Olimpiadă vor concura 5 gimnaști din 6, intrând primele 4 note la fiecare aparat, cu siguranță că la paralel, sol sau bară ar putea ajuta echipa. La paralel este cel mai bun dintre gimnaștii din lotul României. Sper ca tehnicienii de la lot să conteze și pe el. Oricum, va fi greu, ținând cont că ne vom întâlni acolo cu Japonia, China, Koreea, SUA, Rusia, echipe cu pretenții. Dacă ne vom clasa între primele 6 va fi o performanță. E posibil să beneficiem și de aportul lui Marian Drăgulescu, ceea ce va conta mult pentru noi.

În calitate de director al LPS, ați organizat două competiții mari la Bistrița săptămâna trecută, de fotbal și handbal, dar fără prezență locală. Cum comentați?

Sala ”Dorin Moruțan” a găzduit cele două competiții. Ne pare rău că nu am avut și noi participanți, dar există și scuze. La handbal, juniorii II sunt în primul an de participare și ei vor conta abia din sezonul următor, iar la fotbal a fost o neînțelegere între elevii noștri. Unii nu au vrut să participe, ceea ce pe viitor sper să nu se mai întâmple. Dacă i-am fi avut și pe jucătorii de la Gloria, elevi de-ai noștri care puteau participa, cu siguranță eram în finală. Sper ca aceste lucruri să se rezolve și echipele să poată conta pe toți elevii care urmează cursurile la noi în școală.

 | 372 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On