Noiembrie, trist! Se împlinesc 5 ani fără Dumitru Sigmirean și Vasile Moga!

Doi dintre cei mai buni fotbaliști ai Gloriei din toate timpurile, Vasile Moga și Dumitru Sigmirean, s-au stins în noiembrie 2013, la vârste la care mai aveau multe de făcut în lumea sportului bistrițean.

În 12 noiembrie 2013, răpus de un cancer pulmonar, la doar 54 de ani, Dumitru Sigmirean a trecut la cele veșnice. A fost condus pe ultimul drum, la Beclean. I-au fost aproape, alături de familie, foști coechipieri, colegi de școală, oameni de sport, prieteni și elevi din generațiile pe care le-a antrenat.

Dumitru Sigmirean a început fotbalul la 13 ani ca junior la Someșul Beclean,  iar în 1975 a ajuns la Gloria. În 1980 a fost transferat la FC Argeș în prima ligă. În sezonul 1981-1982  a jucat la FC Olt, cu Halagian antrenor. În 1982 s-a transferat la Poli Iași tot în prima liă, echipă ce îl avea președinte pe Vasile Ianul. A jucat 3 ani Iași, cea mai mare performanță fiind un loc 6 în Divizia A.

În toamna anului 1985 a revenit la Bistrița după 106 jocuri în Divizia A și a jucat la Gloria până în 1988, când a început antrenoratul la Laminorul Beclean în Divizia C. Din 1994 a antrenat grupe de copii și juniori ale Liceului cu Program Sportiv, cu care a ajuns de câteva ori pe podiumurile campionatelor naționale.

Ică Moga a murit în 23 noiembrie 2013. Medicii de la Smurd nu l-au mai putut resuscita după ce a suferit un infarct în mașina sa, un Volkswagen Passat. Se afla la cumpărături în Piața Decebal și a parcat pe strada Arțarilor, în dreptul fostei benzinării, perpendicular pe calea ferată. La un moment dat s-a simțit rău și piciorul i s-a blocat pe pedala de accelerație. A sărit cu mașina peste bordură și s-a oprit sub o țeavă de gaz. Medicii sosiți imediat la fața locului au efectuat manevre de resuscitare dar nu l-au mai putut readuce la viață.

Vasile Moga a jucat la CFR Cluj între 1972 și 1976, fiind prezent în topul golgeterilor primei ligi. În 1976 s-a transferat la Bistrița și a jucat până în 1989, fiind unul dintre cei mai carismatici și iubiți jucători ai Gloriei. În 1990, Gloria promovează în Divizia A cu Vasile Moga președinte și Jean Pădureanu vicepreședinte. În același an se întoarce la CFR, unde devine președinte, în Divizia B.

În 1992 iese din fotbal și intră în afaceri. Câțiva ani a fost stabilit în Piatra Neamț și după 15 ani s-a intors din nou la Gloria, în 2006 și a devenit director sportiv. În vara anului 2013, a fost îndepărtat de la clubul bistrițean, după un scandal cu actualii conducători. De altfel, mulți spun că din acea suferință i s-a tras și infarctul fatal.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

 

 

 | 1.516 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *