Na cultură! într-o gală lungă și penibilă, Dorel și-a premiat acoliții și aghiotanții!

Sub o titulatură pompoasă, "Gala culturii bistrițene" a fost un eveniment plictisitor, jenant și lălăit, ce a durat aproape patru ore. Au fost premiate o grămadă de nulități din peisajul bistrițean, acoliți și aghiotanți ai lui Dorel Cosma. În multitudinea de premii și de laude, momentele bune dar puține, s-au pierdut iar puținii oameni care meritau cu adevărat un premiu pentru ceea ce fac au fost incluși într-o gloată de abonați la banul public.

Dorel Cosma a facut praf o zi a culturii românești cu un eveniment în care și-a premiat aproape toți angajații, de la dansatori la cameramanii care-i filmează emisiunea. Toți cei care au urcat pe scenă i-au mulțumit frumos "domnului doctor", pentru tot ce face și în special pentru deplasările în străinătate. Deplasări care se fac pe banii publici, să înțeleagă toată lumea. Sintagme precum “steagul României peste hotare” sau “ansambluri profesioniste de renume mondial” au fost repetate la infinit de cei care au urcat pe scenă să-și ia diploma și trofeul.

Evenimentul a fost unul plictisitor, mult prea lung și foarte șters, cu multe elemente paralele cu cultura. Câteva momente, bune, de altfel, de teatru profesionist, au mai salvat o seară prin care s-a vrut parcă îngroparea culturii, nu sărbătorirea ei.

Au fost premiați aceiași ca-n fiecare an, mult prea mulți. Au luat premii atât artiștii consacrați, cât și anonimii și cei care n-au nicio legătură cu cultura, probabil pentru a mulțumi pe toată lumea. Printre cei premiați se numără Cornelia Apostol (Teatru de păpuși de la Centrul Cultural Municipal), așa-zișii scriitori Victor Știr, Menuț Maximinian, Melania Cuc, Elena M. Câmpan, formațiile de dans Sincron, BN Ritm, Floris, ansamblurile “Cununa de pe Someș", “Balada", "Nunta Zamfirei”, Sandu Pugna, Alexandru Căpitan, Florin Săsărman, Fanfara Centrului Cultural Municipal, trupa de dans In Action, Rozalia Fucă, Traian Simionca (primarul din Livezile/dansatorul), etc. Pe scurt, cam tot ce apare pe scena instituției păstorite de Dorel Cosma a fost premiat la “Gala culturii bistrițene”. Ingenios din fire, Cosma a născocit titlul de “Cavaler al culturii bistrițene", pe care l-a acordat mai multor invitați veniți la Bistrița, printre care Sergiu Vitalian Vaida și actorii Teatrului din Bacău.

Și pentru ca circul să fie complet, Dorel Cosma și-a premiat și propria emisiune, “Conexiuni”, emisiune care a ajuns, incredibil, la ediția 300! Au fost premiați și preoți de la toate confesiunile pentru că, Dorel știe că succesul său ar fi fost imposibil fără sprijinul supușilor lui Doamne-Doamne. Și cum fără presă nu se poate, o suită de jurnaliști au urcat pe scenă la final, să aibă cine scrie laude tot anul. Au rămas nepremiați doar portarii și femeile de serviciu, care au așteptat săracii în zadar măcar o laudă, ceva, acolo…

Așa s-a scris istoria sumbră a încă unui eveniment organizat de Centrul Cultural Municipal din Bistrița, cu oficialitățile de rangul doi în primul rând, Ovidiu Crețu și Radu Moldovan fiind probabil la schi în țări civilizate.

N-a lipsit chipul lui Mihai Eminescu făcut poster, pe scenă, poet care s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea ce monstruozități fac oamenii în numele lui. Poet al cărui versuri, în tabloul culturii și politicii bistrițene, sunt parcă mai actuale ca niciodată:

"Prea v-ați bătut joc de limbă, de străbuni și obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteți – niște mișei!
Da, câștigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

Dar lăsați măcar strămoșii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici…"

 

Augustin Danci
 

 | 895 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *