Mircea Meșter, din fotoliu despre Mondial: 32 de echipe calificate din mila lui Pițurcă

Încurajați de succesul exfoliant pe care națiunea sud-africană l-a repurtat în 2010, acolo unde cel mai des întâlnit mod de achiziție a unui telefon mobil este țeava-n ceafă, brazilienii au pus mână de la mână, buzunar de la buzunar și favela de la favela pentru a aduce în cuibul propriu cea mai mare sărbătoare a lumii fotbalului: Campionatul Mondial. Iar pentru a fi siguri că totul va fi impecabil la ora la care arbitrul va fluiera startul primei întâlniri a turneului – în eventualitatea în care fluierul nu va dispărea misterios pentru a fi atașat la vreo oală cu presiune, după modelul panourilor de pe autostrada spre Constanța – Brazilia a pus la punct toate elementele, până-n cel mai mic detaliu. De exemplu, că tot veni vorba de Africa de Sud și de celebrul Mondial al Vuvuzelelor de acum patru ani, autoritățile Cariocas au avut grijă să copieze până-n cel mai mic pătrățel al caietelor de matematică logica falimentară a sud-africanilor.

Stadionul nimănui

Să luăm deunăzi exemplul stadionului din Manaus, o localitate aflată exact la dracu’-n praznic, în mijlocul Pădurii Amazoniene. Un oraș atât de izolat, încât vârful Pângărațiului pare centrul vechi din București în zi de meci într-o comparație directă. Dar pentru că brazilienii au o economie care duduie ca o vacă venită după o zi de păscut în parcarea de la mall, oamenii și-au pus în cap să construiască în Manaus un stadion de 300 de milioane de dolari al cărui principal scop în viață va fi să găzduiască un meci între Anglia și Italia care la fel de bine putea fi jucat mult mai ieftin la Chiajna, de exemplu. È˜i cum Manaus e așezat într-o zonă în care Daniil Sihastrul s-ar fi sinucis lent, principalul mod de acces aici este reprezentat de navele de mare tonaj sau de avion, un drum pe șosea până acolo fiind echivalent cu o cursă de 24 de ore care are loc între blocurile din Militari. Lucru care a însemnat că întreg stadionul ăsta a trebuit să fie construit din părți aduse cu vaporul de prin Portugalia, Marea Britanie și Alpha Centauri, tocmai pentru ca brazilienii să simtă că, deși nu au ce pune pe masă, au la dispoziție oricând un stadion pe care nu va juca nimeni după Mondial. Pentru că, era să uit, cele mai bune echipe din Manaus joacă în a doua ligă braziliană, ceea ce înseamnă că noul stadion va fi numai bun de transformat în baie municipală după încheierea ostilităților.

De ce spun că brazilienii au copiat metehnele sud-africanilor? Pentru că la ediția anterioară a World Cup am putut admira meciuri pe superba arenă Nelson Mandela Bay din Port Elizabeth, un stadion de câteva sute de milioane de cotcodaci care de la Mondialele din 2010 încoace a ieșit în evidență mai ales prin încercarea (eșuată) de record mondial la numărul de femei îmbrăcate în bikini aflate în același loc în același timp. Pe bune.

Una peste alta, în următoarele 31 de zile vom vedea cele mai bune echipe echipe naționale din lume strângându-se într-o țară care găzduiește cele mai frumoase carnavaluri, plaje și victime ale infracțiunilor din întreaga lume. Să le trecem în revistă înainte de a le vedea la treabă în încleștări care variază ca intensitate între Spania-Olanda, finala anterioarei ediții, și superbul Honduras-Ecuador, un meci la care nu s-ar uita nici măcar jucătorii celor două echipe dacă n-ar fi implicați în povestea asta.

GRUPA A

Grupa rezervată tradițional gazdei competiției beneficiază la această ediție de aportul naționalei Auriverde, un clișeu pe care-l veți auzi în comentariul de la TVR mai des decât auziți alarmele rablelor din parcarea pe care-o aveți în fața blocului într-o seară cu grindină. Sprijinită de toate păturile sociale ale Braziliei, adică bogații, săracii, mega-săracii și ultra-mega-săracii, naționala țării gazdă așteaptă enorm de la Neymar, vedeta echipei care va putea fi recunoscută ușor pe teren după freza în formă de papagal ud. Croația este a doua favorită la calificarea din Grupa A. Vorbim despre o națiune pe care noi o admirăm fotbalistic până la piele încă din 1998, an în care pătrații ne-au eliminat în optimi la Mondialul din Franța. De această dată, însă, Victor Pițurcă a fost îndeajuns de vizionar încât să ne ferească de o nouă dezamăgire, astfel că vom privi relaxați cum croații vor încerca să se califice mai departe. În această grupă a căzut și naționala Mexicului, ai cărei jucători și susținători sunt încă bulversați de faptul că pentru a ajunge unde-i lumea bună au fost nevoiți să treacă granița înspre sud, nu înspre nord, așa cum cere tradiția. Și cum fiecare grupă trebuie să aibă și un outsider, acesta se numește aici Camerun, națională a cărei vârstă medie reală bate spre 54 de ani și care a refuzat să urce în avionul de Brazilia din cauza unor certuri între fotbaliști și federație pe marginea primelor pe care componenții echipei trebuie să le încaseze. Apropo de bani, vedeta echipei africane este Eto’o, un jucător care până acum un an era cel mai bine plătit din lume în timp ce activa la Anji Mahachkala. O situație la fel de logică precum o eventuală calificare a Camerunului din grupe la acest mondial.

GRUPA B

În timp ce unele grupe de la acest Mondial se scaldă în anonimitatea unor echipe care nici măcar nu au habar unde le sunt granițele pe hartă, Grupa B găzduiește campioana și vicecampioana mondială de la turneul final anterior, Spania și Olanda urmând să joace chiar prima partidă a grupei. Dacă Spania va încerca să profite de impresia bună pe care o lasă de ceva vreme la echipele de club portughezul Ronaldo și argentinianul Messi, Olanda se va baza pe același concept de fotbal total care a eșuat până acum în trei finale de campionat mondial. De notat prezența spiritului geniului lui Victor Pițurcă și în această grupă, olandezii ajungând la Mondiale doar prin mila și compasiunea strategului selecționer al României, care i-a lăsat pe componenții Oranje să câștige cu 4-0 la Amsterdam, dar cu doar 4-1 la București. Să nu și-o ia în cap. Grupa B este completată de selecționata statului Chile, o țară cu o formă atât de interesantă încât poate fi traversată pe jos fie într-o oră, fie în cinci ani, în funcție de direcția în care o apuci. Australia este a patra echipă din această grupă, prezența Socceroos fiind rezolvată după meciuri de foc cu Iordania, Oman și Irak. În cazul calificării în faza următoare, jucătorii naționalei Australiei au promis că vor filma cinci sezoane dintr-o nouă emisiune care va fi transmisă de Animal Planet.

GRUPA C

Columbia este echipa favorită în a treia grupă de la Mondiale, sud-americanii încercând să profite de lipsa României la acest turneu final pentru a se califica în sfârșit în fazele eliminatorii. Pentru a celebra acest potențial eveniment, columbienii l-au inclus în lot implicit pe Faryd Mondragon, care la Mondialul din 1998 a primit cel mai frumos gol marcat de Adrian Ilie pentru România. Mondragon are astăzi 42 de ani și, dacă nu va muri de bătrânețe în Brazilia, se va retrage în munți după turneul final în timp ce nepoții și strănepoții îi vor duce mai departe numele. Coasta de Fildeș (Cote d’Ivoire pentru snobi) este a doua națională care-și va încerca norocul în Grupa C, Didier Drogba și frații Toure încercând să se califice după studiul foarte atent al jocului lui Mățel și Bogdan Stancu. Motivul: cei doi s-au întâlnit în baraj cu Grecia, a treia echipă a acestei grupe, naționala elenă fiind favorita caselor de pariuri la numărul de telespectatori care vor adormi la meciurile sale din cadrul acestui Mondial. Deși pleacă din postura de outsideri, jucătorii din Japonia vor miza pe strategii murdare, profitând de faptul că seamănă între ei: lotul de jucători ai naționalei Èšării Soarelui Răsare va fi completat la nevoie cu fotbaliști odihniți, aceștia fiind aleși dintre cei mai dedicați fani japonezi din tribune.

GRUPA D

O grupă cu trei campioane mondiale care vor încerca să se încurce una pe cealaltă sub atenta supraveghere a naționalei din Costa Rica, ai cărei componenți probabil că la această oră regretă că s-au calificat la Campionatul Mondial, unde îi așteaptă 270 de minute de spectacol privit chiar de pe scenă, din pielea personajului. Anglia este una dintre aceste campioane mondiale, inventatorii fotbalului încercând încă o dată să dovedească faptul că ceaiul înmoaie pizza într-un duel care se anunță de zile mari și calde cu Italia. De altfel, pentru englezi e un turneu special: cum nu s-au apropiat de vreun trofeu mondial sau european în afara celui din 1966, jucat pe teren propriu, oamenii vor trage să arate lumii întregi că fizica poate să bată imaginația la ea acasă. Italia, în schimb, face ce-a făcut întotdeauna: confirmă faptul că, deși pastele pică greu la stomac, un 1-0 sincer e mai bun decât un 0-1 chinuit. În aceeași grupă se infiltrează și Uruguay, Suarez și Cavani fiind garanțiile unei echipe care va încerca să demonstreze că buturuga mică răstoarnă oala cu spaghetti.

GRUPA E

După tragerea la sorți a grupelor din Brazilia, Elveția și Franța s-au întâlnit undeva la marginea Genevei și au băut un vin bun, mulțumind zeilor brânzei și ai băncilor că destinul a fost atât de generos cu cele două țări. Cu Ecuador și Honduras de cealaltă parte a ringului, duelurile din această grupă par complet dezechilibrate, singurele elemente care ar putea să le pună bețe-n roate francezilor fiind propria aroganță și lipsa lui Franck Ribery din lot, accidentat. În aceste condiții, ecuadorienilor și hondurienilor le va rămâne să spere la victorie în meciul direct, mizând că FIFA le va da o dispensă pentru ca învingătorul acestei partide să se califice măcar în preliminariile Europa League, alături de Astra Giurgiu și Pandurii Târgu Jiu.

GRUPA F

Lionel Messi are șansa unică de a-și regla numărul de goluri marcate pentru naționala țării sale într-o grupă pe care Argentina pare că a câștigat-o încă din Paleoliticul timpuriu. Considerați de mulți favoriți la cîștigarea trofeului, argentinienii nu-și vor face griji în meciurile cu Bosnia, Iran și Nigeria, echipe care se vor lupta pentru locul al doilea ca spectatorii pentru un hotdog la suprapreț la pauza meciului în incinta stadionului. Deși Messi nu ar trebui să aibă probleme în meciurile cu cei trei sparring partneri, faptul că argentinianul vomită pe teren în ultima perioadă mai des decât o face Tamaș în serile lui bune nu este tocmai un semn bun pentru fanii săi. De asemenea, faptul că Iran și Bosnia sunt obișnuite mai degrabă cu războaiele din jurul lor decât cu fotbalul tinde să le dea șanse mai mari nigerienilor, pentru care important e să dea de o rețea wi-fi prin Brazilia pentru a găsi în sfârșit o persoană care să confirme milionul de euro câștigat prin e-mail la o tragere la sorți care a avut loc pe internet.

GRUPA G

Acum vreo 600 de ani, exploratorii portughezi plecau în lume să găsească India, dar se loveau de Americi, reușind să descopere astfel viitorul loc în care Cristiano Ronaldo își va umple părul cu gel înaintea fiecăruia dintre cele trei meciuri din grupa sa la Mondialul din Brazilia. E adevărat că, deși Portugalia a fost una dintre ultimele țări calificate la turneul final după ce a învins Suedia într-un duel superb care a contrastat puternic cu duhoarea emanată de dubla paralelă Grecia-România, portughezii s-ar fi prezentat oricum la mondiale, fiind singurii europeni care pot să joace rolul de ghizi pentru celelalte națiuni prezente în Brazilia. În drumul portughezilor spre unde s-o nimeri la Mondialele astea stă însă Germania, nemții ajungând la Rio după ce au inventat un nou proverb. “Regula 1: Fotbalul este un sport care se joacă 11 la 11, iar la final câștigă nemții. Dacă asta nu se întâmplă, aplicați regula 1″. În grupa G, una care se anunță extrem de disputată, se mai află naționala SUA, care nu va avea niciun meci televizat în țara natală din cauza talk show-urilor de noapte și a serialelor care ocupă deja grilele tuturor televiziunilor, și echipa reprezentativă a Ghanei, echipă pentru care orice victorie la acest turneu final înseamnă o nouă șansă de a ieși din foame.

GRUPA H

În ultima grupă a Mondialului din Brazilia, naționalele Belgiei și Rusiei își vor disputa probabil supremația în prezența Algeriei și a Coreei de Sud. Dacă naționala Coreei trăiește încă din amintirea unei semifinale disputate pe teren propriu în 2002, în urma unui parcurs în care arbitrii au acordat tradiționalul 95% echipei gazdă, Algeria nu ar trebui să emită pretenții mari, însă în cazul africanilor te poți aștepta la orice, de la victorii cu Brazilia la înfrângeri cu România. Toate în noul FIFA 2015, disponibil la toamnă într-un magazin din apropiere. În schimb, Belgia a primit recent un soi de imagine de națională plină de jucători talentați, lucru care, dacă nu este declarat de Pele, cunoscut și sub pseudonimul Oracolul din Ciorogârla, poate să însemne chiar că belgienii ar putea deveni una dintre surprizele competiției. În drumul Belgiei va sta însă Rusia, o echipă care va face totul să-i convingă pe jucătorii celorlalte naționale să le acorde de bunăvoie măcar o parte din propria parte de teren.

Pariuri

Evident, casele de pariuri au stabilit deja favoriții proprii pentru competiția care începe astăzi, la ora 23:00, odată cu meciul dintre Brazilia și Croația. Brazilia și Argentina sunt favoritele bookmakerilor, ceea ce înseamnă fie că echipele astea chiar joacă excelent, fie că asiaticii au mizat mult pe victoriile celor două echipe, mituindu-i pe portari și fundași. Interesant este că Belgia are mai multe șanse teoretice decât Italia sau Franța, ceea ce demonstrează că rușii vor lua în sfârșit bătaie în fața întregii lumi, la ore de maximă audiență. În sfârșit, dacă mizați pe Australia, Honduras, Algeria sau Costa Rica și acestea câștigă Campionatul Mondial, începeți să vă alegeți culoarea Ferrari-ului, evitând însă galbenul, care atrage musculițe primăvara.

Dacă te prind pariurile, pronosticurile și concursurile între prieteni și nu vrei să pierzi bani prin agențiile clasice, recent lansata platformă Yepp te lasă să te întreci cu alți bloggeri sau pur și simplu cu alți pasionați de fotbal din România în tot felul de mize întortocheate, de la cine câștigă fiecare meci la partea pe care-și face Ronaldo cărarea când iese de la vestiare după pauza din Portugalia-Ghana.

Ne auzim mâine, când vom analiza Brazilia-Croația din punctul de vedere al frezelor lui Neymar și Marcelo în duel cu aspectul conceptual al croaților Schildenfeld și Eduardo, vlăstare vii ale livezii de talente de la marginea Adriaticii.

Mircea Meșter/ mirceamester.ro

 | 321 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *