– bistrițeanca Mihaela
Purdea, de două ori participantă la Jocurile Olimpice, a fost în vacanță în Grecia și a vizitat locurile unde s-a aprins prima flacără Olimpică
După un sezon dificil de Cupă Mondială și o Olimpiadă istovitoare, biatlonista Mihaela Purdea și-a dă-ruit o vacanță de vis. Împreună cu prietena ei cea mai bună, Dana Plotogea, colegă la lotul național, a fost într-o croazieră de la Veneția la Katakolon (Grecia). ”Ne-am îmbarcat în Veneția și am făcut opriri în Split – Croația, Corfu, Atena si Katakolon – Grecia. Totul a durat 7 zile și nu pot să spun decât că a fost o vacanță superbă. Am vizitat fiecare stațiune în care am oprit și totodată am reusit să văd Olimpya, primul stadion olimpic, locul unde s-au desfășurat primele jocuri olimpice antice și unde se aprinde flacăra olimpică”, a povestit Mihaela pentru ”Sportul bistrițean”.
După acest sejur de neuitat, bistrițeanca a participat la deschiderea „Săptă-mânii Jocurilor Olimpice”, eveniment care s-a desfășurat la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița. La eveniment au fost prezente și colegele ei din ștafeta României de biatlon, Reka Ferencz și Dana Plotogea. Nu au lipsit schiorul Petrică Hogiu și jucătoarea de tenis de masă, Mihaela Ștef. Dintre foștii sportivi bistrițeni participanți de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, au fost prezenți Rodica Drăguș (schi), Constantin Chiru (haltere), Maria Sănmărtean (atletism), Monica Jauca (biatlon). Toți sportivii participanți la Jocurile Olimpice au primit plachete și diplome de excelență din partea Liceului „Corneliu Baba”. ”Mă bucur că am fost prezentă la acest eveniment și să revăd atâția performeri bistrițeni. Mi-ar plăcea să cred că suntem exemple pentru tinerii care încep astăzi să practice sportul”, ne-a declarat Mihaela.
Purdea, cel mai bun rezultat al României la JO
Mihaela Purdea a participat în această iarnă pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, obținând cel mai bun rezultat al delegației României la această ediție, locul 10 cu ștafeta, la biatlon. Bistrițeanca e mulțumită de rezultatul obținut. „Am mai
spus acest lucru, de fiecare dată am alergat și o să alerg cu gândul la acest oraș, la Bistrița. Organizatorii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ne oferi condiții, pârtie și poligon cât mai bune. Ne-am atins obiectivul, cla-sarea în primii 10 și acest lucru ne multumește” a declarat Mihaela Purdea.
Localitatea Olympia era situată în partea de vest a Pelopo-nezului, la aproximativ 10 km de țărmul mării Ionice. Olympia nu a fost niciodată un oraș propriu-zis, ci un vast sanctuar, unde temple, altare și clădiri publice, consacrate diferitelor zeități, se aflau reunite sub conducerea sprituală atribuită lui Zeus.
La origine, Olympia era un centru pur religios, de importanță locală, apoi faima sa a crescut prin Jocurile Olimpice, la care s-a adăugat importanța politică a sanctuarului; a devenit cu timpul un centru diplomaticc, în care se hotăra uneori soarta statelor grecești. În secolul al V-lea î. Ch., s-a construit marele templu al lui Zeus, Telecoleonul (locuințele preoților), Pyrtaneul (unde era adăpostit focul sacru), Stadionul cu o capacitate de 45.000 spectatori, Hipodromul și s-a completat Buleuterionul (sediul senatuluii olimpic).
Ultimele comentarii