Memorialul Maria Cioncan, ediție remarcabilă! Peste 800 de participanți sub ochii unor nume grele din atletismul românesc!

Memorialul Maria Cioncan, închinat fostei medaliate olimpice la atletism, a ajuns la ediția cu numărul 15. Terenul de fotbal din Maieru a fost cartierul general al competiției din acest an. Acolo a fost startul și sosirea pentru cei peste 800 de participanți din 5 județe. Împărțiți pe categorii de vârstă, aceștia s-au întrecut pe trasee cu lungimi diferite, amenajate pe străzile din spatele terenului. Și, la final, toți au primit diplome și medalii, cornuri și sucuri, prin grija organizatorilor din Maieru, în frunte cu primarul Vasile Borș și soția sa, profesoara Paraschiva Borș.

Inedită a fost în acest an participarea unor nume grele ale atletismului din România. Au fost alături de copii Constantina Diță Tomescu – medaliată cu aur la Olimpiada de la Beijing, Paula Ivan – aur și argint la JO de la Seul, Marieta Ilcu – campioană mondială la săritura în lungime, Mirela Țermure – multiplă campioană națională la aruncarea suliței, Ella Kovacs – campioană europeană de sală, Ileana Hangan – participantă la trei ediții ale JO, Petre Drăgoescu – argint la europene și Gheorghe Ghipu – participant la JO din 1972.

N-a lipsit nici de această dată antrenorul Mariei Cioncan – Stefan Beregszaszi și nici mama fostei mari campioane, amândoi vizibil emoționați pe tot parcursul evenimentului.

Întrecerile au culminat cu proba de open pentru sportivi legitimați, acolo unde bătălia pentru primul loc s-a dat între Ștefan Guț – legitimate la Cluj-Napoca și Alexandru Prâsneac – de la Vatra Dornei. Un incident de la sosire, când moldoveanul, aflat în frunte, l-a împins în décor pe clujeanul care venea tare din urmă, le-a dat ușoare bătăi de cap organizatorilor, care au decis în cele din urmă să-i premieze cu aur pe amândoi.

”Ne străduim în fiecare an să cinstim memoria acestei mari campioane din zona noastră. Cu ajutorul primăriei, asociației sportive dar și a unor sponsori din zonă, am reușit să organizăm și această ediție. Primii 3 de la fiecare categorie de vârstă a sportivilor legitimați au primit câte o pereche de pantofi cu cuie, iar toți ceilalți s-au dus acasă cu medalii de participanți. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și de această data, părinți, profesori de sport, autorități”, spune Paraschiva Borș, sufletul acestui eveniment.

Fosta atletă Maria Cioncan s-a născut în 19 iunie 1977 în localitatea Maieru. A fost legitimată la LPS Bistrița, C.S. Siderurgica Hunedoara și Universitatea Cluj.
S-a remarcat în vara anului 2002 când, sub conducerea antrenorului Ștefan Beregszászi, a devenit campioană mondială la 1.500 metri și a obținut patru victorii în concursurile desfășurate în cadrul circuitului mondial Golden League.
Cel mai răsunător succes a fost la Jocurile Olimpice de Vară de la Atena (2004) când Maria s-a clasat pe poziția a treia în proba de 1500 metri.
Ea a intrat în posesia medaliei de bronz cu timpul de 3:58,39 minute, fiind devansată de britanica Kelly Holmes (3:57,90) și de rusoaica Tatiana Tomashova (3:58,12).
Maria Cioncan a decedat în 2007 în urma unui accident rutier petrecut în Bulgaria. Ea este cetățean de onoare al comunei Maieru.

 | 876 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

  1. Dumnezeu sa te aibă în dreapta lui cum face cu cei buni și drepți .Noi te vom avem mereu in inimile noastre atâta timp cât vom trăi.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *