La Festivalul Usturoiului, ceaunele dau în clocot și carnea sfârâie-n proțap sau pe grill!

Balmoș cum numai la stânele din Parva se mai poate mânca, delicatese din vânat gătite de silvicultorii din Bistrița-Bârgăului sau papricaș făcut de-ți lasă gura apă de bucătarii de la Produs de Cluj, acestea sunt doar câteva dintre tentațiile care vă așteaptă în Ținutul Contelui Dracula, la Festivalul Usturoiului.

Timp de două zile, în 7 și 8 septembrie, aerul din Pasul Tihuța se va îmbogăți cu miresmele bunătățurilor pregătite la concursurile culinare organizate la Festivalul Usturoiului: unul pe profesii, care va avea loc sâmbătă și unul al primăriilor, care vor arăta lumii întregi cu ce își primesc gospodarii din comunele lor oaspeții, atunci când cineva le calcă pragul.  Asta în timp ce la scenă și în perimetrul locului de desfășurare a festivalului vor avea loc spectacole artistice și întreceri sportive, iar copiii se vor juca în voie hapuc, lapte gros sau alte jocuri demult uitate. 

Polițiștiim jandarmii, pompierii, jurnaliștii și alte echipe structurate pe bresle sau profesii se vor întrece sâmbătă, 7 septembrie, în gătitul celor mai bune mâncăruri la ceaun, în care singurul ingredient obligatoriu și cunoscut este usturoiul, iar restul rămân la inspirația bucătarilor.

Primăriile Prundu Bârgăului, Bistrița-Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Lunca Ilvei, Leșu și Parva, precum și oaspeți din Petrova (Maramureș) vor da, duminică, în ziua Sfintei Mării, măsura ospitalității localnicilor din comunele lor, întrecându-se în pregătit mâncăruri care mai de care: tocăniță la ceaun, cina porcului, sarmale, plăcinte făcute în cuptor, cârnați afumați și uscați, slănină fiartă în moare cu usturoi și tocană de gălbiori. 

Participanții la Festivalul Usturoiului vor putea fura rețete de gulaș adevărat pregătit de o echipă de bucătari unguri, din Otlaca Puszta sau își vor putea umple farfuriile cu un delicios papricaș făcut de maeștrii gustului de la Produs de Cluj.

Oferta culinară de la Festivalul Usturoiului nu ar fi completă însă fără celebrele aripioarele de vampir și de liliac, specialitatea din ceafă de strigoi, ficăței de vrăjitoare și alte minunățiipreparate de bucătarul Contelui de la Hotel-Castel Dracula sau fără tentante frigărui, chiftele aromate și ”pită cu ulei și ai ”, marca Taverna Dogarilor, iar un păstrăv cu mujdei de la Bistrița-Bârgăului nici că se putea să lipsească de pe meniu.

Pe durata întregului festival, membrii Asociației Produs de Cluj își vor etala minunile făcute de mâinile lor, cu care ”defilează” peste tot în lume: celebrul ulei presat la rece de la Luna, ulei de nucă, de dovleac, dulcețuri de casă, miere de toate soiurile, dar și produse artizanale. Alături le vor sta femeile de pe Valea Bârgăului, membre ale primei întreprinderi sociale din județul nostru, care le vor oferi participanților la festival ocazia să-și umple cămările cu povilă de Bârgău sau dulcețuri de fructe de pădure, siropuri naturale și câte și mai câte. Pentru prima dată ieșit în public, la un eveniment, va fi și singurul producător de apă minerală din județul nostru, Izvorul Vameșul din Sângeorz-Băi, care îl avea alături pe deja cunoscutul producător de suc natural de mere, Alma de la Pombis.

Pentru că numele ei și munca sa sunt cunoscute nu numai în țară ci și în lumea mare, Virginia Linul, cu ale sale minunate costume populare și podoabe tradiționale, va fi la loc de cinste la Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula dând o mână de ajutor la promovarea tradițiilor și la întoarcerea la lucrurile simple.

Felicia Szucs,

manager de proiecte al Asociației Turist în Bistrița-Năsăud

 

 

 

 

 


 | 776 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *