Județul tuturor imposibilităților: Să ai campioni, dar să le întorci spatele! Un editorial de Ana Ștefănel

Știm cu toții cam pe unde se situează sportul bistrițean. Sau cel puțin asta spune toată lumea. La prima vedere, părem pierduți și doar fetele de la handbal ne ajută să simțim pulsul din galerii. În realitate, însă, avem mari campioni dar, din păcate, lipsiți de resurse. 

 

Dacă cineva ar face o analiză a tuturor sportivilor din județ, ar fi plăcut surprins. Și nu vorbim numai de fotbal și handbal. Cel mai bun exemplu și cel mai recent e Mihai Ban, pilotul din Năsăud care zilele trecute a scos un loc 4 la Hungarian Baja, a 8-a etapă din Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country.

 

FIA, da. Federația Internațională de Automobilism. Aceeași FIA care l-a INVITAT pe Mihai Ban în competiție, el fiind singurul român care a mers în Veszprem și s-a bătut cu greii. S-a bătut cu ei de la egal la egal, chiar dacă mașina a făcut-o cum a știut el într-un garaj din Năsăud, chiar dacă ceilalți participanți aveau monștri de sute de mii de euro și echipe tehnice formate din zeci de oameni. A terminat cursa pe locul 4 din cele 12 echipaje participante și Nasser Al-Attiah (șeic din familia care deține Quatar Airways – sponsorii echipei de fotbal FC Barcelona) l-a felicitat și i-a spus că toată lumea e uimită de rezultat pentru că șansele sale de a finaliza cursa au fost minime. 

 

Avem competiție de talie mondială, avem pilot cu palmares din Năsăud, avem vizibilitate în toată lumea – căci competiția a fost transmisă de cele mai tari canale TV pe sport și, în final, avem un regret al lui Mihai Ban: «Nu-mi pare rău că am cheltuit atâția bani. Nu de asta îmi pare rău, ci că nu mai pot ajunge și altădată și că sportul acesta nu e sprijinit cum se cuvine” – a declarat pentru sportulbistritean.ro pilotul care și-a vândut inclusiv mașina personală ca să ajungă în Ungaria.

 

Am încheiat cu exemplul. Este doar unul, dar mai sunt o mulțime.

 

Acum vine întrebarea. De ce un sportiv de talie mondială trebuie să aibă asemenea regrete și să întâmpine asemenea obstacole? De ce nu se găsesc resurse pentru ca un sportiv talentat să se poată concentra doar pe antrenamente și alții să aibă grija banilor? Nu așa ar fi normal? Nu așa se face performanță?

 

Mihai Ban a primit de la Primăria Năsăud 10.000 lei, firmele Autoluk, Frasinul, Dimex, Hub, GTC și ACR au contribuit și ele, iar restul a făcut pilotul pe cont propriu. La următoarea competiție tare nu poate să participe din cauza banilor, șansele sunt aproape de 0 și dacă nu apar sponsori din neant… nicio șansă.

 

Vorbim de un sportiv de mare performanță. Să primească toate sporturile bani, sunt total de acord. Dar să primească în funcție de rezultatele pe care le bifează. Ai câștigat? Ai pus județul pe hartă (țara, în cazul lui Ban)? Ok, ia banii! Îi meriți. Dar, dacă joci în ultima ligă, de ce primești bani? Să recunoaștem, fotbalul a rămas sportul-rege doar cu numele, iar în Bistrița-Năsăud știm cu toții că stadioanele se dărâmă pe amatorii de alergare ușoară seara, singurii care mai ajung pe acolo. 

 

Ar fi normal, zic eu, ca Primăria Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să îl ia în serios pe acest sportiv și să aibă grijă ca numele județului să se înscrie cu adevărat pe harta competițiilor de acest gen – căci, vedem bine, are cu cine. Pe el și pe mulți alții care rămân anonimi, în umbra unui sport rege mort de mult timp. Toată lumea vrea Gloria înapoi, dar o putem obține pas cu pas – prin sportivi ca Mihai Ban pentru început.

 | 1.242 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *