Jucători neinstruiți, întârziați sau fragilitate fizică și psihică?

 

Rezultatele negative ale echipei a II a l-au determinat pe profesorul Remus Vlad să declare că acești jucătorii vin de la juniori neinstruiți din punct de vedere tehnic și întârziați ca exprimare tehnico-tactică.. Aceeași caracterizare a făcut-o și la generația campioană națională, jucători născuți în 1985 și mai mici.

Sunt total de acord că tinerii jucători au deficiențe și este normal să fie așa (dar asta presupune o alta discuție) dar  a-i trata pe toți egal, la gramadă, mi se pare o mare eroare de strategie

A alinia la startul unui meci de Liga a III (chiar dacă nivelul este scăzut)  nouă tineri jucători, reprezintă un act de curaj, ținând cont de lipsa lor de experiență competițională. În urmă cu câteva luni ei jucau cu echipe mici (lipsite de orice valoare competițională) din Turda, Sighet, Șimleul Silvaniei, etc. și peste noapte se trezesc  că joacă la seniori,  cu obiectiv: clasarea în primele opt echipe ale seriei.

Lipsa rezultatelor este determinată, în opinia mea, de evaloarea greșită a potențialului tinerilor jucători și promovarea lor în bloc la  echipa a II -a. Imperfecțiunile tehnice se pot corecta prin antrenamente de individualizare repetate iar,  exprimarea tehnico-tactică cere timp și antrenori pricepuți. Am văzut foarte multe partide de Liga a II a și a III a și spun cu convingere că majoritatea echipelor joacă după ureche, la trecerea timpului și cu gândul la bunăvoința divină.

 Partidele nu s-au pierdut pe așezare sau că nu am avut bloc funcțional, fragilitatea fizică și mai ales psihică au determinat pe jucători să facă greșeli tehnice impardonabile. Lipsa rezultatelor și lipsa unor specialiști  în aceste domenii (preparator fizic, doctor psiholog) au accentuat această fragilitate și i-a determinat (în opinia mea)  pe antrenori să tragă concluzii greșite.

Pregătirea fizică și cea psihologică nu se mai poate face după ureche, trebuie să ai specializare în aceste domenii  iar,  antrenorii nu pot ține locul acestor specialiști (Academia  G.Hagi este un exemplu de urmat în acestă privință).  A transfera responsabilitatea lipsei rezultatelor pe prestația antrenorilor de la copii și juniori nu rezolvă adevăratele probleme existente la echipă, dimpotrivă adâncește criza, având ca finalitate desființarea echipei.

Constantin Sava

 | 821 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *