Jos pălăria pentru bistrițeanul Nae Manea

 

Cu bani puțini, hăituit de fisc, de presă și de creditori, nea Jean ne-a mai arătat o dată (a câta oară?) că e meseriaș. Gloria a pierdut doar un singur meci în acest tur, e pe primul loc, la 10 puncte de echipele care-i amenință promovarea. Și cum meseriașii la meseriași trag, ar merita remarcat ca lumea și antrenorul Nicolae Manea. Care și-a dat și el măsura caracterului, a valoarii și a atașamentului față de bistrițeni.

Reîntors la Bistrița după două decenii de la promovarea la care contribuise ca jucător, Manea a strâns din dinți și a rezistat cu succes în acest an extrem de greu, poate cel mai greu din istoria clubului. Ne-a salvat în sezonul trecut, chiar dacă alții, din culise, ne-au trimis în Liga a doua. Și-a călcat pe mândrie și a rămas la Bistrița chiar și după ce Pădureanu l-a adus pe Halagian să-l supervizeze, umilindu-l oarecum, deși nu era cazul. Manea era stăpân pe situație și n-avea nevoie de un armean expirat în de-ale fotbalului, arogant și fără nici un pic de rezonanță locală.

Dar, s-a arătat dreptatea, cum se zice în curtea școlii, și Halagian a dispărut rapid în momentele grele, așa cum mai făcuse și altă dată, în timp ce Manea a rămas să tragă în continuare căruța la deal. Și a tras-o cu mult efort, într-un sezon infernal pentru orice antrenor. Fără un program clar de pregătire din cauza situației neclare din vară, cu un lot diluat valoric de plecări absolut necesare pentru supraviețuirea clubului, Manea și-a văzut de treabă și a dus la capăt un tur infernal. Un tur în care principalul instrument prin care un antrenor stimulează sau pedepsește jucătorii, prima de joc, a fost mereu o fata morgana.

Cu jucători aflați în orice clipă pe picior de plecare, nemulțumiți și neplătiți, Nae Manea a știut să lucreze eficient și să aibă reyultate excepționale până acum. La jumătatea drumului, fiiindcă doar acolo suntem deocamdată, cei care iubim Gloria ar trebui să ne scoatem pălăria în fața bistrițeanului Nicolae Manea. Iar dacă va continua la fel și la primăvară, ducându-ne din nou în prima ligă, ar merita un titlu de cetățean de onoare. Așa cum gălățenii i l-au acordat lui Sergiu Costin, arătându-i că îl simt ca pe unul de-al lor, așa ar trebui să procedăm și noi.

Adrian Linca

 | 1.683 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *