Jocurile Olimpice, evenimentul sportiv numărul 1 al Planetei

Primele Jocuri Olimpice despre care există însemnări au avut loc la Olympia, în statul grec Elis, în 776 î.Ch., însă este unanim acceptat faptul că la momentul respectiv Jocurile Olimpice aveau deja o vechime de cel puțin 500 de ani. Vechile Jocuri Olimpice, ținute la fiecare patru ani, aveau loc în timpul unei sărbători religioase menită să-l onoreze pe zeul grec suprem, Zeus. În secolul VIII î.Ch., concurenții proveneau din douăsprezece sau mai multe orașe grecești. Până în secolul cinci î.Ch. veneau concurenți din aproape 100 de orașe din tot imperiul grec. Inițial, competiția olimpică se limita la curse de alergare însă, mai târziu, au fost adăugate un număr de alte probe, printre care lupte greco-romane, box, curse cu cai și trăsuri și competiții militare.
Odată cu înflorirea Romei, a început declinul Jocurilor Olimpice, iar în 393 d.Ch. împăratul roman creștin Theodosius I a abolit Jocurile Olimpice, ca parte a eforturilor sale de a suprima păgânii din Imperiul Roman.
Odată cu perioada Renașterii, în Europa a început o îndelungată fascinație pentru cultura Greciei antice, iar în secolele XVIII și XIX, anumite țări au organizat festivaluri folclorice și sportive neoficiale, purtând numele de „Jocuri Olimpice”. Totuși, abia în 1892 un tânăr baron francez, Pierre de Coubertin, a propus în mod serios reluarea Jocurilor Olimpice, ca și competiție internațională majoră, care să aibă loc la fiecare patru ani. La o conferință privind sportul internațional, ținută la Paris în iunie 1894, Coubertin a ridicat din nou această problemă, iar cei 79 de delegați din nouă țări au aprobat în unanimitate propunerea sa. Așa a luat naștere Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și s-a stabilit ca primele Jocuri să aibă loc la Atena, capitala Greciei. La Atena, 280 de participanți din 13 țări s-au întrecut în 13 probe, printre care: atletism, natație, gimnastică, ciclism, lupte greco-romane, ridicare de greutăți, scrimă, tir și tenis. Toți competitorii erau bărbați, iar câțiva participanți erau turiști cărora li s-a permis să se înscrie. Probele de atletism s-au desfășurat la Stadionul Panathenaic, construit în anul 330 î.Ch. și restaurat pentru Olimpiada din 1896. Americanii au câștigat nouă probe din cele 12 probe de atletism.
La Olimpiada din 1896 a fost prezentă, de asemenea, și prima competiție de maraton, care urma ruta de 25 de mile, de la Maraton la Atena, pe care a alergat în anul 490 î.Ch. un soldat grec, ce trebuia să aducă vestea victoriei împotriva persanilor.
Pierre de Coubertin a devenit președintele CIO și a supravegheat Jocurile Olimpice în perioada dificilă de început, în care nu aveau parte de susținere populară, fiind puse în umbra târgurilor internaționale. În 1924, au avut loc la Paris primele Jocuri Olimpice care s-au bucurat cu adevărat de succes, la care au participat peste 3000 de atleți, dintre care peste 100 erau femei, din 44 de țări. În acel an au avut loc și primele Jocuri Olimpice de Iarnă.

 | 86 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On