Istoria roșie și amară a sportului din Bistrița. Un editorial de Augustin Danci

Trăim vremuri ale paradoxurilor inexplicabile. Trăim vremuri în care cei care ne conduc sunt cei mai mari iubitori ai sportului care ne-au condus vreodată județul și orașul (fără glumă!) și sportul nostru e în cea mai gravă stare din ultimii 20 de ani. Trăim vremurile în care toți cei care conduc sportul și care l-ar putea finanța sunt de la același partid, dar nu-l finanțează.

Gașca formată din Crețu, Radu Moldovan, Constatin Florian, Gabi Szabo, Adi Moldovan, Victor Ponta, toți pesediști, ar putea face ei o echipă de handbal la Bistrița. Să se îmbrace cu tricouri roșii și să joace în Sala Polivalentă, cu Doina Pană ca rezervă. Tot ei, dacă ar mai lua vreo câțiva trepăduși de prin partid, ar putea face și o echipă de fotbal competitivă (Ponta, Adi Moldovan și Radu Moldovan joacă fotbal chiar bine). De ce să facă asta?Poi pentru a umple golul rămas în sportul din Bistrița, de vreo doi ani încoace, de când, întâmplător sau nu, s-au cam dus de râpă cele mai populare sporturi de la noi, fotbalul și handbalul.

Nu-mi aduc aminte să fi fost vremuri în care toți cei care conduc sportul dar și cei care îl pot finanța, să fie din același partid și, cu siguranță, să fie toți din Bistrița, cum se întâmplă acum, când toți, de la șeful CSM și până la ministru, sunt din orașul nostru. La astea se adaugă un șef de Guvern prieten cu bistrițenii, care în urmă cu câțiva ani, când era președinte la tineretul pesedist, juca fotbal în Polivalenta din Bistrița. Dar nu-mi aduc aminte nici vremuri în care cele două sporturi să o ducă atât de rău, să fie la un pas de moarte. Toți cei amintiți au contribuit, în ultimul an, la un scenariu de coșmar pentru sportul de la noi. S-au făcut că finanțează Gloria, ne-au păcălit de nu știu câte ori că fac echipă de handbal, au dat vina unul pe altul, s-au scuzat că nu le mai permite legea, au schimbat legea. Și tot degeaba. Rezultatul e zero până acum.

Ba mai mult, ei vin acum cu un proiect megalomanic, prin care să ne mai păcălească o dată. Radu Moldovan se lăuda că l-a pus pe Florian să scrie de zor, pentru a moderniza Sala Polivalentă. Vor să mai facă o tribună, ca să fie și mai sinistru. O sală cu mai multe locuri pentru un sport cu tot mai puțini sportivi, asta pare a fi strategia celor care ne conduc, o sală mai frumoasă pe hârtie, pentru un sport care moare îngropat de hârtii și de propriile legi. Vorbesc de milioane de euro pentru o sală în care să joace o echipă de handbal a cărei finanțare s-a pierdut pe drumul de la Consiliul Județean la Primăria Bistrița, a cărei finanțare e la fel de inexistentă ca zăpada de pe Dealul Cocoșului.

Primarul, președintele Consiliului Județean, șefii de la sport și miniștrii, vin cu proiecte superbe pentru bazele sportive, vin cu pârtii, săli de sport, bazine de înot. Iau credite de milioane de euro în numele nostru, prezintă planșe frumos colorate, dar au uitat ce e esențial într-un sport. Au uitat că sportul se face cu sportivi, cu echipe, cu cluburi sportive.

Augustin Danci

Oricât am vrea, Bistrița nu poate avea acum o echipă de fotbal sau de handbal finanțată doar din bani privați. Singura șansă e ca autoritățile să se implice în mod real și să le resusciteze. Altfel, în curând ne vom uita minunați la niște săli de sport, la niște baze sportive frumoase, în care vom organiza târguri și expoziții de mobilă și chiloți.

 

 | 1.022 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *