Ioan Bodescu: "De când sunt șef mă pricep foarte bine la fotbal. Toată lumea îmi pasează!"

Comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Ioan Bodescu, este unul dintre cei mai tineri polițiști din țară care dețin o funcție atât de importantă. Acesta a ajuns în fruntea Inspectoratului la doar 33 de ani, prin concurs, ocupând anterior funcția de adjunct al IPJ BN. Înainte a fost, pe rând, șeful Serviciului de Cercetări Penale și al Serviciului de Investigare a Fraudelor, având o ascensiune profesională spectaculoasă. Este licențiat în studii economice și științe juridice și a urmat cursuri postuniversitare de drept penal la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este pasionat de sport.

  Ce sport vă place și ce sporturi ați practicat?
Tuturor le place fotbalul, dar eu, după ce am intrat la Academia de Poliție, am fost atras de sporturile de contact, de construcție a corpului. Eram mai pirpiriu și aveam o problemă. Din cauză că eram mai firav, voiam să fiu dezvoltat armonios și m-am apucat să fac un fel de culturism, deși acolo nu aveam condițiile corespunzătoare, nici alimentația adecvată. Numărul de calorii era calculat pentru un regim sportiv normal. Atunci am făcut un fel de fitness, că nu poți să zici că făceam aerobic. Aveam ce-i drept o sală dotată cu tot ce trebuie. Deci am făcut un fel de body building timp de patru ani. Dar făceam la modul cel mai serios. Am ajuns la performanța de a face 30 la tracțiuni la ceafă, 150 de flotări, deci eram foarte bine dezvoltat din punct de vedere fizic. Apropo de pregătire, e drept că acum sunt mai bine dezvoltat din punct de vedere al cărții, decât din punct de vedere fizic. Dar se vede că am muncit la corpul meu. Nu sunt o moimă, în sensul ăsta. Apoi, în plus, acolo aveam ore de judo, de înot, de sporturi de contact. În Academie am făcut toată partea de sporturi de contact.

În copilărie am practicat coasa, sapa și fânul

  Dar în copilărie?
În copilărie coasă, sapă, strâns fânul, în orice caz am fost un om muncit. Pot să te asigur de asta. De aia eram și atât de pirpiriu înainte de Academie. De fotbal m-am apucat numai după ce am terminat Academia și am fost repartizat la Beclean. Acolo am început să joc fotbal. Gata cu culturismul. Acolo, la Beclean, PG-ul (Pop Gheorghe, fost polițist și subprefect) era un împătimit al sportului. Și aici, la sportul ăsta, la fotbal, prima dată mă certau că nu știu să dau în minge, că dădeam prea tare, dar și fugeam tare. Deci calitățile mele atletice erau apreciate. Fugeam tare, aveam viteză bună. Și acum, bătrân, la 35 de ani, mă mișc repede pe teren. După ce am ajuns șef am început dintr-o dată să joc foarte bine fotbal, pentru că toată lumea îmi pasează. Până atunci, ceilalți mă înjurau, trebuia să alerg mult, să dau din coate. Dar de când sunt șef foarte bine mă pricep la fotbal. Toată lumea îmi pasează. Nu trebuie decât să stau și ei îmi dau mingea, mă strigă: Șefu”™, ia de-aici, servește! Deci așa e cu fotbalul…
  Cu ce echipă țineți?
Cu Dinamo și cu Gloria Bistrița. Particip la toate meciurile Gloriei.
  Cine vă place, dintre fotbaliști?
Întotdeauna o să îmi placă fotbaliștii atletici, care sunt și buni alergători. Nu-mi plac vedetele. Îmi plăcea de exemplu Zidane, dar nu mai joacă. Mi-a plăcut Balaci și Sabău. Îmi plac fotbaliștii muncitori, care fug, nu neapărat ăia care tot înscriu. Din Campionat îmi place Diogo de la Gloria, extremă, construiește bine. Îmi place cum stă în teren și Borbely, tot de la Gloria. Un atacant. Deși mie îmi plac mult mijlocașii, care construiesc și aleargă, gen Bănel Nicoliță. De la Dinamo îmi plac toți, Cristea, Dănciulescu, care e foarte eficient ca vârf, îmi place Bratu, tot vârf, muncitor, care aleargă foarte mult. Idealul meu a fost Neluțu Sabău. Am o minge cu autografe de la Gloria Bistrița (n. red. – în biroul de la poliție). Îmi mai plac Pancu și Cristian Coroian.
  Cât de des jucați fotbal și unde?
Vara asta am jucat chiar de trei ori pe săptămână, pe sintetic, pe iarbă, duminica miercurea și joia. Pe sintetic joc cu colegii din poliție. Pe iarbă jucăm poliția cu cei de la Iproeb, de la cabluri, iar duminică cu unii-alții de prin oraș. Și din Poliție și din afară.
  Jucați cu angajați de la alte instituții publice?
De pe la instituții nu prea, că sunt mai leneși. Sunt energofagi. Acumulează energie și nu o mai consumă.
  Care e cel mai bun fotbalist din Inspectorat?
Domnul Toma Ivan, fost jucător la Steaua București. El a fost la Finala Cupei Intercontinentale din Tokio, rezervă, ce-i drept. A jucat și la Gloria.

Ultima mea pasiune e motociclismul

  Ce alte sporturi practicați?
Într-o perioadă, cu vreo 3 ani în urmă, jucam și tenis de câmp. Cum spuneam, mă ajută fizicul și loveam tare în minge. Acum o iau mai ușor cu sportul, că începe să mă doară spatele de la fotbal. Ultima mea pasiune e motociclismul.
  V-ați cumpărat motocicletă?
Da, BMW. Eu sunt un fan înrăit BMW, ca și cu Dinamo.
  Pe unde mergeți cu motocicleta? Puteți fi văzut prin oraș?
Merg cu motocicleta, dar să nu-ți închipui că toată ziua. De exemplu, mă duc în control la posturile de poliție așa. Și agentul nu mă vede, nu știe că sunt lângă el. Odată m-am dus și într-un bar, eram echipat, cu cască, și mi-am luat și eu un suc. Am băut suc și am așteptat până când agentul respectiv și-a terminat consumația. Apoi am ieșit și l-am întrebat dacă e bine ca așa, în timpul serviciului, să stea la bufet. Și el mi-a răspuns că doar atunci intrase. Nu m-a recunoscut. I-am spus că eu eram ăla cu cască…
  A crescut numărul accidentelor în care sunt implicați motocicliști. Cum conduceți?
Acum să nu crezi că sunt un împătimit. De fapt,  automobilismul și motociclismul sunt niște pasiuni, dar nu sunt așa de tâmpit să mă duc să mă bag în alte mașini. Sunt ponderat. Nu un vitezoman!

 | 637 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On