Întoarcere la valorile fotbalului

Cel mai recent Congres ordinar al UEFA invită prin cuvântul lui Platini și Blatter, în prezența reprezentanților altor confederații și a 53 de asociații naționale europene, la reconsiderarea adevăratelor valori ale fotbalului.

Si fotbalul modern (reguli și practică) dar și spiritul său s-au născut, precum se știe, în cavalerismul englez. De la finele secolului XIX și până azi, progresele au fost posibile și pentru că dimensiunile lui sunt cele ale unui fenomen social în mai toate țările lumii. Din păcate, odată cu progresele se fac tot mai evidente fațetele întunecate ale fenomenului. De aceea Congresul celor ce conduc fotbalul, nu mai departe decât acum o lună, dedică luările de cuvânt și hotărârile întoarcerii la RESPECT !

Respectul este chemarea autorității europene în materie. Este principiul clar pentru care se vor concentra mari eforturi și resurse.

El implică respectul pentru joc, pentru demnitate, pentru diversitate, pentru sănătatea jucătorilor, față de reguli, arbitri, adversari și suporteri.

Mesajul este ferm: toleranță zero împotriva rasismului, a violenței și a dopajului. Fotbalul trebuie să unească popoarele și să transceadă diferențele. UEFA nu va accepta nicicum violența și scandările (manifestările) rasiste sau lipsite de respect în teren sau în tribune.

FIFA mizează pe valorile tradiționale ale Europei și speră într-un model sportiv european demn de urmat în întreaga lume. Un obiectiv dificil. Si asta numai dacă ne gândim la țara noastră. La județul nostru. La terenurile și tribunele noastre, într-un areal totuși liniștit !

De sâmbătă sau de duminică sper să constatăm, tot mai pregnant, efectele educației aplicate jucătorilor, efectele apelului pe care-l fac presa și organizatorii spectacolelor fotbalistice și în ultimă instanță, înrâurirea coercițiilor impuse de Legea nr. 4/2008 dedicată luptei împotriva violenței (fizice și limbaj), a rasismului, a tuturor pozițiilor antisociale ale participanților la actul sportiv.

Vă asigur că astfel comunitățile noastre vor fi mai valoroase prin ”respirația” lor respectuoasă.

 | 197 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On