Interviu: Gabi Deac mulțumește fumos Gloriei și își ia din nou zborul.

Gabi Deac este unul dintre cei mai titrați jucători bistrițeni printre cei încă aflați în activitate. A avut ghinionul unei accidentăr la genunchi, eveniment nefericit care în cele din urmă l-a “propulsat” din eșalonul secund direct în Liga a 3-a. S-a retras acasă pentru recuperare și a fost coptat în scurt timp de Gloria. La momentul barajului împotriva celor de la Corvinul era departe de a fi complet refăcut și nu a putut să “pună umărul” la o potențială promovare. Aceasta încă se lasă așteptată de publicul bistrițean, iar suporterii Gloriei erau convinși că mijlocașul cu 100 de apariții în Liga 1 avea să aducă un aport important în noua cursă pentru promovare. Din păcate însă, nu a fost așa…

În primele partide acesta nici măcar nu se regăsea pe foaia de joc, intrând treptat în angrenajul meciurilor oficiale ale echipei, mai întâi ca rezervă, ca mai apoi să prindă două jocuri din postura de titular, după care să dispară complet din rândul jucătorilor ce alcătuiesc primul 11.

A primit recent o ofertă de transfer, căreia i-a dat curs în urmă cu câteva zile; O ofertă greu de refuzat … cel puțin la prima vedere!

CSC 1599 Șelimbăr, formație aflată pe prima treaptă a Ligii Secunde, l-a dorit pe bistrițean din această iarnă. Gabi s-a pregătit sub îndrumarea actualului antrenor al formației sibiene, Claudiu Niculesc, în perioada în care activa la Voluntari, iar acesta din urmă, cel mai probabil nu a uitat de calitățiile fotbalistice foarte bune ale mijlocașului, care înainte de accidentarea la genunchi ridica deasupra capului cu formația ilfoveană o Cupă și o Supercupă a României. Dacă meritat încălzea banca la Bistrița sau nu, ca mai apoi, spre surprinderea tuturor să fie dorit de cea mai bună echipă din Liga Secundă, doar timpul va decide… Cert este însă că istoricul îl recomandă, iar Niculescu are cu siguranță motive întemeiate să-l vrea înapoi sub “comanda sa”.

Reversul medaliei însă este dat de faptul că Șelimbăr face parte din “nu-așa selectul” grup de echipe ce nu au drept de promovare în Liga 1 (8/20 oarecum “se joacă de-a fotbalul profesionist”), iar sportul de performanță doar de dragul de a-l practica, fără un target bine definit în ceea ce privește recunoașterea meritelor de breasla și industria din care faci parte, s-ar putea să dăuneze pe termen lung celor care-și propun să atingă noi trepte ale performanței.

Despre toate acestea am vorbit scurt și cu Gabi, care, ca de obicei, și-a făcut timp să ne răspundă câtorva întrebări

Ne poți motiva decizia luată cu privire la viitorul tău? Puțin poate și în contextul în care, dată fiind experiența și valoare ta ca jucător, toată lumea se aștepta să fii un integralist sau cel puțin titular meci de meci, lucru ce nu s-a întâmplat pe durata turului și a meciurilor disputate din retur. Ți s-a transmis din partea staffului tehnic că nu te ridici la așteptările unei echipe de Liga 3?

“Decizia de a pleca la Șelimbăr am luat-o pentru a juca în playoff-ul ligii a doua în primăvara aceasta; o șansă de a fi din nou în prim-plan mult mai devreme decât am sperat. Staff-ul a fost mulțumit de progresul pe care l-am avut și tocmai de aceea am început să joc tot mai mult în ultima perioada.”

De ce crezi că suporterii bistrițeni te-au văzut evoluând considerabil mai puțin decât au anticipat?

„E normal că suporterii și-au dorit de la mine să joc mai mult, pentru că înainte am jucat la un nivel mai înalt, dar după pauza de 2 ani nu a fost ușor să îmi intru în ritm încă de la primele meciuri.”

Lăsând la o parte perioada ta fotbalistică dinaintea accidentării (fără să faci comparație cu jucătorul Gabi Deac de atunci), cum ți-au autoevalua performanța și scurta activitate de la Gloria?

„Sunt foarte mândru de evoluțiile mele de la Gloria, având în vedere situația în care am fost. În luna martie a acestui an nu mă mai gândeam că o să joc fotbal, nici măcar pe sintetic cu prietenii.”

Regreți ceva cu privire la cele câteva luni petrecut acasă în cadrul Gloriei?

„Nu regret nimic, echipa e pe o poziție foarte bună în clasament, lucru la care am contribuit și eu într-o oarecare măsură. M-am simțit foarte bine acasă.”

Ai simțit vreodată că Gloria nu ar avea potențial de promovare în Liga 2 nici în acest an?

„Sunt convins sută la sută că Gloria poate promova anul acesta; doar un ghinion foarte mare îi poate împiedica să acceadă în Liga 2.”

Ce părere ai despre Liga 2 și faptul că 8 echipe (aproape 50% din total) nu au drept de promovare în primul eșalonul? Mai este loc de performanță și îmbunătățire în cariera fotbalistică a jucătorilor dacă “la capătul tunelului” nu se află nicio miză/recompensă?

„E o situație nouă pentru mine, nu am mai jucat până acum la vreo echipă care să joace fără un obiectiv, dar nu, lucrul acesta nu afectează motivația pe care o am să dovedesc ceea ce pot.”

Ipotetic vorbind, ce crezi că ți-ar aduce o satisfacție personală și profesională mai mare? O accedere într-un eșalon superior cu echipa orașului natal sau câștigarea Ligii Secunde fără a avea însă finalitatea promovării pe prima scenă fotbalistică a României.

„E clar că satisfacția mai mare e să promovez cu echipa din orașul natal, dar pentru mine satisfacția cea mai mare, după toate problemele de sănătate pe care le-am avut, e că joc din nou meciuri foarte importante, meciuri pe care toată lumea o să le vadă.”

Gabi a ținut de asemenea să mulțumească clubului Gloria și să evidențieze importanța sprijinului de care a beneficiat de la aceștia:  „Așa, de încheiere, aș vrea să zic că fără ajutorul primit de la Gloria în aceasta perioadă, nu cred că aș mai fii jucat fotbal la un nivel inalt.”

Tiberiu Titieni

 | 2.650 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *