Incursiune în timp: Sportivi bistrițeni în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

Dacă anul acesta nu ne putem mândri cu nicio prezență bistrițeană la Jocurile Olimpice de la Beijing, de-a lungul timpului Bistrița a avut câțiva reprezentanți de seamă la competiția supremă. 

Prima sportivă din Bistrița care a spart gheața a fost Ștefania Botcariu, la ediția din 1956. Aceasta a concurat la schi fond și a obținut locul 39 la Cortina d’Ampezzo, deschizând astfel apetitul pentru competiție și altor schiori din județ.

Un nume mare printre fondiști este cel al bistrițencei Ileana Hangan. De 18 ori campioană națională la schi fond și biatlon, Hangan a bifat prima participare la Jocurile Olimpice de iarnă în anul 1988, la Calgari și a fost nelipsită și de la edițiile din 1990 (Albertville) și 1994 (Lillehamer). Alături de Ileana Hangan, la competiția din 1988 a fost prezentă și Rodica Drăguș, iar echipa României de atunci s-a clasat pe locul al XII-lea la proba de ștafetă. 

La ediția din 1990 organizată la Albertville i s-a alăturat sportivei Hangan o altă fondistă din județul nostru, iar rezultatul la proba de echipe a fost și mai bun decât cel obținut în Canada, româncele clasându-se pe locul 10 în proba de ștafetă. 

Monica Lăzăruț a bifat și ea o participare la Jocurile Olimpice de iarnă, la Nagano în 1998. S-a înscris la 4 probe, iar cea mai bună clasare a fost poziția 34 la proba de 30 km. Fondista s-a retras în anul 2018. 

Ultima bistrițeancă prezentă la Olimpiadă a fost Mihaela Purdea, o sportivă care a fost antrenată inclusiv de Ileana Hangan. Purdea a făcut cinste Bistriței prin prezența atât la Torino, cât și la Vancouver, în 2006, respectiv, 2010. Alături de echipa României, Mihaela Purdea a reușit să obțină o clasare frumoasă la proba de ștafetă biatlon, locul 10. 

La băieți, Petrică Hogiu a fost prezent la Vancouver în 2010 și Alin Cioancă în 2018 la Pyong Chang.

Anul acesta, din păcate, la Beijing nu a ajuns niciun bistrițean, după ce fondistul Petrică Hogiu a fost prins pozitiv la un control antidoping. Cât despre ceilalți schiori ai României, duminică au părăsit competiția Pepene, Cacina și Feldorean, iar Timea Lorincz și-a încheiat și ea prestația azi după ce nu a reușit să se califice în sferturile de finală la proba de sprint liber. 

Foto: Getty Images, Cortina d’Ampezzo 1956

 | 4.056 vizualizări

Author: Stefanel Ana

Share This Post On

3 Comments

 1. Hogiu Petrics Vancouver 2010
  Cioancă Alin Pyong Chang 2018
  Purdea a fost antrenată și descoperită și de Drăguș Rodica.

  Post a Reply
 2. Hogiu Petrica Vancouver 2010
  Cioancă Alin Pyong Chang 2018
  Purdea a fost antrenată și descoperită și de Drăguș Rodica.

  Post a Reply
 3. Cred ca daca v-ati documenta mai adanc ati putea gasi si in loturile de sanie ceva bistritence sau bistriteni antrenati de regretatul antrenor Lucian Cotfas care a participat la mai multe olimpiade.

  Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *