S-au împlinit 30 de ani de la primul joc al Gloriei în Liga 1! Vezi un meci de colecție din acei ani!

A fost odată, ca niciodată, un sezon 1989-1990 în care Gloria reușea să promoveze în prima ligă.

După ani buni în care era considerată un fel de arbitru în Divizia B, hotărând cine intră și cine pică, Gloria își ia elan în sezonul 1989-1990 și atacă promovarea.

Cu Jean Pădureanu – vicepreședinte și Vasile Moga -președinte, cu Remus Vlad instalat antrenor cu un an înainte, gruparea bistrițeană avea să aibă drept contracandidate pe UTA, FC Maramureș sau CFR Timișoara. Însă niciuna dintre ele nu a putut ține trena Gloriei, care s-a instalat pe primul loc după etapa a 5-a și nu a mai coborât de acolo până la final.

Sezonul a fost unul dificil fiindcă bistrițenii au jucat în primele 3 meciuri acasă la Năsăud, deoarece terenul din parc era în refacere. Apoi, la jumătatea campionatului a venit Revoluția și s-au schimbat foarte multe dintre practicile vremii.

De pildă, în februarie 1990, Jean Pădureanu dădea un interviu în cotidianul local Ecoul, cu titlul “Gata cu mașinațiunile”, sugerând că nu se va mai putea juca decât pe teren. În același ziar, antrenorul Remus Vlad făcea un apel la intreprinderile din județ, care nu mai vroiau să țină jucătorii angajați.

De pildă, Ion Ciocan și Adrian Florea erau angajați la Sticla, Dinu Moldovan la Mina Rodna sau fundașul Simion la IPE, firme care nu mai puteau să-i plătească scoși din producție.

Cu toate acestea, Gloria a trecut peste greutăți și la finalul campionatului a avut 6 puncte avans față de UTA. De fapt, a fost promovată cu 4 etape înainte de final, după un joc acasă cu FC Maramureș. Iftodi a marcat atunci golul de 1-1 și a adus punctul cu care Gloria era promovată din punct de vedere matematic.

 

Opt bistrițeni în lot

 

Lotul cu care Remus Vlad a pornit la drum era format din câțiva jucători aflați la final de carieră, cu mare experiență, cum ar fi clujeanul Ion Ciocan, piteșteanul Cristian în poartă, rapidistul Manea, băimăreanul Dinu Moldovan sau veteranii bistrițeni Adrian Florea, Aurel Nalați și Roman. Însă Vlad a promovat intens jucători bistrițeni în acel lot, cu atât mai mult cu cât se juca în acea vreme cu un junior în teren. Astfel, în lotul cu care Vlad a atacat promovarea s-au aflat Titi Voica, Săsărman, Sebi Moga, Viorel Moldovan, Tanca și Șara. Lotul s-a păstrat aproape același până la finalul campionatului. Cea mai importantă achiziție de la jumătatea campionatului a fost  Eusebiu Șuvagău, reîntors de la FC Olt.

Lotul 1989-1990: Cristian, Nalați, Șara – portari: Tanca, Marinescu, I. Ciocan, Simion, Boeru, Săsărman, Sevastița, Haralambie, Roman – fundași: Voica, Soare, Iftodi, Ilie Costel, M. Popescu, Florea, S. Moga – mijlocași; Viorel Moldovan, Pârvu, D. Zamfir, D. Moldovan, Manea, Pârciu, Șuvagău.

Un singur meci pierdut în tur, nici un înfrângere acasă în tot sezonul

Gloria a zdrobit Strungul Arad în prima etapă, 3-0, printr-un gol marcat de Iftodi și două penalty-uri transformate de Manea. Apoi a avut o deplasare grea la CFR Timișoara unde a pierdut cu 1-0 și un meci prost acasă cu CSM Reșița, în care oaspeții au deschis scorul dar Manea și Dinu Moldovan au întors rezultatul pe final. În etapa a 4-a s-a deplasat la Târgu Mureș de unde a venit cu un egal 2-2.

Din etapa a 5-a, echipa și-a intrat în mână și a jucat excelent, câștigând toate meciurile de acasă cu cel puțin 3 goluri marcate. În acea etapă a fost și primul joc pe stadionul refăcut, un recital în fața unei contracandidate, 5-0 cu UTA. Excepție a făcut un meci la Bistrița cu Vagonul Arad, în poarta oaspeților aflându-se Helmuth Duckadam, retras de la Steaua, care a primit doar două goluri.

În retur, Gloria și-a luat revanșa în fața CFR-ului din Timișoara, cu un 3-0 la Bistrița, a bătut pe ASA și Olimpia Satu Mare cu 4-0, pe Progresul Timișoara cu 6-0. În etapa a 31, mai avea nevoie de un singur punct pentru a fi declarată campioană.

Meciul de la Bistrița cu FC Maramureș a umplut stadionul până la refuz. Însă, meciul nu a fost foarte spectaculos, oaspeții deschizând scorul. Iftodi a reușit totuși golul de 1-1, gol care a dus Gloria în Liga 1 pentru prima dată în istorie.

 

 1. Gloria– Strungul Arad 3-0 (Iftodi, Manea 2, ambele din 11 m)
 2. CFR Timișoara – Gloria1-0
 3. Gloria – CSM Reșița 2-1 (Manea, Dinu Moldovan)
 4. ASA Tg. Mureș – Gloria2-2 (Roman, Ciocan din 11 m)
 5. Gloria– Chimica Târnăveni 5-0 (Manea 2, Roman, Soare)
 6. Metalul Bocșa – Gloria1-1 (D. Moldovan)
 7. Gloria– UTA 5-0 (Soare, Ciocan 3, Iftodi)
 8. Olimpia Satu Mare – Gloria1-1 (Soare)
 9. Gloria– Armătura Zalău 4-2 (Ciocan 11 m, Manea, D. Moldovam, Pârvu)
 10. Progresul Timișoara – Gloria1-1 (D. Zamfir)
 11. Gloria – Gloria Reșița 3-1 (Roman, Manea, Florea)
 12. Electromureș – Gloria0-0
 13. Gloria– Mureșul Deva 6-3 (Roman, D. Moldovan, Boeru, Manea, Soare 2)
 14. FC Maramureș – Gloria 0-0
 15. Gloria – Vagonul Arad  2-0 (Ciocan, Pârvu)
 16. CFR – Gloria 2-3 (Pârvu, D. Zamfir, Soare)
 17. Gloria– Someșul satu Mare 3-0 (Soare 2, D. Moldovan)
 18. Strungul Arad – Gloria 1-1 (Manea)
 19. Gloria – CFR Timișoara 3-0 (Iftodi, Boeru, D. Zamfir)
 20. CSM Reșița – Gloria2-1 (autogol)
 21. Gloria– ASA 4-0 (Voica 2, Manea 2)
 22. Chimica Târnăveni – Gloria1-0
 23. Gloria– Metalul Bocșa – 4-1 (Voica, Manea, D. Moldovan, Constantinescu)
 24. UTA – Gloria3-2 (Săsărman, Șuvagău)
 25. Gloria– Olimpia Satu Mare 4-0 (Florea, Șuvagău 2, Manea)
 26. Armătura – Gloria 3-3 (Florea, D. Moldovan, Pârvu)
 27. Gloria– Progresul Timișoara 6-0 ( D. Moldovan 3, D. Zamfir, Moga, Iftodi)
 28. Gloria Reșița – Gloria 3-2 (D. Moldovan, Moga)
 29. Gloria– Electromureș 5-2 (Săsărman, D. Moldovan 2, Pârvu, Iftodi)
 30. MureșulDeva – Gloria1-3 (D. Moldovan, Moga, Iftodi)
 31. Gloria– FC Maramureș 1-1 (Iftodi)
 32. Vagonul Arad – Gloria2-1 (Săsărman)
 33. Gloria– CFR Cluj – 4-1 (Ciocan, Pârvu, Voica, Iftodi)
 34. Someșul Satu Mare – Gloria4-2 (Ciocan, Pârvu)

 

Linie de clasament

 1. Gloria      34    18    9      7      87-40      45
 2. UTA        34    18    3      13    55-51      39
 3. FC Maramureș       34    16    7      11    50-26      39

Au retrogradat: CFR Cluj și Mureșul Deva

 

Lotul 1989-1990: Cristian, Nalați, Șara – portari: Tanca, Marinescu, I. Ciocan, Simion, Boeru, Săsărman, Sevastița, Haralambie, Roman – fundași: Voica, Soare, Iftodi, Ilie Costel, M. Popescu, Florea, S. Moga – mijlocași; Viorel Moldovan, Pârvu, D. Zamfir, D. Moldovan, Manea, Pârciu, Șuvagău.

 

Locul 5 după primul sezon în A

Gloria a început plină de ambiție și speranță aventura ei în Divizia A. Au venit Tene (Flacăra Moreni), Tătăran (Farul), Popicu (inter Sibiu), Tănase (Rapid), Toma Ivan (FC Bihor), în timp ce antrenor a rămas Remus Vlad, extrem de apreciat pentru performanța lui de a promova echipa bistrițeană în primul eșalon.

Primul meci în Divizia A s-a disputat în 14 august 1990, Gloria – FC Argeș 0-0. Au jucat: Tene, Roman, Săsărman, Tănase, Popicu, Tătăran, S. Moga (min.70 A. Florea), T. Ivam, Pârvu, Iftodi, Manea (min. 70 D. Moldovan). La FC Argeș au jucat Gâlcă și Vlădoiu.

În acel sezon, Gloria a încheiat campionatul pe locul 5, după Craiova, Steaua, Dinamo și Inter Sibiu, cu 15 meciuri câștigate din 34, 7 egaluri. A înscris 51 de goluri, a primit 38, acumulând 37 de puncte.

Golgeterii echipei au fost: Șuvagău – 13 goluri, Iftodi 11, D. Moldovan – 9, Manea, Moga, Roman- câte 3, Tătăran, T. Ivan – 2, Săsărman, Tanca, V. Moldovan, Zegrean – 1

Pe parcursul campionatului a folosit 35 de jucători, Tene având 33 de meciuri, Roman, Tătăran, T. Ivan – câte 31.

În campionatul 91-92 a terminat pe 10 iar în 92-93 a terminat din nou pe 5, după Steaua, Dinamo, Craiova și Rapid,  și s-a calificat în Cupa UEFA.

A jucat cu Branik Maribor, în primul tur, și, după 0-0 acasă, a pierdut cu 2-0 la Maribor. Antrenor era Constantin Cârstea, iar în retur au jucat: Tene, Zegren, Cristea, Mironaș, Săsărman, Răduță, Stancu, Cr. Ivan, Ilea, Iftodi, I. Lazăr. Au mai intrat: T. Ivan și Majearu.

Iată meciul complet, în comentariul sloven, netransmis la televiziunea română.

 | 5.193 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

 1. Primul meci al nostru în Europa! L-am ascultat la radio. Aveam nouă ani!
  Ce amintiri frumoase.
  Viața trece ca un fum

  Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *