S-au împlinit 15 ani de la victoria cu Atletico Madrid! Totul despre acea dublă istorică pentru Gloria!

În 21 și 28 iulie 2007, Gloria juca în finala Cupei Intertoto cu Atletico Madrid. După o victorie cu 2-1 la Bistrița și o înfrângere cu 1-0 la Madrid, a rămas în urmă una dintre cele mai frumoase pagini din istoria grupării bistrițene.

Gloria termina campionatul 2006-2007 pe locul 6, cea mai bună poziție din mandatul lui Ioan Ovidiu Sabău. În ultima etapă, echipa bistrițeană învingea cu 1-0 la Urziceni, cu un gol marcat de Voicu Florea și se clasa după Dinamo, Steaua, CFR, Rapid și Oțelul. Formatul Cupei Intertoto din acel an presupunea 3 tururi, la finalul cărora 3 echipe se calificau în turul 2 al Cupei UEFA.

Bistrițenii au trecut în primul tur de muntenegrenii de la FC Grbalj, după 2-1 acasă ( goluri Zaharia și Băd) și 1-1 în deplasare (gol Coroian). În turul 2 au dat peste israelienii de la Maccabi Haifa, pe care i-au bătut cu 2-0 în deplasare (goluri Zaharia, Tilincă) dar s-au chinuit acasă, învingând doar la penalti-uri, după ce scorul la final a fost 0-2. Albuț a fost cel mai bun om de pe teren, apărând o minge decisivă și la loviturile de departajare.

În turul următor, Gloria avea să dea peste Atletico Madrid, echipă ce tocmai îl vânduse pe Fernando Torres la Liverpool cu 36 de milioane de euro, cam cât era întreg bugetul bistrițenilor pe 10 ani.

Zaragoza, Fiorentina…Atletico!

Dacă până atunci clubul bistrițean se mândrea cu două meciuri de excepție în cupele europene, cu Zaragoza și Fiorentina, din acea zi de 21 iulie, Gloria și-a trecut în palmares un alt joc istoric: 2-1 cu Atletico Madrid

Nici cei mai înfocați suporteri bistrițeni nu și-ar fi imaginat vreodată că anemica tabelă de marcaj de pe stadionul Gloriei va arăta un 2-0 neverosimil în minutul 40 al unui meci cu Atletico Madrid. Și nu al unui meci amical, de prezentare, de vacanță, ci în finalele Cupei Intertoto. Într-o competiție europeană tratată cu cea mai mare atenție de gruparea spaniolă, care nu concepe să nu intre în Cupa UEFA pe acest culoar. Dovadă stă și lotul pe care antrenorul Javier Aguirre l-a adus la Bistrița, unul din care doar Fernando Torres – transferat la Liverpool, a lipsit față de sezonul pe care madrilenii l-au încheiat pe locul 7.

Cu cea mai bună formulă posibilă în acel moment, dar fără Forlan și Aguero, proaspăt transferați ca să-l înlocuiască pe Torres, Atletico n-a putut mai mult în fața Gloriei, mobilizată exemplar de Ioan Ovidiu Sabău. Adaptându-se mai bine la căldura inumană de la ora meciului, bistrițenii n-au avut un joc strălucit, dar au greșit mai puțin și n-au încercat nimic din ce știau că nu le va ieși în fața unui asemenea adversar.

Gloria i-a făcut pe spectatori să uite uneori că pe teren se aflau, portughezul Maniche, argentinianul Maxi Rodriguez, francezul Luccin, brazilianul Eler, columbianul Perea, grecul Seitaridis, bulgarul Petrov sau spaniolii Antonio Lopez, Raul Garcia sau Miguel Mista. O adevărată selecționată mondială, aleasă cu bani grei de un club care a scris istoria fotbalului european.

Jocul propriu-zis a început cum nu se putea mai bine pentru bistrițeni, care au marcat încă din minutul 8. Tilincă a deviat atunci o minge pentru Zaharia, care a pătruns în careu și a tras cu sete, printre bară și brațele portarului Leo Franco. Minutul 38 a adus golul 2, cu Tilincă în prim plan. Clujeanul a scăpat de marcajul lui Eller, a pătruns în careu și a tras pe sub alunecarea lui Perea, în dreapta lui Leo Franco.

În partea a doua, spaniolii au forțat mai mult, pe fondul unui joc nu la fel de ambițios al bistrițenilor. Rodrigues l-a speriat puțin pe Albuț cu un șut dintr-o lovitură liberă în minutul 50, iar apoi Seitaridis l-a amețit complet pe bravul portar bistrițean. Grecul a prins o ghiulea de la 30 de metri lateral dreapta și Albuț, n-a putut decât să respingă mingea în transversală, de unde a ricoșat în poartă. Gloria a scăpat cu fața curată până la final, chiar dacă spaniolii s-au mai apropiat în câteva rânduri de poarta lui Albuț. Cele 4 minute de prelungire n-au mai arătat nimic deosebit, decât un public admirabil, care a aplaudat frenetic marea victorie bistrițeană.

 

 

Tilincă, desemnat de AS jucătorul meciului

Cotidianul AS l-a desemnat pe Cosmin Tilincă cel mai bun jucător al partidei.  „A fost coautor la primul gol și l-a marcat pe al doilea. Șutul său a fost imparabil pentru fundașii de la Atletico”, a scris AS.

Cel mai slab jucător de pe teren a fost madrilenul Perea, despre care jurnaliștii de la AS au scris că, alături de Eller, nu și-a găsit locul în nici un moment. Lordul meciului a fost desemnat Jurado, despre care se spune că a „adus câteva idei și a scos echipa Atletico din mediocritate”.

Durul meciului a fost numit Cosmin Frăsinescu. „A început meciul cu un fault dur asupra lui Maniche, care i-a adus cartonașul galben”, a scris AS. Majoritatea jurnalelor spaniole, care și-au trimis la Bistrița 50 de ziariști, au scris despre faptul că Atletico s-a făcut de rușine la Bistrița, echipa antrenată de Javier Aguirre fiind salvată doar de reușita lui Seitaridis.

 

Atletico a venit cu toți boșii

Atletico a fost susținută la Bistrița de o delegație importantă compusă din oameni grei în clubul madrilen. La meci au venit Enrique Cerezo – președintele clubului, consilierii Miguel Angel Gil Marin și Oscar Gil, vicepreședinții Lazaro Albarracin și Antonio Alonzo, directorul sportiv Garcia Pitarch. Aceștia au fost cazați la Coroana de Aur și au mâncat o zi la Dracula, unde au fost însoțiți de Giovanni Becali, venit și el special pentru acest meci

S-au pozat cu angajații hotelului

Vineri seara, după antrenamentul oficial, jucătorii lui Atletico au acceptat să se pozeze cu angajații hotelului Coroana de Aur, pe treptele din fața stabilimentului. Recepționere, chelnerițe, ospătari, bucătari, toți în frunte cu directorul hotelului, au zâmbit lângă Maxi Rodriguez și compania. De altfel, spaniolii au dat semne că s-au simțit bine la Bistrița. Cazarea a fost pe placul lor, iar masa, asigurată la Coroana de aur a fost după cum au comandat-o. Adică, bogată în legume, carne de pui și fructe.

Pițurcă și Balint au fost la meci

Tribuna oficială a fost plină ochi la această partidă. Alături de oficialitățile bistrițene prezente în mod obișnuit la acest meci și de oficialii spanioli, în loja stadionului au fost prezenți selecționerul Victor Pițurcă și Gabi Balint. Amândoi l-au remarcat pe Dorel Zaharia, dar și pe Laszlo Sepsi, component al lotului de tineret. Dacă Pițurcă a stat între vicepreședintele LPF Vali Alexandru și vicele Gloriei Heinrich Schorsch, Balint a preferat compania bistrițenilor, stând aproape de primarul Vasile Moldovan și de impresarul Florin Sângeorzan

Bulgarul Petrov, fluierat

Spectatorii bistrițeni l-au recunoscut rapid pe bulgarul Martin Petrov, printre vedetele lui Atletico și l-au huiduit în câteva rânduri. Bistrițenii n-au uitat că Petrov a marcat două goluri în meciul pe care România l-a terminat la egalitate, 2-2, cu Bulgaria în prima partidă de calificare la Euro 2008. După ce selecționata lui Pițurcă a condus cu 2-0, Petrov a marcat în  minutele 82 și 83, aducând țării sale o remiză nesperată.

Sabău, supărat pe jucători

Ioan Ovidiu Sabău a venit în fața ziariștilor foarte necăjit că jucătorii săi nu au știut să profite de acel 2-0 la pauză

„Nu sunt mulțumit de felul în care ne-am comportat în a doua repriză. Nu sunt mulțumit de rezultat, sunt chiar supărat pe jucători. Nu ne putem face statui că am bătut pe Atletico Madrid. Până la urmă contează calificarea. Dacă am ajuns să ne mulțumim că am câștigat cu 2-1 cu Atletico Madrid, fără să ne intereseze calificarea, înseamnă că n-a înțeles niciunul ceea ce vreau să fac eu aici la Bistrița”, a spus Sabău, după meciul Gloria – Atletico Madrid, scor 2-1, din prima manșă a turului trei al Cupei UEFA Intertoto.

Sabău a menționat că este „nu periculos, foarte periculos” să se joace fotbal la temperaturi atât de ridicate cum a fost cea înregistrată la ora meciului cu Atletico. „Din păcate ne interesează mai mult banii. Omul în general interesează mai puțin, uneori suntem tratați mai rău ca animalele. Să nu te gândești la un om care aleargă 90 de minute la 40 de grade, să nu întrerupi nici jocul este absurd și ridicol în același timp. Important este că se folosesc de noi. Contează interesele, banii, oamenii mai puțin”, a comentat Sabău.

Aguirre: „Căldura nu e o scuză”

Antrenorul echipei Atletico Madrid, Javier Aguirre, s-a declarat „foarte deranjat” de felul în care jucătorii săi au evoluat în prima repriză a meciului cu Gloria Bistrița, pierdut, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 1-2, în prima manșă a turului trei al Cupei UEFA Intertoto.

„Suntem foarte supărați din cauza acestei înfrângeri. Condițiile în care s-a jucat, la 40 de grade, nu reprezintă o scuză pentru că am ratat multe ocazii de a obține un rezultat mai bun”, a spus tehnicianul mexican al madrilenilor.

Aguirre s-a arătat, totuși, mulțumit, de reacția echipei sale din repriza secundă, când a reușit să și marcheze, prin Seitaridis, un gol ce crește șansele de calificare în Cupa UEFA. „Nu pot să fiu mulțumit atunci când văd cele două goluri pe care le-am primit în 20 de minute și în ce fel le-am primit. În repriza secundă am arătat mai mult ca o echipă de fotbal. Am fost mai lucizi și am ținut mai mult mingea, deși nu am reușit să mai marcăm un gol”, a punctat Aguirre.

 

Pădureanu: „Un rezultat mare pentru noi și pentru tot orașul”

Din sceptic înaintea jocului, când se temea că echipa lui ar putea lua multe goluri, președintele Gloriei, Jean Pădureanu, devenise optimist și credea în calificare. Iată interviul cu el după acest meci, interviu publicat în Sportul bistrițean.

Domnule Pădureanu, înaintea meciului vă temeați să nu luăm multe goluri…

Da, mă temeam de acest meci, era și normal. Dar până la urmă n-a fost atât de greu pe cât credeam, mai greu a fost cel cu israelienii.

Sabău s-a arătat nemulțumit de joc, de rezultat. Dumneavoastră ce ziceți?

A fost o încărcătură mare, o căldură infernală, presiunea pe jucători și antrenori a fost foarte mare. Poate așa a simțit el. Însă eu spun că e un rezultat mare pentru noi și pentru întreg orașul.

Ce șanse de calificare credeți că avem?

Fiecare are șansa lui. De unde știm că nu dăm un gol acolo, la Madrid. Ce, noi credeam că vom primi două goluri acasă cu echipa din Israel? Mingea de fotbal e făcută din multe petice. Așa e și cu șansele fiecăruia.

Nu e periculos să se joace pe căldurile acestea?

Ba da. Mi-e foarte teamă pentru jucători. Și dacă nu se vor gândi să amâne campionatul sau să schimbe ora de începere se vor întâmpla minuni și cineva trebuie să răspundă. Nu se poate juca pe temperatura asta.

Vom avea nocturnă în toamna aceasta?

Din păcate, nu cred. Legislația țării noastre e atât de greoaie și nu putem începe lucrările deși avem banii de 3 luni. Am organizat licitații peste licitații, dar cei care participă cer tot felul de amânări în speranța că vor câștiga ei. Sper să apară un constructor care să vină cu un preț atât de mic încât să plece toți ceilalți.

Selecționerul Pițurcă a fost la meci. Avem jucători de națională?

Da, avem niște jucători de referință și sper să-i vedem cât de repede la națională.

Va pleca Zaharia la Steaua?

Nu știu. Deocamdată (n.a. sâmbătă) tot ce auzim sunt povești

 

Gloria, om cu om

Sportul bistrițean a notat prestația fiecărui jucător la acest meci:

Albuț – prestație bună, umbrită însă de golul primit de la Seitaridis. Grecul a tras ca din tun și l-a prins în colțul opus. N-a ajuns mingea decât s-o devieze în transversală, dar apoi a căzut după linie. Nota 7

Frăsinescu – a rezistat eroic în fața lui Raul Garcia și mai ales a bulgarului Martin Petrov. A strâns bine în centru, lângă Abrudan. Nota 8

Abrudan – un meci mare al clujeanului, în condițiile în care el a fost desemnat să ducă greul apărării. Nota 9

Sepsi – a jucat în centru, nu pe stânga unde e locul lui. S-a bătut cât a putut cu Mista și Raul Garcia, fără nici un fel de complex. Nota 9

  1. Rus – a jucat pe un post inedit pentru el, fundaș stânga, dar s-a străduit din răsputeri să nu dezamăgească. Fizicul nu l-a ajutat la multe dintre duelurile aeriene, dar a compensat la câteva deposedări. Nota 8

Ragipovic – sârbul titularizat pentru prima dată de Sabău a rezistat doar în prima repriză. Are calități destule, e bine înfipt în ghete, dar încă nu ne-a convins. A coborât bine în apărare și a avut câteva acțiuni interesante. Nota 8

Nalați – a fost mintea limpede de la mijlocul terenului. A pus mingea jos cât a putut, fără frică de numele adversarilor. S-a luat chiar la harță cu Maniche, dovedind că nu mai are complexe. Nota 8,5

Coroian – căpitanul nu prea și-a găsit locul nici în acest meci. Căldura mare l-a sufocat, dar cât a rezistat și-a strâns colegii în jurul lui. Nota 8

Dobre – cu Maxi Rodriguez în fața ta e normal să ți se înmoaie genunchii. Oricum, mai bătăios decât în meciurile trecute. Nota 8

Tilincă – „șoricelul”, așa cum l-a numit antrenorul spaniolilor, a fost greu de stăpânit în acest meci. Brazilianul Eller și columbianul Perea îl vor ține minte. Nota 9

Zaharia – a marcat golul care a alungat definitiv teama în fața spaniolilor și s-a bătut cu destul succes în fața apărării madrilene. Nota 9

Câju – a intrat curajos și a avut câteva acțiuni bune. Un pic prea fragil și sensibil. Nota 8,5

Damian – când n-a mai putut sârbul a intrat Damian și a muncit pentru fiecare glie de pe dreapta. Nota 8,5

Dumitra a jucat doar în prelungiri

Atletico în tur: Franco, Seitaridis, Perea, Eller, Lopez, M. Rodriguez, Maniche, Luccin, M. Petrov, Mista, R. Garcia. Au mai intrat: Jurado, Braulio, Costinha. 

Au arbitrat: N. Rizzoli, R. Faveranni și G. Pugiotto, toți din Italia.

 

Ne-am scos singuri în retur. Atletico fluierată

După o săptămână, Gloria a pierdut cu 1-0 la Madrid și a ratat calificarea în Cupa UEFA. Sportul bistrițean scria că echipa a  avut o evoluție jenantă în prima repriză, repriză în care aproape că și-a băgat singură mingea în poartă. Ioan Ovidiu Sabău a fost neinspirat în tactica aleasă, iar jucătorii lui au fost prea speriați.

Gloria a jucat la Madrid exact cum nu trebuia să joace. Cu fundul în poartă de la început, făcându-și iluzii că o să reziste așa în fața unui adversar ca Atletico. Sabău a ales o așezare complet neinspirată, din cauza căreia echipa bistrițeană a artătat jalnic, uneori chiar penibil în prima repriză. Cu Sepsi scos de pe stânga și așezat în fața apărării, cu Coroian la mijloc și doar cu Tilincă izolat în atac, Gloria și-a trădat intențiile defensive din primul minut. Atletico a simțit repede slăbiciunile bistrițene și s-a năpustit spre poarta tânărului Tătărușanu, preferat surprinzător în fața lui Albuț. 

Și golul a venit în minutul 10, pe fondul unui lanț de erori ale jucătorilor noștri. Dobre n-a coborât cu Maxi Rodriguez pe dreapta, acesta a centrat în careu și Toma a respins din alunecare. Mingea s-a îndreptat spre corner, M. Rus a vrut s-o degajeze în teren, dar a lovit-o prost și s-a dus în centrul careului de unde Forlan, nestingherit de Frăsinescu, a trimis-o în poartă. Un gol jenant, având la origine doi jucători, Dobre și Rus, care alături de Sepsi, la fel de aerian, n-au motive să-și mai aducă aminte vreodată că au jucat pe Calderon. După gol, iureșul madrilen a continuat, gafele bistrițene s-au înmulțit și doar superficialitatea unora dinstre spanioli și norocul lui Tătărușanu au făcut ca scorul să rămână 1-0. ”, apare scris în cronica din Sportul bistrițean

Astfel, cu  Atletico de speriat în prima repriză, dar de bătut în cea de-a doua și fluierată pe final, Gloria a ratat o calificare la care nici nu s-a gândit că i-ar putea fi atât de aproape.

Gloria Bistrița, echipa din retur: Tătărușanu – Frăsinescu, Abrudan, Toma, Rus – Dobre, Coroian, Nalați, Costea, Sepsi – Tilincă

 

ATLETICO MADRID  (ECHIPA DIN RETUR):

Leo Franco – 4 selecții în „naționala” Argentinei, în lot la CM 2006

Giourkas Seitaridis – 72 selecții pentru Grecia, campion european

Pablo Ibanez – 23 selecții pentru Spania, în lot la CM 2006

Luis Perea – 72 de selecții pentru Columbia, trei turnee finale

Mariano Pernia – 11 selecții pentru Spania, în lot la CM 2006

Peter Luccin* – francez, 239 de meciuri în La Liga

Maxi Rodríguez – 57 selecții pentru Argentina, vicecampion mondial

Maniche – 53 selecții pentru Portugalia, vicecampion european

Manuel Jurado* – spaniol, 126 meciuri în La Liga, Europa League în 2001

Diego Forlan – 112 meciuri pentru Uruguay, 7 turnee finale, semifinală CM în 2010

Kun Aguero – 80 de selecții pentru Argentina, vicecampion mondial

* Luccin și Jurado sunt sigurii fotbaliști care n-au evoluat la nivel de naționale

 

Horoba: „I-am ținut încordați până în ultima secundă”

Ioan Horoba, vicepreședintele clubului bistrițean în acea vremea, a avut un interviu în Sportul bistritean după meciul retur

Domnule Horoba, de ce n-am putut juca și în prima repriză ca în cea de-a doua?

Pentru că nu ne putem dezbăra de atitudinea asta a noastră, românească, de teamă, de complex în fața unui adversar cu nume. Au fost două perioade distincte. Una în care ne-au dominat și au simțit că ne este frică de ei și alta în care am jucat de la egal la egal.

Ați avut un optimism exagerat înaintea jocului, spunând că ne vom califica sută la sută…

N-am exagerat prea tare. Ați văzut și dumneavoastră că noi am dat două goluri muncite, frumoase și ei au marcat două goluri pe greșeli personale. Aproape că ne-am băgat-o noi în poartă. La Madrid, n-au fost în stare să centreze o dată în fața porții și le-am centrat-o noi în 6 metri…

Ați crezut în calificare până în ultimul minut sau v-ați temut să nu ne umilească în partea secundă?

Eu am crezut până în ultima secundă că ne vom califica. Oricum mă bucur că i-am ținut încordați până la final și că am văzut o echipă de acest nivel care trăgea de timp prin copiii de mingi. Cu tot handicapul legat de bugete, de condiții, de civilizație, eu zic că am avut o comportare onorabilă pe ansamblu.

Primarul Vasile Moldovan, alături de Gloria

Din delegația ce a însoțit echipa la Madrid a făcut parte și primarul Vasile Moldovan. Edilul șef al orașului a rămas uimit de tot ce înseamnă Atletico, declarându-ne că „acest club e de fapt o industrie”. „Am ieșit cu capul sus din ambele confruntări. Sigur, am fost aproape de calificare și poate am făcut greșeli. Dar cu toții avem de învățat din asta”. Primarul a recunoscut că Gloria a făcut mare publicitate Bistriței și a spus că trebuie ajutată mai mult. „Sper să înțeleagă și consilierii locali lucrul ăsta”, a mai adăugat Vasile Moldovan. El a fost invitat, alături de vicepreședinții Vasile Bar și Heinrich Schorsch la dineul organizat de șefii lui Atletico înaintea meciului și a urmărit meciul din tribuna oficială, de lângă președintele grupării madrilene Enrique Cerezo.

 

 | 1.518 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

  1. Da’ ce va pasa, mai, fratilor, de perormanta asta, va bucurati, sunteti mandri, dar de recuperat brandul Gloria Bistrita nu s einghesuie nimeni, ati preferat sa faceti o struto camila cu nume asemanator.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *