Groparul Gloriei! Un editorial de Augustin Danci

 

 

Ce e mai umilitor, să îți dea cineva un picior în fund sau să te huiduie proprii spectatori meci de meci la Bistrița? De ura mulțimii nu scapi niciodată și un război cu presa n-a câștigat încă nimeni, până acum. Da, e nasol să îți dea un șut în fund antrenorul echipei la care ești ofițer de presă, dar parcă e mai confortabil când te apără o armată de jurnaliști și câteva mii de bistrițeni.

Nae Manea, după tot ce s-a întâmplat și după reacțiile sale, îți stârnește sentimente contradictorii. Pe de-o parte, ți-a fost milă de el, un fel de haină de vreme rea pentru Gloria, un fel de pelerină de firmă, super scumpă, care te-a apărat în vremurile grele, în vremurile căcăcioase. 

Pe de altă parte, când îl vezi cum răcnește, când îi vezi comportamentul filmat și dat pe toate televiziunile naționale, te încearcă o senzație amară, care parcă te teleportează în peșteri. Poate așa răcnea și omul primitiv și poate "ușcheala"e dinainte de omul modern.

Antrenorii vin și pleacă, asta e soarta lor, sunt schimbați pentru mai puțin de atât. Dar poate au unii dreptate, poate Manea nu e antrenor. Poate el e omul superior nouă, un fel de mântuitor al fotbalului, care vrea să ne salveze chiar dacă noi nu-l vrem. Când toți ziariștii din Bistrița și mulți din presa națională îi spun c-ar trebui să plece, când nucleul dur al spectatorilor îi cere demisia, când echipa e praf, varză, harcea-parcea, Nae Manea se vrea în continuare la echipă și ne promite că face minuni. E umilitor pentru el, fost mare jucător și antrenor ce se vrea cu prestanță. E ca un soț pe care nu-l mai vrea nevasta și el se agață de ea ca un cățeluș, iritând-o și mai tare.

Are de luat vreo 200 000 de euro de la echipă, îi merită, a lucrat pentru ei, e normal să și-i ia. Și îl cred și că vrea binele Gloriei și că e coleric și poate și că și-a cerut scuze pe bune. Dar, paradoxal, se face că tocmai Nae Manea e factorul disturbator la Gloria și, dacă mai continuă, îi pune cruce.

Nu e Manea singurul vinovat pentru situația actuală, dar plecarea sa de la echipă ar calma spiritele, ar opri tensiunile legate de jucători pe interese. Plecarea lui Manea ar fi ca un Bengay după o lovitură dură. La tendon, dacă vreți. Nu te vindecă, dar te face să uiți durerea o vreme.

Augustin Danci

 

 | 883 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *