Gloria de-a lungul anilor! Un material de Constantin Sănduță!

De curând, fondul de jucători ai ACF Gloria 1922, împreună cu aceeași conducere tehnică și cu un alt președinte, au abandonat vechiul club și au fost reuniți într-o nouă entitate „Gloria Progresul Bistrița”. Prima etapă din Liga a 3-a, în care noua entitate s-a înscris, a debutat cu o victorie pe teren propriu, în fața unei demult trecute rivale – Unirea Dej. Să fie într-un ceas bun!

         Câteva aduceri aminte, asupra drumului parcurs până astăzi, sunt  marcate de momente memorabile.

·                   Iulie 1922– ia ființă Clubul Sportiv Gloria care reunește cei mai buni fotbaliști din localitate, aparținând formațiilor: Clubul meseriașilor, Clubul armatei (Rapid) din garnizoana Bistrița, Clubul Barcohba (al evreilor), BTV (clubul sașilor).

Prima conducere avea în componență pe dr.Simion Sbârcea (notar) ca președinte, Teofil Moldovan (funcționar de bancă) – secretar, dr. Leon Bîrsan (medic), Vasile Ambroș (frizer), Dumitru Hara (meseriaș) – membri  ș.a.

Primul lot de jucători: Szoloși Imre, Emil Lang, Ioan Pintea, Teofil Moldovan, Zeno Podoabă, Ludovic Miclea, Willi Neudorfer, frații Csegezi, Koloszi Bela, Koloszi Imre, Picu Silași.

La două luni de zile după întemeiere, are loc primul joc (amical) cu binecunoscuta formație a timpului Kadima Tg.Mureș. Rezultat 1-1.

Ziarul local „Gazeta Bistriței” insera: „Bistrițenii se pot mândri cu tânăra echipă căreia îi dorim succes și în viitor.”

* 1937 – se produce o fuziune pentru un scurt timp cu Ceramica Bistrița (condusă de dr.Corneliu Mureșan și patronată de F-ca de teracotă a ing.Bis.) Va activa, cu rezultate modeste în div.B, retrogradând la puțină vreme. Insuccesul va produce descumpănire din care se va „naște” Clubul Sportiv Bistrița (CSB) care nu va ființa multă vreme (războiul, mobilizarea, cedarea Ardealului)

·        Aprilie 1945 – fotbalul bistrițean își concentrează elita în Clubul Sportiv Sindical, devenit în 1949 Asociația Sportivă Progresul.

·        1952 – se produce fuziunea Progresul cu Armata, sub numele de Progresul. La doi ani, semnalăm prima echipă de după 1945 care are valoare de div.B, dar care ratează consacrarea.

·        1958 – se revine la denumirea Gloria.

·        Iulie 1973 – se naște, prin ordin al președintelui CNEFS, C.S.Gloria (club polisportiv în nomenclatura proprie a CNEFS).

·        Octombrie 1986 – C.S. Gloria se divide în C.S.Municipal și F.C-Gloria (numai fotbal!)

După acest moment, performanțele devin de valoare națională și internațională.

* 2000 – Din FC Gloria se desprinde ACF Gloria 1922. Și iată-ne în fața C.S.Gloria – Progresul.

 

 

 

 

 | 1.196 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *