Gabi Balint, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud!

Gavril Pele Balint este propunerea de pe masa consilierilor pentru titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. Decizia va fi luată în ședința Consiliului Județean din 25 noiembrie iar festivitatea de decernare a acestei distincții va avea loc în 16 decembrie. Propunerea a fost făcută de publicația noastră, sportulbistritean.ro, și are toate șansele să fie aplicată, cu atât mai mult cu cât numele lui Balint este singurul nominalizat în acest an din domeniul sportului.

Gabi Balint este și cetățean de onoare al Municipiului Bistrița, din anul 2007, însă, surprinzător, nu este onorat cu această distincție în orașul său natal, Sîngeorz Băi.

Această distincție se oferă  personalităţilor vieţii publice, politice, economice, sociale, culturale sau sportive, persoanelor născute sau domiciliate în judeţul Bistrița-Năsăud, precum şi personalităţilor române sau străine care, prin activitatea lor, au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea şi creşterea prestigiului judeţului la nivel naţional sau international.

Gavril Pele Balint s-a născut la Sîngeorz Băi în 3 ianuarie 1963 și până astăzi a participat la aproape toate marile succese ale fotbalului românesc din ultimii 40 de ani.

Cu Gloria Bistrița a jucat o semifinală de Cupa României, performanță remarcabilă pentru o echipă ce atunci evolua în Divizia B. Cu Steaua, a câștigat 5 titluri de campion și 3 cupe ale României, plus Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei. În total, a jucat 266 de meciuri în Liga 1 și a marcat 70 de goluri. A fost golgeterul României în sezonul 89/90, cu 19 goluri marcate. În 1990 s-a transferat în Spania, la Real Burgos, unde a marcat 28 de goluri în cele 3 sezoane jucate în prima ligă iberică.

La echipa națională, are 34 de meciuri de meciuri jucate și 14 goluri marcate, incluzând aici și o participare la Campionatul Mondial din 1990. Nu mai socotim alte zeci de meciuri în naționalele de tineret și juniori.

Ca antrenor principal, a pregătit naționala Republicii Moldova, dar și echipe importante din prima ligă a României, cum ar fi Sportul Studențesc, Poli Timișoara, Universitatea Craiova sau Sheriff Tiraspol, campioana Moldovei. Ca secund, a antrenat naționala României în perioada generației de aur, cu calificări la europene și mondiale. A fost antrenor secund în Turcia, la Galatasaray, cu care a câștigat Cupa Turciei.

 

 | 1.206 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *