Fotbalul Paralel – Avancronica de sfert, cu Mihai Oprea

Într-o lume dominată de politică și fotbalul autohton prețios ca maiestuoasa talangă de la Ză Catedrală, trecem în niște dimensiuni, țări sau state diferite, sau paralele, dacă vreți,  adică ale fotbalului adevărăciune.

Acum că am lăsat optimile de la Campionatul Mondial de fotbal în urmă, ne paște primejdia de a nu mai vedea meciuri incredibil de slabe pentru o perioadă destul de lungă de timp, adică până în 21 iulie, când începe Liga 1 românească. Pentru că vin sferturile și musai să îmi mărturisesc încântarea, stare asemănătoare cu ziua mea sau Crăciunul, că tot e aproape.

Când eram mic și mă uitam la fotbal încercam să nu țin cu nimeni, ca să nu mă enervez când pierde favorita. Acum, 15-20 de ani, sute de nervi și beri mai tarziu, cu un bilanț de 0 pariuri câștigate din 0 jucate, relativ asemănător cu bilanțul pronosticurilor, am ajuns la performanța în care mă mulțumește oricine câștigă meciurile de azi. Pentru că avem atâta calitate în loturile echipelor de nici n-are rost să povestim. Hai să zicem doar că dacă s-ar face inspecția calității la aceste 4 echipe, în condițiile în care controlorii sunt puși pe încasat că trebuie bani la buget, nu s-ar găsi să bage de vină nici măcar pentru un avertisment cinstit. Atâta îs de buni tăți.

Dar să nu mai lustruim lampa că nu iese duhul și, cu entuziasmul iepurilor din cursele de câini, să discutăm șansele celor 4 echipe la semifinale.

Sferturi de finală

Ora 17.00 Franța – Uruguay, Novgorod

Franța cred că este cea mai entuziasmantă echipă din turneu, probabil după Rusia, iar meciul cu Argentina a fost poate unul din cele mai bune de la turneele finale de până acum, probabil după Rusia – Spania. Iar Uruguay a scos Portugalia lui Ronaldo, cu emoții, într-un meci mai strâns ca șireturile strânse bine.

Deci francezii au acum de-a face cu o echipă mai închegată și pătimașă decât în optimi, care a primit un singur gol în 4 meciuri, toate victorii, și suntem tare curioși dacă se vor comporta la fel. Adică practicând un fotbal spectaculos, plăcut ochiului, care să facă lumea să exulte și să îl dea ca transferat pe Mbappe la Real. Că așa se întămplă după fiecare meci bun al unui jucător bun, nu contează de nume sau situație.

Ambele echipe au niște atacanți extrem de talentați și tot timpul aștepți ceva trăznăi de la ei, fix cum se aștepta Mătușa Mărioara și celelalte neamuri ale lui Nică din Amintiri din Copilărie. Ba că dau un bombeu din ăla de se supără portarul advers, ia balonul și merge acasă, că au zis de la început că „fără bombee”, ba că o dau la „paiangăn”, ba craci, ba simulează sau se bagă adversarul în dinții lor și câte și mai câte.

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud de din astea îmi și vine să iau lobda și să mă duc la un fotbal, ca pe vremuri în spatele blocului printre mașini, să fiu Mbappe sau Cavani și să o bag în ațe / între pietre cum bagă bunica andrelele în ghemotoc la croșetat. Cu poftă să facă niște tineri fericiți.

Câțiva tineri nu vor fi foarte fericiți, totuși, pentru că tânărul cu plete de abanos, Cavani, varianta masculină de la Albă ca Zăpada, e foarte posibil să nu fie foarte fit la ora meciului, din cauza accidentării din meciul cu Portugalia. Două goluri, dar cu ce preț, măi dragă, zici că a mâncat otrăvit sau ceva…

Ca să concluzionăm până nu începe meciul, va fi un duel între niște bogați. Bogați în șmecherie și valoare. Ar trebui să ne ofere un super meci, la sfârșitul căruia francezii să treacă în semifinală pentru a 3-a oară în ultimele 4 turnee și să confirme sumele imense pariate pe ei de la început. Plus că mai vrem să vedem Franța în meciuri la mondiale pentru că Mbappe, un om întreg la cap de 19 ani, donează 17.000 euro, salariul lui pentru fiecare meci aici, către o fundație care susține sportul pentru copii cu dizabilități. Awwww…ce drăguuuuuț!!! Bravo tinere, dar nu mai îs tinerii cum erau odată…

Dacă Franța câștigă Campionatul Mondial, va fi avut cam cel mai tare traseu posibil la momentul actual. Am notat doar asta aici, de control. Să se știe.

Ora 21.00 – Brazilia – Belgia, Kazan

Acum că Leonardo DiCaprio a luat Oscarul, mai rămân Johnny Depp și Neymar.  Și cum primul e foarte concentrat pe muzică, Neymar luptă intens să câștige primul râvnitul trofeu. Are toate șansele, pentru că belgienii au în lot niște jucători care dau la cotoaie, nu se uită la bani. Witsel nu are numele ăsta din greșeală. Fellaini și Lukaku sunt alte 2 exponate ale sexului frumos și dur dar e puțin probabil, deși posibil, ca Lukaku și Neymar să se întâlnească pe teren după ce au bătut fin palma la începutul meciului.

Ce e mai probabil și chiar posibil e ca cei doi să dea gol. Sperăm să avem goluri, pentru că ambele echipe au capacități tehnice extraordinare și dau ca surdu-n clopot când prind ocazia. Neymar e în mare formă fotbalistică și actoricească, după cum am văzut în reușitul meci cu Mexic, fiind ajutat de Coutinho și ceilalți, iar De Bruyne, Hazard și Lukaku au iscusința să facă ceva eroic în orice moment. Apărările putem spune că nu sunt punctul forte, istoric vorbind, mai ales dacă ne amintim cum Belgia a reușit să ia două boabe de la japonezi, expozanții fotbalului cu curu-n poartă, curat și fără prostii. Pentru Brazilia nu e disponibil Casemiro, suspendat, ceea ce ar putea să facă niște probleme la mijlocul terenului și să dea spații belgienilor. Care preferă lemnul și spațiile mici, dar nu îi deranjează nici spațiile mari, să fugă iute și să dea gol pe contraatac, să fie bine să nu fie rău și să dea unul mai mult ca inamicul. Ca să câștige. Ceea ce și cred și sper că se va întâmpla. Merg pe mâna Belgiei tura asta, pentru că super echipă și pentru că vreau să câștige campionatul.

Meciul ăsta e unul din cele mai tari meciuri de la actuala ediție a mondialelor, dacă luăm în considerare numele jucătorilor și forma de moment, deci ne putem aștepta la orice (da de-or fi goluri da de-or fi goluri). În același timp ar putea fi și un joc de așteptare, la fel de frustrant ca așteptarea în sala de așteptare a trenurilor CFR, în care nimeni să nu dorească să facă o greșeală, pentru că cea mai mică eroare îți poate aduce furia controlorului și rămâi și suduit și acasă.

Nu ne rămâne decât să întrunim cvorumul necesar pentru a putea urmări partidele în liniște pe Terasa de Vară de la Casa EMA, unde este bere, este mici, este popcorn și sandvich toast. Când zic „mici” mă refer la beri, sunt și mai mici. Că altfel, nu ne-am mai uita la nici un meci și am trăzni niște mici de să ne fie rușine.

 | 2.682 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *