Fotbalul din toată România e susținut din bani publici! Vezi cum stau lucrurile în țară și la Gloria!

Majoritatea echipelor de fotbal din România trăiesc cu ajutorul banilor publici. Fie că activează în Liga 1sau în Liga a 4-a, cluburile primesc un ajutor substanțial de la stat, prin intermediul primăriilor. La Bistrița, de doi ani Primăria nu a mai virat niciun leu în conturile echipei de fotbal. Fără ajutor din partea Primăriei,  fotbalul bistrițean s-a dus la vale și din Liga 1 a ajuns în Liga a 3-a. Următorul pas, dacă primăria nu găsește o soluție de finanțare, este desființarea echipei.

Iată cum stă treaba în alte părți: 

Petrolul are cea mai mare sumă de la bugetul public. Numai pentru locul 3 în Liga I și Cupa României a primit două milioane de euro de la Primărie

Viitorul Constanța primește și ea bani de la Primărie, CHIAR DACÄ‚ patron este Gică Hagi și formația are mulți sponsori. Suma este de aproximativ 300 de mii de euro.

Săgeata Năvodari are patroni machidoni, însă și această echipă a fost ajutată de Primărie cu 500.000 de euro în sezonul trecut și urmează să primească și în acest sezon un buget important din partea primăriei.

ACS Poli Timișoara e susținută de Primărie cu aproximativ 1,2 milioane de euro pe an.

Pandurii e o echipă ajutată de companiile miniere de stat din bazinul Olteniei și Primărie și are utilitățile gratuite la stadion.

La Giurgiu și Galați, toate cheltuielile legate de întreținerea bazelor sportive și alte servicii locale – masă, refacere – sunt susținute pe bani publici.

Concordia Chiajna  e susținută de Primărie cu un milion de euro pe an

Echipa de fotbal a Iașiului, din 2004 până în prezent, s-a aflat permanent sub controlul Consiliului Local Iași, care a deținut la un moment dat chiar și 99,8 la sută din acțiunile clubului. În noiembrie 2010, societatea a intrat în insolvență, cu datorii oficiale de 14,8 milioane de lei, și nici n-a mai primit licențierea pentru Liga a II-a, unde tocmai retrogradase. Șefii Primăriei Iași au apelat la crearea unei echipe noi, care să fie scutită de moștenirea datoriilor. Așa a apărut Clubul Sportiv Municipal Studențesc (CSMS) Iași, care a urcat din nou în Liga I, la sfârșitul anului 2012.
Prin bugetul Primăriei Iași pe 2013, echipa de fotbal a orașului a primit încă un milion de euro. Restul bugetului, estimat, potrivit unor surse, la 2,5 milioane de euro, este format din sponsorizări venite fie din partea societăților din subordinea Primăriei Iași, fie a unor investitori locali din mediul privat.

La Târgu Mureș,  Primăria trimite către sport 10 la sută din bugetul local. În ultimii 4 ani, s-au alocat către sport peste 15 milioane de euro. La fotbal, ASA Târgu Mureș a primit 260 de miliarde de lei vechi în trei ani (2011 – 2013). ASA a luat de la Primărie în jur de 100 de miliarde vechi an de an și a reușit să promoveze anul acesta în prima ligă.

Și în ligile inferioare e la fel

În Liga a treia, unde Gloria joacă în acest an, situația e la fel. În seria a 5-a, de pildă, Arieșul Turda are un contract de asociere cu primăria în valoare de un million de lei pe an, iar Unirea Dej primește 200.000 de lei pe an. La Avântul Reghin și CSM Sighet, în consiliul de administrație al echipelor de fotbal se regăsesc consilieri locali, iar primăriile pompează an de an bani către fotbal. Și în Liga a 4-a se procedează la fel. Banii din sponsorizări sunt foarte puțini și nu acoperă arbitrajele și deplasările. La Lechința, Livezile, Budac, Prundu Bârgăului, sau Leșu nu poate exista fotbal fără aportul banilor publici.

La Bistrița nu se vrea sau nu se poate? 

Gloria a primit până în 2012 câte 20 de miliarde vechi de la Primărie. Începând cu 2013 s-a oprit finanțarea echipei de fotbal, invocându-se tot felul de argumente, în ciuda voturilor pentru din Consiliul Local. În bugetul pe 2014 s-a reținut aceeași sumă pentru echipa de fotbal, dar situația juridică a clubului aflat în insolvență a fost cauza pentru care banii se află încă tot în conturile primăriei.

Sfătuiți de oamenii primarului, conducătorii Gloriei au înființat altă structură sportivă, prin divizare din vechea Glorie, însă există voci în primărie care spun că și așa îi va fi greu echipei de fotbal să primească acești bani. ”Am depus zilele trecute o cerere de finanțare pentru sezonul care începe săptămâna viitoare. Nu știu ce va urma. Încercăm să ne descurcăm cum putem în primele etape, dar dacă nu vom primi sprijin din partea primăriei, vom îngropa definitiv această echipă”, spune noul președinte, Cristian Stanciu.

sportulbistritean.ro

 | 2.613 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *