Fotbalul ca o comedie! Un editorial de Costin Stucan, în Pro Sport, despre circul lui Manea!

 

O discuție de câteva minute cu Nicolae Manea, zis și Nae, îți este de ajuns pentru a realiza că Teatrul de Comedie a pierdut un actor talentat. Fost jucător în anii ’70 la echipa persecutată de Securitate, adică Rapid, Manea a avut întotdeauna fler și replică. Colegii săi de vestiar povestesc și acum, amuzați, cum dizidentul avea pe ușa din dormitor o poză uriașă cu Ceaușescu. “Las-o că e bună dacă vine Miliția!”, venea, invariabil, justificarea.

Acum vreo 10 ani, Evenimentul Zilei publica poze cu Manea și cu meditatoarea fiului său, aflați în tandrețuri într-o mașină. “Incredibil, ce seamănă ăsta cu mine!”, a fost replica dezarmantă a antrenorului la întrebările firești ale soției. Posesor de zâmbet șmecheresc, cu un ușor defect de vorbire, un “s” pronunțat care”‘i dă un aer simpatic, Manea n-a avut lipici doar la femei, ci și la ziariști care, privindu-l ca pe o sursă de amuzament, l-au menajat în dese rânduri. Așa se explică de ce povestea cum că Manea juca table cu magazinerul de la Ceahlăul în timpul antrenamentelor, spre disperarea lui Pinalti, n-a trecut niciodată din folclorul jurnaliștilor în paginile ziarelor.

În ultimul an, actorul care n-a fost să fie s-a transformat, brusc, într-o bestie. A aruncat cu targa după un arbitru la meciul Gloria – Pandurii (1-3), iar, duminică, după 0-5 cu CFR, l-a croit pe ofițerul de presă al clubului care-l chema să vorbească pentru Digi, apoi l-a amenințat cu o ruptură de tendoane pe jurnalistul Adrian Linca. Mulți, inclusiv comicul Nae, spun că de vină e tensiunea de a antrena o echipă neplătită de aproape un an. Dar, pe de altă parte, UEFA susține că, la meciul cu targa, s-a pariat suspect de mult pe victoria celor de Pandurii la două goluri diferență. Apoi, în discuția care a dus la amenințarea cu tendoanele, jurnalistul Adrian Linca l-a întrebat, curajos, pe Manea de ce l-a folosit în bandă pe Kanon, cel mai bun fundaș central de la Gloria, iar consecința au fost cele 5 goluri pe zonă centrală încasate de la CFR.

În culisele Ligii 1 se știe că un antrenor care vrea să primească multe goluri într”‘un meci își folosește fundașii pe alte posturi, bulversându-i. Tot în această lume obscură, relația de prietenie dintre Pădureanu și șefii de la CFR este de notorietate. Categoric, cele două enunțuri de mai sus nu dovedesc că Bistrița – CFR 0-5 a fost blat, dar vă invit să priviți din nou imaginile cu Manea nervos și vă garantez că o să zăriți tot timpul în colțul gurii același zâmbet șmecheresc. Este incredibil cât de bine seamănă furiosul din imagini cu Nae Manea, actorul de comedie irosit.

Costin Stucan – prosport.ro

 | 1.048 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *