Foști și viitori președinți

Foști și viitori președinți

Mi-a fost dat să fiu ocazional în apropierea fostului președinte FIFA, Joao Havelange în 1985, în RDG, cu ocazia grandioasei manifestări sportive de masă desfășurată la Leipzig. În deschidere, meciul de fotbal RDG ”“ URSS (0”“2). Lume multă, interes de excepție, un meci ”“ spectacol cu multe elemente de atletică pentru că ambițiile erau vechi”¦

La final, întrebat de ziariști ce părere are de echipele combatante, răspunsul președintelui FIFA în exercițiu a fost scurt: „ nu sunt prea multe comentarii de făcut, doar ați văzut și dvs. s-au întrecut două echipe prietene”¦.”

Recent ex-președintele Joao Havelange, aflat la vârsta senectuții (92 ani) declară în jurnalul Folha de Sao Paulo că la Campionatele Mondiale din 1966 (Anglia) și 1974 (Germania) „lucrurile” au fost manipulate în profitul țărilor organizatoare. Președintele FIFA în exercițiu era englezul Stanley Rous. La ediția din Anglia, Brazilia prezenta aceeași echipă din 1962 când a fost campioană mondială (ca de altfel și în 1958). Trei arbitri și șase asistenți au condus meciurile „cariocas” cu echipele Portugaliei, Ungariei și Bulgariei. Șapte arbitri erau englezi și doi germani. Ideea era eliminarea Braziliei.

Reprezentativa Germaniei a înfruntat Uruguay cu arbitri englezi. Argentina contra Angliei, arbitri germani. Ca un „hazard” finala s-a jucat între Anglia (țară organizatoare) și Germania. Istoria se va repeta în 1974. Diferă țara organizatoare”¦

După preluarea președenției FIFA în 1974 Havelange ne asigură că greșelile au fost insignifiante în derularea turneelor finale ale CM.

Despre Michel Platini are o părere excelentă: inteligent și dispus să producă îmbunătățiri serioase. „va fi viitorul președinte al FIFA!” mai declară J. Havelange. Actualul președinte al UEFA mizează pe președenția UE, a Franței și a lui Sarkozy spre a face schimbări pozitive în fotbalul european, încurajând tineretul și țările din Est.

„Le petit truc en plus”¦”

 | 160 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On