Fondiștii bistrițeni, la Piatra Fântânele ca acasă

– în absența condițiilor pentru schi alpin, doar fondiștii pot să-și folosească schiurile la Piatra Fântânele. Pentru sportivii Rodicăi Drăguș, cabana LPS și traseele din jur înseamnă „acasă” vreme de 3 luni pe an

Aproape trei luni pe an petrec schiorii bistrițeni în creierii munților, la Piatra Fântânele. Profită în această perioadă din plin de iarnă și de zăpadă, pregătindu-se pentru competițiile naționale. „Venim aici din luna decembrie și stăm 2-3 luni de zile cât ține sezonul” spune Ștefan Berbecariu, unul dintre antrenorii de schi. Schiorii sunt cazați la cabana Liceului cu Porgram Sportiv și se pregătesc împreună cu antre-norii Rodica Drăguș, Viorel Popandron, Maria Ilie, Mihai Fiscutean și Ștefan Berbeca-riu. Sunt conectați aproape non-stop la acest fenomen, chiar și la televizor urmăresc numai concursuri și emisiuni de profil. După cum era și firesc, fetele visează să ajun-gă ca Mihaela Purdea. Într-un peisaj alb, de poveste, în locul unde mercurul termometrului coboară ziua mult sub minus 10 grade Celsius, sportivii
stau câteva ore pe schiuri, zilnic.

Vremea le-a dat bătăi de cap antrenorilor, în pregă-tirea schiorilor. Astfel, din ca-uza temperaturilor prea scă-zute și a vântului care sufla cu putere la Tihuța, sportivii au fost nevoiți să renunțe la bia-tlon și să participe doar la întreceri de schi fond.

În toiul
competițiilor

Pe lângă pregătirea din fiecare zi, schiorii Liceului cu Program Sportiv participă la diverse competiții. Una dintre acestea a avut loc la Haghita-Băi. La Cupa Har-ghitei la biatlon, cea mai bună performanță au fost realizată de Ionuț Păvălean, o mare speranță a schiului bistrițean, care a obținut o medalie de aur. Dumitru Moișan a obți-nut un loc III, iar Paul Drăguș s-a clasat pe locul V. De asemenea, la Piatra Fântânele s-a organizat și un concurs la care au participat schiori din Bistrița, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Tureac și Unirea, sportivii legitimați la LPS-CSM. S-au remarcat, în cadrul concursului, Dumitru Moișan, Marian Bura, Teodor Minta, Mihai Cupșa, Paul Drăguș, Ionuț Păvălean, Alin Cioancă, Andreea Trișcă, Laura Bruj, Ionela Nemeș, Daniela Capătă, Marius Tălpaș, Raul Ilie.

Copii de
perspectivă, zăpadă puțină

Nici de zăpadă nu au prea avut parte sportivii bis-trițeni, până acum. „Cu toate că nu am avut prea multă zăpadă, noi am încercat să ne pregătim cât mai bine. Mai rău a fost pentru începători, că nu am reușit să punem copiii pe schiuri, ca să îi putem învăța. Sperăm că de acum încolo să mai avem puțină zăpadă, să ne putem îndeplini obiectivele, cât mai multe medalii și rezultate cât mai bune” spune Rodica Drăguș, adăugând că la secția de schi pe care o antrenează sunt mai mulți copii cu reale perspective. „Avem copii foarte talentați, cu perspective pentru Zilele Olimpice din 2013, care se vor ține în România, pentru cei născuți în 1995-1996. Căutăm în continuare talente noi, copii de perspectivă” a declarat Drăguș.

 | 813 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On