Final – Trist dar Onorabil, ba chiar încurajator! Mircea Seleușan despre România – Cehia 2-3 la Fed Cup

Duminică  cred că s-a depășit și recordul sălii. Au fost peste 7500 de spectatori. Nici la masa presei nu mai erau locuri. Pe culoarele de la etaj, dintre scaune se trecea cu greu. După scorul „promisiunilor” – 1:1!- de sâmbătă, totul era posibil iar speranțele noastre depășiseră în înălțime și Cetățuia Clujului!

La ora aceasta se cunosc scorurile și detaliile oficiale ale meciurilor. Nu am să le mai reiau. Nu vreau să vă plictisesc. Voi prezenta doar acele aspecte ce nu au trecut „sticla” televizorului. De cele mai multe ori, elementele acestea de detaliu, aparent nesemnificative și nebăgate în seamă, determină deciziile și acțiunile hotărâtoare ce schimbă, sau au schimbat soarta jocului.

Meciul 1 – al Simonei Halep cu Petra Kvitova nu a fost nici pe departe o revedere de „curtoazie”. Deși, la întâlnirile directe conducea cu 2:0, jucătoarea noastră, ea a avut totuși de luptat serios cu vajnica adversară de pe Vistula. Dacă setul I i-a aparținut clar Simonei – 6-4, după 44 de minute de joc, setul II /break Simona în primul ghem!/ a trezit ambiția și revolta Petrei: aceasta a reușit în 26 de minute să întoarcă scorul în favoarea ei: 3:4!

Mai mult, ghemul următor – Simona dând semne de ușoară oboseală – i-a făcut break și a ajuns la 3:5! Oricât a încercat, jucătoarea noastră nu a mai putut întoarce rezultatul și setul s-a terminat 3:6 în favoarea Petrei Kvitova, după numai 39 de minute. A fost nevoie de setul III, decisiv, o luptă aprigă, cu schimburi intense, foarte rapide / viteza mingilor, medie, de peste 130 km/h, schimbul efectiv petrecându-se între 3-8 secunde – infernal!/ Ritmul acesta, determinat, în crescendo, de Simona și susținut incredibil – spre deliciul publicului – până în ghemul 7 , adică 21 de minute! (Kvitova nu mai putea alerga, i se muiase mâna și de abia răsundea la lovituri),  au adus scorul la 4:3 în favoarea marii noastre campioane.

Firesc, s-a întâmplat apoi break-ul din ghemul 8 -după un „lob Halep”, de trecut în istorie! – 5:3-Simona! care a și încheiat pe urmă en fanfare meciul: 6:3.( 6-4;3-6;6-3!, după 2 ore și 9 minute)→ROMÂNIA – CEHIA 2-1!Uralele publicului, tobe, vuvuzele, trompete, strigăte repetate de „Hai SIMONA!”, „Hai ROMÂNIA!” – o erupție de vulcan, mult prea mult timp redus la tăcere! De nedescris.

Doamne câtă nevoie are publicul și, de fapt noi toți, de BUCURIE și de ÎMPLINIRI ADEVÄ‚RATE! Acesta este marele merit al SPORTULUI! De aceea vine lumea la meci și asemenea momente ar trebui să se întâmple cât mai des. Este cel mai bun algocalmin pentru marasmul cotidian pe care, volens-nolens îl trăim de atâta timp. Din acest considerent spun și insist că sportivii, antrenorii, cei din echipele lor tehnice NU trebuie niciodată BLAMAȚI! Din contră, trebuie să-i prețuim și să-i încurajăm și atunci, ei la rândul lor, ne vor oferi aceste clipe de fericire, inefabile și cu adevărat tămăduitoare! Este ceea ce Monica Niculescu, în prima zi și Simona Halep, duminică au dăruit cu prisosință! VÄ‚ MULȚUMIM FETELOR!

Meciul 2 al Monicăi Niculescu cu Pliskova ne-a prezentat un cu totul alt film. O altă față a sportivei noastre. Cu certitudine obosită. Să nu uităm că venea din turnee grele, că Petra Kvitova o „terminase” sâmbătă. Să nu mă înțelegeți greșit. Nu-i iau neapărat apărarea, dar adevărul trebuie respectat. O minge care-ți vine cu peste 120-135 km/h trebuie să o amortizezi din antebraț, în prima fază și pe urmă să o redirecționezi, inteligent, peste fileu. Hai cu una, două, e bine. Dar când sunt sute? Și la intervale de câteva secunde, una după alta, de zici că-i mitralieră?!

Nota  bene – nu stai pe loc ci alergi după ele! Nu i-a intrat serviciul, după cum a afirmat și la conferința de presă. Eu aș spune că a avut ezitări, o oarecare temere de Karolina. Aceasta e în creștere de formă și estimez că va mai produce multe surprize în acest sezon, veți vedea. Să dăm cezarului ce-i al cezarului: Karolina Pliskova este eroina confruntării cu Cehia: 3 prezențe = 3 victorii! Petr Cala a mutat norocos, făcând din Karolina vioara întâi a echipei și a câștigat! Monica Niculescu a pierdut partida în mai puțin de două ore și jumătate (4-6;6-4 și 3-6). A avut momentul ei din finalul setului II, dar nu a avut forța, din păcate,  să-l continue. Scorul pe echipe a devenit →ROMÂNIA – CEHIA 2-2!

Și Simona și Monica erau realmente prea obosite. Nu mai puteau juca. Alina Tecșor, căpitanul nejucător al echipei noastre a fost obligată să meargă în confruntarea finală cu dublul ocazional: Raluca Olaru și Andreea Mitu. Nesudat. Prea puține momente de consonanță între cele două. Din nefericire, dincolo de fileu, Petr Cala, a riscat și a trimis-o în teren, în pofida oboselii evidente,  pe Karolina Pliskova în locul Denisei Allertova. E mai tânără. A jucat mulți  ani la dublu cu Strycova. Se cunosc bine. E un dublu sudat și percutant pe teren. S-a văzut cu ochiul liber după primele schimburi de mingi!

Pe când la noi, fetele „citeau” meciul, așteptându-se, sau invitându-se una pe alta. Au avut câteva sclipiri de orgoliu. Rezultatul final nu a fost decât o încheiere rapidă și firească: 6-2; 6-3, în favoarea cehoaicelor și scorul final )→ROMÂNIA – CEHIA 2-3!

Nu vă ascund dezamăgirea publicului, a noastră și cred a tuturor privitorilor. Am fost foarte, foarte aproape de o mare victorie.Să nu uităm însă că Cehia este deținătoarea cupei 2015! Ce este totuși încurajator? Simona a declarat că și-a revenit și că ea consideră că „de aici, de la Cluj începe pentru ea acest an competițional”.Doamne ajută! Monica Niculescu este într-un progres considerabil față de anul trecut. Să nu uităm că victoria împotriva Petrei Kvitova trage serios în balanță, fiind vorba de numărul 9 WTA! Până și Andreea Mitu a recunoscut că experiența unei asemenea competiții, la acest nivel, prima din activitatea sa competițională, i-a dat aripi și că „altfel va juca de aici înainte”. Așa să fie!

PUBLICUL, participantul nejucător, dar extrem de implicat în tot ce s-a întâmplat pe teren în acest două zile, e de toată lauda! Educat, de bun simț, fără fluierături și strigăte din preistorie. La final, câștigătoarele au fost aplaudate civilizat, iar echipa ROMÂNIEI care a muncit enorm pe teren, chestiune ce nu se poate truca sau mima, a fost aplaudată minute în șir la plecare. JOS PÄ‚LÄ‚RIA! Felicitări Fetelor noastre: SIMONA, MONICA, RALUCA și ANDREEA, Doamnei ALINA TECȘOR, căpitanul nejucător al echipei României  și meciuri ușoare în viitoarele confruntări! Aștept cu nerăbdare o nouă competiție în acest minunat oraș al studenției mele – CLUJ-NAPOCA!

Bistrița, 8 februarie 2016                                         

Mircea Seleușan-Bătrânu


 | 567 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *