Dar din dar se face rai! Stadion reînviat în Republica Moldova pe banii Consiliului Județean BN! (FOTO/VIDEO)

”În anii 90, când occidentul sprijinea comunitățile din BN, ne bucuram foarte mult. Astăzi e de datoria noastră să întoarcem acest ajutor pentru niște oameni care trăiesc mai rău decât noi și pentru care suntem datori să facem mai mult. ”

Asta este explicația lui Radu Moldovan, președintele CJ BN, care a avut inițiativa de a contribui, prin instituția pe care o conduce, la refacerea stadionului din Glodeni, o bază sportivă aflată în paragină acum un an și jumătate.

Bine, bine, dar de ce nu sprijină Consiliul Județean refacerea stadionului din Bistrița? Care tinde să devină și el o ruină – ar putea fi  întrebarea următoare de pe buzele tuturor bistrițenilor.

”Pentru că lucrurile sunt mult mai complicate la Bistrița, unde nu este rezolvată încă proprietatea stadionului. Și oricum, avem proiecte mult mai mari legate de sport în municipiul nostru.

Avem finanțare pentru o sală în Wonderland și proiectul unui stadion nou nouț tot acolo ”, zice același Moldovan, inițiatorul unor programe prin care aproape o jumătate de milion de euro din Consiliul Județean a ajuns în localitatea cu 8000 de locuitori, aflată la 30 de kilometri de graniță.

Și, poate, doar o vizită acolo ne poate convinge pe deplin că acei oameni au nevoie de ajutor. O sărăcie lucie îți iese în față încă dinainte de granița Stânca Costești, aflată la câțiva kilometri de Botoșani.

Drumuri proaste, clădiri dărăpănate, oameni cu haine ponosite, par desprinși din atmosfera României anilor 90. Marginalizată de mama Rusie și neacceptată încă în Europa civilizată, Republica Moldova a rămas captivă într-o viață amărâtă, bazată pe munca la câmp și pe comerțul de bazar.

Iar Glodeniul reprezintă perfect imaginea acestor locuri, o imagine alb- negru a unui oraș uitat de lume. Cu doar câteva magazine, majoritate gen 38 plus, cu destule mașini Lada încă în funcțiune pe străzi, cu jumătate români și jumătate ruși, orășelul te atrage doar prin ospitalitatea localnicilor. Care te primesc de parcă ai fi de-al lor de când lumea.

Un afiș mare în centrul orașului cheamă lumea la un eveniment important. Un meci de fotbal va marca redeschiderea stradionului local, o ruină până acum un an și jumătate.

O echipă din Bistrița-Năsăud, județul care le-a trimis bani pentru reînvierea arenei, va juca un meci amical cu Grănicerul Glodeni, formație aflată la mijlocul clasamentului în Liga a doua moldovenească.

Pentru asta, gazdele s-au pregătit exact ca pe vremuri, când în casă îți pășea o rudă mai bogată. Fostul președinte al raionului, Ion Leucă, acum deputat în parlament, alături de actualul președinte al raionului, Ion Cojocari, au făcut tot ce le-a stat în putință ca bistrițenii să simtă recunoștința lor.

Și nu mai are rost de spus că l-au primit pe Radu Moldovan cu pâine și sare, și la propriu și la figurat. L-au făcut cetățean de onoare, i-au dat panglică tricoloră, diplomă, cupă și chiar un tricou de-al lor, personalizat.

Spectacole folclorice, ansambluri, soliști de muzică populară și ușoară, majorete și trupe de dansuri cu copii, tot ce-au avut ei mai interesant au pus în programul acestui eveniment, la finalul căruia s-a disputat meciul amical dintre cele două echipe.

Aproape 2000 de oameni au venit la stadion și s-au bucurat de tribunele care acum au scaune și sunt acoperite.

A fost renovată clădirea administrativă și tribuna oficială, a fost construit un teren sintetic de tenis și unul de volei, a fost asfaltată pista, pe care copiii o folosesc din plin cu role, biciclete și chiar cu karturi.

Vestiare, băi, spații administrative și multe alte lucruri s-au făcut cu banii bistrițenilor și se vede cu ochiul liber că n-au fost cheltuiți aiurea.

Cireașa de pe tortul evenimentului, meciul amical, s-a disputat pe căldura sufocantă a serii de luni. Jucătorii n-au dat tot ce puteau, dar s-a văzut oricum că echipa bistrițeană, chiar așa, aflată într-un eșalon inferior, e mult mai valoroasă decât cea din Glodeni. La care jucătorii sunt total amatori, primesc doar câte 100 de euro pe lună salariu și câte 50 de euro prime de joc, cu sprijinul primăriei din localitate.

A  fost 4-0 la pauză, după ce s-au ratat două penalty-uri, câte unul de fiecare parte.

”Rușâââânie…”, le-a strigat la un moment dat, din tribună, președintele raionului lor și moldovenii s-au mobilizat mai bine după pauză, când ai noștri au schimbat toți titularii. Și au au reușit să nu mai primească gol, ba chiar au și marcat unul, extrem de spectaculos, cu un șut de la peste 30 de metri.

La oficială, Radu Moldovan s-a mândrit cât a putut cu echipa lui și a promis, și de față cu oamenii din Glodeni, că o va sprijini în viitor să ajungă în B.

Noaptea târziu, cu mâncăruri și băuturi de toate felurile, s-a încheiat acest eveniment care a mulțumit pe toată lumea. Gloria lui Dan Matei a prins un amical interesant, iar localnicii au marcat un moment important din viața orașului lor.

Gloria: Mureșan, Milandru, Hasnaș, Lorincz, Vărărean, Nalați, Băldean, Cilean, Stoianof, Cazan, Racoți,Meșter, Georgiță, Birtalan, Minta, Moldovan, Aliyev, Mihali, Cârlejan, Curtuiuș

 

 

Adrian Linca

 | 2.770 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

2 Comments

  1. E bine ca toate drumurile asfaltate in judet, toate comunele au canalizare totul e perfect incat ne permitem sa aruncam cu bani pe refacerea unor stadioane prin Republica Moldova. E frumos domnul Radu sa devenim cetateni de onoare ai altor localitati pe banii oamenilor din jud. Bistrita-Nasaud ?! Daca facea din banii lui inteleg sa fie facut cetatean de onoare…dar asa..sa iei din banii comunitatii si sa ii dai prin Republica Moldova doar sa iti faci tu reclama si sa primesti pe acolo o masa si sa participi la o chermeza e o nesimtire crasa. Daca intrebam oamenii din Jud Bistrita-Nasaud daca sunt de acord cu aceasta investiei pariez ca 90% nu sunt de acord si gasesc lucruri mult mai utile de facut cu banii judetului. Multumim PSD pentru aceasta gestionare eficienta a resurselor !!!!

    Post a Reply
  2. Țările nu se cuceresc prin războaie!
    Aici nu este vorba de sport, ci de extinderea influenței României în Republica Moldova! Este o chestiune geo-politică care are menirea de a aduce Republica Moldova in Europa.
    Este o încercare de a slăbi influența Rusiei.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *