EURO 2012 în Polonia și Ucraina

EURO 2012 în Polonia și Ucraina

Recent o sesiune a Comitetului Executiv a UEFA a reconfirmat decizia luată în 2007 la Cardiff: ediția din 2012 a turneului final a Campionatului european se va desfășura în Polonia și Ucraina. Aceasta pentru că au existat îndoieli privind stadiul pregătirilor și capacitatea de a construi (moderniza) 8 stadioane în opt localități la nivelul cerințelor UEFA. Mai ales că oricare din orașele gazdă trebuie să aibă infrastructura modernă: hoteluri, trenuri, aeroporturi ș.a.

Vizita făcută de curând de președintele UEFA, Michel Platini și examinările făcute la fața locului în compania celor două federații organizatoare au întărit convingerea oficialităților forului european, spre a-și păstra opțiunea. Realizarea stadioanelor din Varșovia și Kiev constituie cerința esențială a acestui proiect organizatoric.

Guvernele celor două țări au reiterat angajamentul și sprijinul lor în favoarea infrastructurii, a găzduirii și transportului necesar participanților, oficialilor și spectatorilor. Președintele Ucrainei, Victor Iușcenko, prezent la ceremonia de punere în funcțiune a noului stadion din Dniepropetrovsk a declarat: „Acest magnific stadion este un cadou pentru locuitorii din Dniepropetrovsk, dar în același timp și un cadou al celor din Dniepropetrovsk pentru toată Ucraina și pentru UEFA.”

Noul stadion dispune de 30.000 de locuri pe scaune, tribune acoperite, două ecrane în culori de câte 55mp, nocturnă ce funcționează în raport de necesități, suprafață de joc de 105x68m echipată cu toate instalațiile subterane, patru restaurante și multe alte dotări. Costul noului stadion a însumat peste 50 milioane euro.

Lansată în 1958 sub numele de Cupa Europei, competiția bătrânului continent a fost finalizată cu patru echipe. Din 1966, acțiunea capătă titlul de Campionat European, introducându-se meciurile în grupe. De la ediție la ediție s-au făcut inovații tehnico-organizatorice. Și iată că cea din 2012 va opera în turneul final cu 16 echipe! Iar cea din 2016 cu 24 de echipe! Este contribuția decisivă a lui Michel Platini. Noua formulă va solicita al 8-lea stadion și va dura 31 de zile (51 de întâlniri).

Mai mult fotbal, mai mult spectacol, transmisiuni TV prelungite, încasări record! Din asemenea venituri și din altele UEFA va destina o parte pentru descoperirea și formarea tinerilor jucători: pentru sezonul 2008, Italia și Anglia vor primi câte 6 milioane de euro, Germania și Spania câte 4 milioane, iar România 722 de mii. În total 15 federații vor primi 36 de milioane. Alte 38 de țări vor fi beneficiarele a 7,5 milioane.

Să sperăm că programul de formare de jucători de fotbal în România va duce țara cu succes spre Campionatul European 2012.

P.S. Acum câteva zile, Michel Platini a vizitat Bucureștiul cu scopul de a lua act asupra stadiului lucrărilor la construcția noului stadion național. Funcție de evoluția lucrărilor (și nu numai) UEFA va încredința Bucureștiului misia de a găzdui o finală de Cupă europeană intercluburi.

 | 125 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On